3 Kasım 2020

Tarlada Büyüyen Bonsai I

Tarlada yetiştirme, kaliteli bonsai ağaçları yetiştirmek için hızla kalın, sivrilen gövdeler elde etmenizi sağlayan tekniklerden biridir.

Kalın bir gövdenin nesi bu kadar önemli diye sorabilirsiniz. Bonsai saksılarında bu kadar çok çubuk gördükten sonra bunun son derece önemli olduğunu söyleyebilirim. Bonsai sanatçıları olarak doğayı minyatürde yaratmaya çalıştığımızı unutmamalısınız. Yaşlı bir meşe ağacının, eski bir kafur ağacının ya da rüzgârın yıllar boyu yıprattığı bir süt ağacının önünde durduğunuzda hissettiğiniz duyguyu yakalamaya ve yeniden yaratmaya çalışırken, hepsinin büyüleyici gövdeleri olduğunu fark edeceksiniz. Toprağı kavrama şekilleri ve göklere nasıl uzandıkları, en hafif tabirle küçük bir saksıda taklit edilmesi zor bir iş! Bu yüzden elimizdeki her görsel cihazı kullanmamız gerekiyor. Kalın, sivrilen bir gövde çok yardımcı olur. Her gövdenin kalın olması gerekir mi? Hayır. Bazen Japon akçaağacını şekillendirirken olduğu gibi daha kadınsı bir yaklaşım gerekebilir. Ancak yine de görsel ilgi yaratmak ve ağacın gölgeliğin üst kısımlarına ulaştıkça nasıl inceldiğini yeniden yaratmak için gövdede konikliğe ihtiyacımız var.

Kalın gövdeler oluşturmak için kullanılabilecek tek teknik tarlada yetiştirmek değildir; büyük ahşap veya plastik kaplar da kullanılabilir . Kiralık bir evde yaşayan, fazla bahçeye erişimi olmayan veya başka nedenlerden dolayı tarla yetiştiriciliğini kullanamayan yetiştiriciler için bu bir sonraki en iyi seçenek olacaktır. Eğer büyük kaplarla sınırlıysanız, Profesyonel yetiştirme ortamımızı şiddetle tavsiye ederim . Hızlı drenajı nedeniyle gevşek olur ve hızlı kök ve bitkisel gelişime neden olur. BonsaiBoost, ağacın bu dönemde sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlamak için hayati önem taşıyacak veya istenilen sonuçlara ulaşmak daha uzun sürecektir.

Ancak hiç şüphesiz ağaçlar topraktayken en iyi şekilde büyürler. Japonya'da yüzyıllar boyunca tüm türlerin en kaliteli ağaçları bu şekilde geliştirildi ve bu yaklaşım bugün hala uygulanmaktadır.

Gövde Toprakta Geliştiriliyor. Bonsai Geliştirme Torbalarına Dikkat.
Yukarıdaki Çilek ağacı, ana kök çıkarıldıktan sonra çelik olarak muamele edilen bir yaşındaki bir fideden geliştirildi. Daha ince kökler yayıldı ve ağaç iki veya üç yıl boyunca plastik bir kaba dikildi. Dördüncü yılda ağacın toprağa dikilmesiyle tarla ekimine başlandı.

Alanınız varsa yukarıdaki gibi büyüyen yataklar oluşturabilirsiniz. Hızlı boşalması gereken ideal yetiştirme ortamıyla doldurabileceğiniz bir boşluk yaratan tuğladan yapılmıştır. Toprak seviyesinin bu şekilde yükselmesi, özellikle ağaçların altında çalışırken sırtınızda hayatı çok daha kolaylaştırır.

Dallarının mümkün olduğu kadar uzun süre gelişebilmesi için ağaçlar arasında yeterli boşluk bıraktığınızdan emin olun. Dallar ne kadar uzun olursa, ağacın çevresi de o kadar hızlı ve geniş olur. Doğru büyüme koşullarında ağaçlarınız yılda en az 1 m büyüme sağlayabilir.

Üzerine Bitki Dikmek için Kullanılan eski Fayanslar.
Alanımda büyüyen fayansları aşağıdaki nedenlerden dolayı kullandım:

Ağacın altını kazmanız gerekmediği için ağacı yerden kaldırmanız daha kolay olur. Sadece döşemenin kenarını bulun ve kökleri oradan kesin. Bunlar kesildikten sonra ağacı kolayca kaldırabilirsiniz. Kolay peezy!

Fayanslar ağaç köklerinin dikey olarak aşağıya doğru büyümek yerine yatay olarak büyümesine neden olur. Bu, kökler geliştikçe gövdenin tabanında çok güzel bir parlama yaratır ve bu da gövdeye çok fazla karakter kazandırır.

Seramik fayanslarınız yoksa ahşap levhalar veya plastik levhalar ve hatta stiren kullanabilirsiniz, ancak fayanslar daha dayanıklıdır ve bunları defalarca kullanabileceksiniz.

Fayansın üzerine bir miktar toprak dökün. Çok fazla olmasına gerek yok, sadece ağacın büyüyebileceği bir şeye yetecek kadar olması yeterli.

Ağacın Fayans üzerine Yerleştirilmesi
Hazırladığınız ağacı toprak yığınının üstüne yerleştirin. Boşluk kalmaması için herhangi bir boşluğa biraz toprak işleyin. Kökler büyük hava boşluklarına dönüşmeyeceğinden onları ortadan kaldırdığınızdan emin olmalısınız.

Üstüne bir miktar toprak koyun ve isterseniz toprağın sulamalar arasında tamamen kurumasını önlemek için tabanın etrafını da malçlayabilirsiniz.


Yukarıdaki resimde bu şekilde dikilmiş birkaç ağacı görebilirsiniz. Zaten oldukça gelişmiş ağaçlar olduklarından aralarında 1 m kadar mesafe vardır.

Bu kadar çok sayıda kökü ortadan kaldırdığınız için ağaçlar bu aşamada en savunmasız durumdadır. Tarlada yetişen ağaçlar saksıda yetişen ağaçlara göre çok daha fazla enerjiye sahiptir, dolayısıyla Çin akçaağacı ve Hackberry gibi türler zorlu muameleyi kolaylıkla karşılayabilir. Daha kırılgan olan ağaçlara, sık sık hafif sulama da dahil olmak üzere bakım sonrası daha dikkatli davranılmalıdır.

İlk başta gübre kullanmayı bırakın, ancak ağaç yerleştikten ve yeni büyümenin kesin işaretlerini göstermeye başladıktan sonra devam edip gübreleyebilirsiniz. Organik, yavaş salınımlı gübreler, hassas yeni kökleri kolayca yakamayacakları için tavsiye edilir.

Ağacın dikiminden sonraki ilk yıldaki gelişme çok etkileyici olmayacak ancak 2. sezonda büyük ölçüde hızlanacaktır. Sonraki yıllarda büyüme daha da hızlanacak ve 4. yıl civarında ağaçları bir kez daha kazacaksınız. Bu süre zarfında, dalların ve ana hattın geliştirilmesine önem verilmelidir, bu da büyümenin mümkün olduğu kadar uzun süre uzatılmasına izin verilmesi anlamına gelir. Kurban dalları ne kadar uzun olursa gövde o kadar kalınlaşacaktır.

Ağacı her kaldırdığınızda kurban dallarını kesecek ve ağacın yüksekliğini azaltacaksınız, buna gövde kesme denir. Gövde kesimini yaptığınızda kesimin belirli bir açıda yapılması o kadar önemli değildir ve kesinlikle şekillendirmeye de gerek yoktur. Gerçek şu ki, ağaç bir noktaya kadar ölecek ve oradan yeni bir büyüme verecek. Bu nedenle, bir veya iki yıl içinde yeni ana hattın başladığı noktada işlemi tekrarlamak zorunda kalacağınız için kesimi şekillendirmek oldukça anlamsızdır. Pek çok kitabın bunu gösterdiğini biliyorum, ancak deneyimlerimden bunun sadece zaman kaybı olduğunu öğrendim, ancak kulağa mükemmel bir fikir gibi geliyor ve bu da onu çok inandırıcı kılıyor.

Tarlada Yetişen Akçaağaç. Gövde Boyunca Kesildiği ve
Ardından Gelişimin Yeniden Devam Ettiği üç Noktayı Açıkça Görebilirsiniz. 
Gövde doğramasının yüksekliği şunlara bağlıdır:
  • Ağacın sonuçta ne kadar büyük olmasını istiyorsunuz (Kısa, tıknaz bir ağaç istiyorsanız, gövdeyi keseceğiniz yer, uzun, kadınsı bir gövde istediğinizden farklı olacaktır)
  • kaç tane kıvrım olmasını istiyorsunuz (Her gövde kesme işlemi yaptığınızda gövdenin yönünü değiştirirsiniz.)
  • ve ağacın ne kadar kalın olmasını istediğinizi. (Yeterince kalınlaşana kadar gövdeyi kesmek istemezsiniz)
Kalan kısım istediğiniz son kalınlığın en az 2/3'ü veya daha fazlası olana kadar gövdeyi kesmeyin. Çok genel anlamda konuşursak, ilk gövde kesmenizi ağacın son yüksekliğinin yaklaşık 1/3'ü kadar yapmak isteyebilirsiniz, ancak bu gerçekten nasıl bir stil yarattığınıza bağlıdır.

Sürecin sonuna yaklaştığınızda, yani gövde arzu ettiğiniz genişliğe sahip olduğunda, onu kazıp budamadan önce gövdenin toprakta büyüme süresini kısaltmaya karar verebilirsiniz. Bunun nedeni, artık yaptığınız yara ve kesikleri de dikkate almanız gerektiğidir; çünkü ağaç bir bonsai kabına konulduğunda, tarlada büyüme sırasında oluşan büyük yara izlerinden kurtulmak neredeyse imkansız olacaktır. Dalların, herhangi bir büyük kesimin üzerinde, gövde boyunca biraz daha gelişmesine izin vermenizi öneririm. Bu, özsuyun o bölgede agresif bir şekilde akmasına neden olacak ve daha hızlı iyileşmeyle sonuçlanacaktır.

Gövde gelişiminin son aşamalarında büyük yara izlerini önlemek için, dalları çok büyümeden çıkararak ortaya çıkan kesiğin boyutunu azaltabilirsiniz. Ayrıca herhangi bir kesim yaparken keskin bir testere kullanmanız da zorunludur, çünkü bu daha hızlı iyileşmeye neden olacaktır.

Dalı testereyle çıkardıktan sonra, dal kesiciden daha dayanıklı bir alet olduğundan, kalan dal kütüğünü çıkarmak için kök kesici kullanmanın en iyi yöntem olduğunu buldum .

Kesiklerin kapatılması da şiddetle tavsiye edilir.

Ağaç toprakta güçlü bir şekilde büyüyecek ve kökleri de aynı derecede güçlü gelişecektir. Toprakta birkaç yıl kaldıktan sonra kökler oldukça kalınlaşacak ve çok kaba hale gelecektir. Saksı yetiştiriciliği için teşvik etmemiz gereken şey, kalın depo kökleri değil, ince ve topraktan besin ve nem toplayabilen besleyici köklerdir. Ayrıca, uzun yıllar toprakta kalan ağaçların yalnızca bu kalın köklere sahip olacağını ve daha ince köklerin gövdeye daha yakın bir yerde öldüğünü göreceksiniz.

Bu nedenle her 3 veya 4 yılda bir ağacın kazılması ve kaba köklerin çıkarılması tavsiye edilir. Bunu yapmak için motorlu testere ve kök kesici kullanıyorum. 

Besleyici kök gelişimini teşvik etmek için ağaç bir sezonu büyük bir plastik veya ahşap kapta geçirmelidir. Bu kapta büyüme daha yavaş ve daha kontrollü olacaktır. Ağacı en son yerden kaldırdığınızda kestiğiniz kalın köklerden ince kökler çıkacağı gibi, aynı zamanda gövdenin tabanından da çıkacaklardır.

Kökleri Kestikten Sonra

Yukarıdaki resim, yataklarımdan birinde birkaç yıldır büyüyen bir Hackberry'ye ait. Tarlada yetişen stoklarda, oluşturacakları enerji seviyeleri nedeniyle köklerin ne kadar ciddi şekilde kesilebileceğini görebilirsiniz. Bu kök kesimlerinin mümkünse doğru açıyla yapılması önemlidir. Tercih edilen açı yataydır. Bunun nedeni, kesilen kenarlardan yeni kökler çıktığında, yara izinin esas olarak ağacın altında kalması nedeniyle sonuçta görünür bir yara izi kalmayacağıdır. Öte yandan kesimi 45 derecelik bir açıyla yaparsanız kesiğin tamamen kaybolması yıllar alacaktır.

Ayrıca gövdeyi kalınlaştırmak için kullanılan dalları çıkardığımda oluşan büyük kesiklere de dikkat edeceksiniz. Canlı kambiyum/bitki dokusunun kenarlarda ölmesini ve iyileştirilecek daha büyük bir alan oluşturmasını önlemek için bunların düzgün bir şekilde kapatılması gerekir. Tarlada büyüme sürecini nihayet sona erdirmeye yaklaştıkça, bu kesiklerin iyileşmesine daha fazla odaklanmalısınız çünkü bonsai saksısına girdikten sonra bu iyileşme çok daha az olacaktır.

Tarlada gelişen dallar, ağaca şekil vermeye başladığınızda çoğunlukla işe yaramaz hale gelir. Bunları birçok kez tutmak çok caziptir, ancak genellikle çok kalındırlar, çok düzdürler ve herhangi bir işe yaramayacak kadar incedirler. Bu nedenle, temiz bir gövdeyle başlamak ve son ağaçta tutmak istediğiniz dalları geliştirmek en iyisidir, böylece büyümelerini daha iyi kontrol edebilirsiniz.

Bir Kapta Daha ince Kökler Geliştirmek

İşte birkaç yıldır toprakta geliştirilen başka bir celtis. Bir sezon kadar sonra daha fazla gövde gelişimi için toprağa dönmeden önce çok sayıda ince kök geliştirebileceği büyük bir plastik kap içindedir.

Bonsaitree

17 Temmuz 2020

Bonsai Bakım Takvimi



Bonsai Ağacı Bakımına İlişkin Mevsimsel Bir Kılavuz 

Birçok yeni bonsai meraklısı şu soruyu soruyor: Peki, bunu en iyi nasıl ve ne zaman yapabilirim? Ne yazık ki, herkese uyan tek bir bonsai ağacı bakım takvimi yok. 

Bonsainize bakmayı öğrenmek yarı sezgi, yarı sabırlı gözlemdir. Aslında, belirli bir zaman çizelgesine bağlı kalmak ağacınıza zarar vermenin veya onu öldürmenin kesin yoludur. Bunun nedeni her ağacın ve yerin biraz farklı olmasıdır. 

Ağacınız döngüler halinde büyür ve yıl boyunca farklı ihtiyaçları olacaktır. Doğru zamanda doğru bakımı sağlamak, optimum büyümeyi ve stresli bakımlardan hızlı iyileşmeyi destekler. Bu dost canlısı bonsai ağacı rehberi, mevsime göre nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklıyor. 

Kış Uykusu 
Atama 
Çoğu ağaç daha soğuk aylarda bir tür uyku hali yaşar. Ancak bazı ağaçlar diğerlerinden daha dayanıklıdır. Her türü nasıl koruyacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Tropikal ve yarı tropikal ağaçlar: Bu ağaçlar doğal ortamlarında ılıman veya hiç kış yaşamazlar ve daha soğuk aylarda iç mekanlarda iyi yetişirler. Güney cepheli pencereler en iyisidir; güneş ışığı sınırlıysa bir yetiştirme ışığıyla desteklemeyi düşünün.

Ilıman bonsai: Ilıman bonsai kışa dayanacak şekilde evrimleşmiş olsa da, sığ kökleri gerçek boyutlu benzerlerinden daha fazla donmaya karşı hassastır. Bu ağaçları daha soğuk havalarda bir serada, soğuk çerçevede (özel bir kışlama kulübesi) veya garajda tutmanız önerilir. Dışarıda tutuyorsanız, saksıyı örtün veya gömün ve rüzgardan ve güneşten koruyun.

Sulama
Bonsai'lerin büyüme süreçleri yavaşladığı için kışın daha az suya ihtiyaçları vardır. Bitkinizi yakından izleyin ve sadece toprak kuruduktan sonra sulayın.

Saksı değiştirme
Kışın ortasında saksı değiştirmekten kaçının, bitkiniz uykuda kaldığı süre boyunca köklerinde depolanan enerjiye güvenir. Kış sonu saksı değiştirme işlemi, bölgenize ilkbahar gelmeden birkaç hafta önce en iyi şekilde yapılır; saksı değiştirdikten sonra, ağacınızın hassas köklerini donmaya karşı korumak için ekstra özen gösterin.

Önceden Planlama
Budama/telleme/saksı değiştirme için bahar penceresi kısa olduğundan, kış gelecek planlarını tasarlamak için harika bir zamandır. Büyüme mevsimi yaklaşırken, aletlerinizi temizlemek, saksıları seçmek ve taze toprağı sipariş etmek veya karıştırmak ve kullanıma hazır hale getirmek isteyeceksiniz!

Baharın Uyanışı

Günler uzadıkça ve sıcaklıklar yükselmeye başladıkça, bonsainiz kış uykusundan uyanacaktır. Ağacınızı yakından izleyin; ilkbaharda, bonsai ağacı bakım takviminiz yaprakların büyüme aşamaları etrafında döner: uykuda, şişkin, uzamış ve açık.

Göz açıp kapayıncaya kadar fark edebilirsiniz.

Atama
İlkbahar, bölgeye veya yıla bağlı olarak farklı zamanlarda (değişen bir şevkle) gelir. Ağacınızı dışarıya taşıdığınızda, soğuk gecelere ve buzlu sabahlara dikkat edin. Don tehlikesinin geçtiğinden emin olduğunuzda, ağacınızı mevsim boyunca kalıcı olarak dışarıya taşıyabilirsiniz. Uyanan ağacınızı güneş ışığına eşit şekilde maruz bırakmak için saksıyı düzenli olarak döndürün.

Gübre
Ağacınızın gübreleme rutini ilkbaharda başlayacaktır. Ağaç türüne göre mevsimsel bakım ipuçları için Bonsai Ağacı Gübresi için Nihai Kılavuzumuza bakın.

Saksı değiştirme
Saksı değiştirmeyi ve kök budamasını planlıyorsanız, bunu yaprak tomurcukları ulaştığında ve şiştiğinde yapın. Ağacın yaprakları açıldığında, şansınızı kaçırmış olursunuz. Bonsai Ağacı Saksı Değiştirmeye İlişkin SSS ve Başlangıç ​​Rehberimiz mükemmel bir kaynaktır.

Budama 
Çok fazla büyüme gerçekleşmeden önce, erken ilkbaharda tomurcuk ve çimdik budaması yapın. Bu, enerjinin yalnızca tuttuğunuz dallara yönlendirilmesine yardımcı olur.

Kablolama
İlkbaharın sonlarında telleme yapabilirsiniz, ancak ağacınızın büyümesini yakından takip edin. Bitkiler genellikle yılın bu zamanında hızla büyür ve çok sıkı tel ağacınıza zarar verebilir ve onu kesebilir.

Sulama
Ağacınız büyüme mevsimine girdiğinde daha sık sulamaya ihtiyaç duyacaktır. Toprağı yakından izleyin ve kurumaya başladığında sulayın.

Yaz Bonsai Bakımı

Atama
Yaz sıcağı tam etkisini göstermeye başladığında, yaprak döken bonsailerin çoğu öğle vakti gölgesinden faydalanır. Güneş hasarına dikkat edin ve ağacınız solarsa veya kurursa onu taşıyın. Eşit büyüme için düzenli olarak döndürmeye devam edin.

Sulama
Yaz sıcağı ayrıca bonsainizin daha sık sulanması gerektiği anlamına gelir. Toprak koşullarını yakından izleyin; bu bonsai bakım takvimi günde iki kez sulama öneriyor.

Yaprak dökümü
Yaprak alma işlemi en iyi şekilde yaz başında, ilk yaprak büyümesi sertleştikten sonra yapılır. Yaprakların erken alınması ağaca ikinci bir büyüme üretmesi için yeterli zamanı verir.

Bonsai Dikkat: SADECE yerleşik, güçlü ağaçların yapraklarını alın.

Kablolama
Telleme için en iyi zaman yaz başı ile ortasıdır; ağacınızın dalları en esnek olduğunda bu olur. Daha az engel olması için yaprak alma ve budama işleminden sonra telleme yapın.

Budama
Yaz boyunca budamaya devam edin; aşırı sıkışık olan veya elde etmeye çalıştığınız estetikle çelişen dalları ve yaprakları temizleyin.

Saksı değiştirme
Ağacınızın yaprakları açılmadan önce saksı değiştirme penceresini kaçırdıysanız, yapraklar tamamen olgunlaştığında dikkatlice saksı değiştirebilirsiniz. Yaz aylarında saksı değiştiriyorsanız, ilkbaharda yapacağınızdan yaklaşık %25 daha az kök kesin.

Sonbahar Bonsai Bakımı

Ağacınızı uykuda kalmaya hazırlamak, bir bonsai ağacı bakım takvimindeki en önemli maddelerden biridir. Kış ayları yaklaşırken, büyümesi yavaşlayacaktır. Bonsainizi uzun bir kış uykusuna hazırlamanın yolu:

Atama
Bonsainiz sonbahara kadar dışarıda kalabilir, sadece bahçenizin güneşli bir yerine taşıyın.

Ancak, kış depolaması için planlama yapmak açısından sonbaharın başı önemli bir zamandır, çünkü yılın ilerleyen dönemlerinde don olayı hızlı ve öngörülemeyen bir şekilde meydana gelebilir.

İç Mekana Taşınma
Sıcaklıklar 50'lerin ortalarına ve altına düştüğünde tropikal ağaçları içeriye taşıyın. Daha dayanıklı yaprak döken ağaçlar, sıcaklıklar 20'lerin altına düştüğünde/düşerse sezonun ilerleyen zamanlarına kadar dışarıda kalabilir.

Sulama
Günler soğudukça ağacınızın daha az sıklıkta sulanması gerekecektir. Toprak kuruduğunda izlemeye ve sulamaya devam edin .

Depolamaya Hazırlık
Ağacınızın yapraklarını doğal olarak kaybetmesine izin verin. Kış depolamasına taşımadan önce, kalan tüm yaprak döken yaprakları ve ölü iğneleri koparın. Ağacınızı temizleyin ve anti-bakteriyel bir solüsyonla püskürtmeyi düşünün.

bonsairesourcecenter.com