İki ayrı bitki materyali kaynağından (biri çoktan ölmüş olan) tek bir bonsai yaratmanın geçerliliği, batı bonsai topluluğu içinde sıklıkla önemli bir tartışma konusu olmuştur. Bu tür yaratımlara Japonlar tarafından "tanuki" bonsai ve birçok Batılı tarafından "anka kuşu aşıları" adı verilir.
İsimleri ne olursa olsun yaratılış süreci temelde aynıdır. Dikimde merkez parçası olarak büyük ve ilginç bir ölü ağaç parçası kullanılır. Bir kalıp taşlayıcı veya dremel aletine bir freze ucu takılır ve ölü ağaçta bir oyuk açmak için kullanılır ve ardından oluğa genç bir uzun bacaklı bitki (çoğunlukla bir ardıç) çivilenir, vidalanır veya başka bir şekilde sabitlenir.
Zaman geçtikçe genç bitki oluğa doğru büyür, vidalar çıkarılır ve daha sonra geleneksel bonsai teknikleri kullanılarak şekillendirilen kompozit yaratım, Kaliforniya ve Colorado ardıçlarının çoğuna benzeyen eski bir ağaç görünümünü almaya başlar. Güneybatı Amerika çölünden toplandığını görüyoruz.
Japon Bakış AçısıYetenekli bir bonsai sanatçısının elinde, bitmiş yaratım muhteşem olabilir, ancak geçerli bir bonsai midir? Bu yazar da dahil olmak üzere birçok Batılı evet diyor, ancak Japonlar arasında bu soru sessiz. Bu tür yaratımlara nasıl isim verildiğini anlamak okuyucunun Japonların konuya bakış açısını anlamasına yardımcı olabilir.
Tanuki kelimesi Japoncadan batıda özellikle gaddar ve saldırgan olarak kabul edilen bir hayvan olan porsuk olarak tercüme edilir. Ancak Japonya'da porsuklar sinsi düzenbazlar olarak kabul edilir. Popüler bir Japon halk hikayesi, bir Budist rahip gibi giyinen ve köydeki her evi ziyaret ederek sakinleri kendisine bedava yiyecek ve para vermeleri için kandıran bir tanuki'yi anlatır. Daha x dereceli başka bir versiyonda tanuki, kötü şöhretli bir evi ziyaret eder. Sakinleri ne sağlamaya ikna ettiği çok iyi tahmin edilebilir. Bu tür bir tarihle tanuki kelimesinin nasıl göründüğü gibi olmayan bir şey anlamına geldiğini anlamak kolaydır.
Bu, Japonların asla tanuki bonsai yapmadıkları anlamına gelmiyor… yapıyorlar. Bunu eğlenceli ve keyifli bir oyalanma olarak görüyorlar, ancak normal bonsai ile aynı kategoride değerlendirilmemeli. Japonya'da profesyonel gösterilerde tanuki'yi göremezsiniz çünkü son tahlilde tanuki bonsai'yi geçerli saymıyorlar. Masallardaki tanukiler gibi, bu tür bonsailer de göründükleri gibi değildir. Onlar... aslında... sahte.
Batılı Bir Yaklaşım
Ama bunlar sahte mi? Belki de bu bir bakış açısı sorunudur. Anka kuşu grefti terimi ilk olarak ünlü bonsai sanatçısı Dan Robinson tarafından icat edildi. Bremerton, Washington'daki bahçesi, toplanmış ve klasik tasarımlı bonsailerden oluşan muhteşem bir koleksiyondur, ama aynı zamanda etkileyici bir tanuki koleksiyonu veya Dan'in deyimiyle anka kuşu aşıları da içerir. Klasik Yunan mitolojisindeki anka kuşu gibi, kendi cenaze odununun küllerinden yeniden doğan ve her zamankinden daha görkemli bir şekilde yükselen anka kuşu bonsai, uzun süredir ölü olan eski ahşapları ve genç yeni bitki materyallerini kullanarak kendi geçmişinin toplamından daha büyük yeni bir sanatsal vizyon yaratır. parçalar.
Bir ressam veya heykeltıraş gibi amacımız izleyicide duygusal veya entelektüel tepki uyandıran bir sanat eseri yaratmaksa, o zaman belki bu bonsai türü de diğerleri kadar geçerlidir. Kendimize bir soru sormalıyız. Sanata yeni anlayışlar ve yeni yaklaşımlar getirerek öğretmenlerimizi onurlandırıyor muyuz, yoksa onu sadece kirletip aşağılıyor muyuz? Bu, batı bonsai camiasında uzun yıllar boyunca devam edecek bir tartışmadır.
Buradaki amacımız böyle bir tartışmaya bir çözüm sunmak değil, sadece tanuki bonsai yaratmanın mekaniğini ve tekniklerini sunmaktır. Bitmiş eseri bir bonsai sergisinde sergilemeyi seçip seçmeyeceğinize karar vermek size kalmıştır. Ne dersen de, ama her zaman başka bir büyük sanatçının sözlerini hatırla.
Ölü Ağaç Seçimi
Yapımında ölü ağaç kullanıldığı için tanuki bonsai en iyi ihtimalle geçici bir yaratımdır. Geçici nin 2, 22 veya 202 yıl olarak tercüme edilip edilmeyeceği büyük ölçüde, yaratılması için seçtiğiniz ahşabın türüne bağlı olacaktır. Su düşmandır. Nemle sürekli temas halinde olan ölü ağaçlar eninde sonunda çürür ve onarılması veya değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle, şekli ne kadar ilginç olursa olsun, tüm ölü ağaçlar işe yaramayacaktır. Yoğun ve çok sert olması gerekiyor. Bu makalede kullanılan parça, batı çölünden toplanan, çok eski ve çivi çakılabilecek kadar sert bir ardıç kırığıdır.
Ölü odunun toprak kütlesi ile temas etmeyen üst kısımları hava şartlarına karşı iyi bir şekilde etkilenecektir, ancak toprak kütlesinin içine doğru uzanan ve nem ile temas halinde olan kısımlar, yeterince yoğun olmadıkları takdirde hızla çürüyecektir. Bazı insanlar nemin etkilerini önlemek için ölü ahşabı ahşap koruyucu maddeyle boyamayı sever. Bu iyi bir fikir olabilir. Piyasada pek çok çeşit mevcuttur. Ancak kimyasalın toprağa sızıp yanına dikilen canlı ağaca zarar vermemesine dikkat etmelisiniz.
Konteyner Seçimi
Bitki Seçimi
Ardıçlar genellikle tanuki bonsai yapımında tercih edilen bitki materyalidir. Bunun nedeni, bu kadar çok ölü odun içeren eski ağaçların çoğunun genellikle yaprak dökmeyen sınıfa girmesidir. Çoğu zaman bunlar ardıçtır, ancak çam, porsuk, köknar ve baldıran da adil av olabilir. Amacınızın Disneyworld için yaratılmamış, manzaradan çıkarılmış gibi görünen bir şey yaratmak olduğunu unutmayın.
Mekanik hususlara daha fazla rehberlik edin. Oldukça genç, cılız bitki materyali gereklidir ve gövde çapı işaret parmağınızdan çok da büyük değildir. Seçilen malzeme çok esnek olmalı ve yaratıcı süreç sırasında gövdesine delikler açılmasına ve sürtüşmelere dayanmaya hazır olmalıdır. Ardıçlar ve çamlar çok esnektir ve bu tür işlemlere dayanıklıdır. Açelyayı seçerseniz gövde ve dalların kolayca kırıldığını ve narin kabuğunun alacağı morarmaya dayanamayacağını keşfedeceksiniz. En azından ilk denemenizde sorunlarınızı minimumda tutmaya çalışın. Bu örnekte bir Shimpaku ardıcı seçtik.
Montaj Protokolü
Aşağıda bir tanuki bonsai yaratmaya yönelik adım adım bir kılavuz yer almaktadır. Bu adımları tam olarak listelenen sırayla tamamlayın. Bu makalenin odak noktası sanatsal konular değil, yalnızca ekimi tamamlamak için gerekli olan mekanik adımlardır. Asimetrik denge ve bitmiş ekimin uygun şekilde üçgenlenmesine ilişkin geleneksel uygulamalar, herhangi bir bonsai için geçerli olanlarla aynıdır. Ölü ahşabı nasıl konumlandıracağınız, freze oluğunu nerede keseceğiniz ve gövde ile dalları nasıl konumlandıracağınız bonsai tasarımının sağlam prensiplerine dayanmalıdır.
Mika kabına eşit aralıklı dört delik açarak kabı hazırlayın. Bu delikler, yaklaşık 2,5 mm kalınlığındaki her bir delikten iki bakır telin geçebileceği kadar büyük olmalıdır. Perdeyi drenaj deliklerinin üzerine yerleştirin ve herhangi bir bonsai ile yaptığınız gibi sabitleyin.
Toprağın altına gömülü ölü ağaç miktarını artırmak, böylece neme maruz kalan ölü ağaç miktarını azaltmak ve kaçınılmaz çürümeyi yavaşlatmak için artık konteynerin tabanına taş yerleştirilmelidir. İstenilen yüksekliğe ulaşmak için kırık kaldırım taşları veya arduvaz kullanılıp istiflenebilir. Taşları, takozun sığacağı büyüklükte kesin ve kabın dibine yerleştirin.
Bitki materyalinizi seçin (Bu durumda, tabanda gövde çapı yaklaşık 3/4 inç olan 3 ft uzunluğunda bir Shimpaku ardıcı) ve gövdenin engelin üzerine hangi yönde yerleştirilmesi gerektiğini belirleyin. Bu sizin açınızdan biraz zaman alabilir ve planlama yapabilir. Acele etmeyin!
Yuvarlak uçlu bir freze ucuyla (bizimki yaklaşık yarım inç genişliğindeydi) donatılmış bir kalıp taşlayıcı veya dremel aleti kullanarak ölü ağaçta bir oluk açın. Sanatsal bir not… Canlı ahşabın giriş noktasını bitkinizin arkasındaki çıkıntıya yerleştirme isteği duyacaksınız. Ağacın önden görünümünden bakıldığında, canlı gövdenin bir kısmının ("yaşam çizgisi" olarak da adlandırılır) topraktan çıkarken görünür olmasını sağlamak için "iyi bonsai" olarak kabul edildiğini unutmayın.
Tabandan başlayarak ardıcı ölü ağaçtaki oluğa yerleştirmeye başlayın. Canlı şimpaku boyunca ve hafifçe engelin içine bir delik açmak için küçük bir matkap ucu kullanın. Daha sonra küçük bir rondela ile donatılmış uygun uzunlukta bir levha kaya veya güverte vidası kullanın ve ardıcı ölü ağaçtaki oluğuna sıkı bir şekilde sabitleyin. (Pul, vidanın eğimli başının ardıç gövdesine çok fazla batmasını önler. Birkaç santim yukarı çıkın ve bir sonraki vidayı yerleştirin. Bu işlemin iki elle değil dört elle daha iyi çalıştığını keşfedeceksiniz. Bir arkadaşınıza sorun. yardımcı olmak için. İşi yapmak için mümkün olduğunca az sayıda vida kullanmaya çalışın. Yavaşça ve ağacın altından yukarıya doğru çalışın. Bu işlem sırasında ağaç gövdesinin geçişine izin vermek için oluğu derinleştirmek veya yuvarlatmak gerekebilir veya bir yan dalın kanaldan kaçmasına izin vermek için bir havalandırma deliğini kesmek.
Daha önce kapta açtığınız deliklerden iki set bakır tel geçirin. Bu durumlarda esneme ve kırılma eğilimi gösteren alüminyum yerine bakır kullanın. Kabın dibine bir kat bonsai toprağı yerleştirin ve kesme taşı, ortadaki deliğin üzerinde ve küçük bir toprak tabakasının üzerinde doğru noktaya yerleştirin.
Tanuki'yi her bir delikten iki şerit geçirerek ve sabitlemek için çevirerek yerine bağlayın. Gerekirse teli çevirerek sıkmak için bir tornavida kullanın.
Tamamlanan tanuki artık bonsai olarak gelişmeye hazırdır. Daha yapılacak çok şey var ama kısa bir süreliğine değil. Ağacın şimdi ihtiyacı olan şey gelişme zamanıdır. Ağacın geliştiğini ve sağlıklı olduğunu öğrendikten sonra dalları kablolamaya ve şekillendirmeye, ölü ağaç alanlarını oymaya ve işlemeye başlayabilirsiniz.