Karaçam bonsai'nin gübrelenmesi oldukça basittir. Herhangi bir karaçam veya kızılçam için öncelikle ağacın gelişim aşamasını belirliyorum. Eğer bir ağaç gençse ve ben gövdenin boyutunu büyütmeye odaklanıyorsam, bir yol izlerim. Eğer gövde istenilen boyuta ulaştıysa ve ben dal yoğunluğunu artırmaya odaklanıyorsam diğerini takip ediyorum.
Başka bir deyişle, ayrım, mumu giderilecek çamlar ile mumu söndürülmeyecek çamlar arasındadır.
Rafine edilmiş karaçamların gübrelenmesi (mumu temizlenecek ağaçlar)İşte arıtma aşamasında olan iki çam. Gövdeler istenilen boyuta ulaşmış olup bu noktada asıl odak noktası dal yoğunluğunun arttırılması ve siluetin iyileştirilmesidir.
![]() |
Geliştirilmiş Karaçam |
![]() |
12 yaşında bir Karaçam |
Gelişmiş karaçamlar için, gündüz sıcaklıkları 60'lara ulaştığında, genellikle yaşadığım Şubat veya Mart aylarında gübrelemeye başlıyorum.
Yakın zamanda saksısı değiştirilmiş ağaçlar için, saksı değişiminden sonra gübrelemeden önce en az 30 gün bekliyorum. İlkbaharda çamlarımı yoğun bir şekilde gübrelemek istediğim için, erkenden saksılarını değiştiriyorum, böylece bir an önce gübrelemeye başlayabilirim.
Toprağın yüzeyine pamuk tohumu küspesi dolu bir veya iki poşet çay koyarak gübrelemeye başlıyorum. Toprağın yüzeyi gübreyle dolana kadar her hafta 1-2 torba daha ekliyorum ( ayrıntılar için karaçamın arındırılması genel bakış bölümüne bakın ).
![]() |
Gübre Torbaları |
Yoğun beslenmenin nedeni, bu ağaçların, mumdan arındırıldıktan sonra güçlü yaz tomurcukları üretebilmeleri için güç kazanmaları gerektiğidir. İlkbaharda çok fazla yemlemezsem, bir ağacın mumdan arındırmaya iyi tepki vermesini beklemem.
Mum boşaltma zamanında (yaşadığım yer olan Mayıs'tan Temmuz'a kadar) ağaçtaki tüm gübreyi temizliyorum. Mumun boşaltılmasından 30 gün sonra, ilkbaharda yaptığım gibi gübre eklemeye başlıyorum, toprağın yüzeyi çoğunlukla dolana kadar haftada bir veya iki haftada bir 1-2 torba, bunun nedeni çoğunlukla ilkbaharda sonbahara göre daha yoğun beslendiğimden.
Gelişmiş çamların beslenme programı bir takvime yerleştirildiğinde şöyle görünür:
- Şubat-Mart: gündüz sıcaklıkları 60'lara (Fahrenheit) ulaştığında beslemeye başlayın
- Mart-Nisan: Toprak yüzeyi gübreyle kaplanıncaya kadar ağaçtaki gübre miktarını artırın
- Mayıs-Temmuz: mum giderme zamanında gübreyi çıkarın
- Haziran-Ağustos: Dekandlamadan 30 gün sonra beslemeye başlayın
- Temmuz-Eylül: Toprak yüzeyi gübreyle kaplanana kadar ağaçtaki gübre miktarını artırın
- Kasım-Aralık: gündüz sıcaklıkları 60 derecenin altına düştüğünde gübreyi çıkarın
Apex gibi zamanla salınan gübreler için birkaç seçenek vardır. Bunlardan biri, temel olarak az miktarda zamanla salınan gübre kullanmak ve büyüme mevsimi boyunca artan miktarlar sağlamak için sıvı veya kuru farklı gübreler kullanmaktır. Daha iyi bir seçenek gübreyi çay poşetleri içinde kullanmak olabilir, bu da mumun arındırılması sırasında çıkarılmasına olanak tanır. Gübreye bağlı olarak torbalar, mumun boşaltılmasından sonra ağaca geri gönderilebilir veya zamanla salınan gübreyle doldurulmuş yeni torbalarla değiştirilebilir.
Genel olarak, ağaçların herhangi bir zamanda ne kadar besin aldığını kontrol etmek daha zor olduğundan, mumdan arındırdığım ağaçlar için zaman salınımlı gübre kullanmıyorum. Bununla birlikte, zamanla salınan gübrelerin gelişim halindeki ağaçlar için kullanımı kolaydır.
Gelişmekte olan çam ağaçlarının gübrelenmesi (decandledlenmeyecek ağaçlar)
İşte gövde istenilen boyuta ulaşmadan önce kat edilmesi gereken bazı genç çamlar.
![]() |
3 yaşındaki Karaçam |
![]() |
4 yaşında bir Karaçam |
![]() |
5 yaşındaki Karaçam |
![]() |
Gübre Torbaları Toprak üzerinde |