Bonsailer yeniden moda oldu; ister pencere pervazındaki küçük sanat eserleri, ister bahçedeki etkileyici, insan büyüklüğündeki süs ağaçları olsun. Bonsai'nizi makalede anlatıldığı gibi doğru şekilde budarsınız.
![]() |
Bonsai'nin Şeklini Koruyabilmesi için Düzenli Olarak Budanması Gerekir. |
Bir bonsai aynı zamanda her zaman ağacın yapay bir şeklidir. Şekillendirme yapılırken büyümenin doğal yönüne müdahale edilerek kablolama ve kesme yoluyla yeni bir çizgi oluşturulur. Genç ağacın doğal büyümesi genellikle daha sonra daha da geliştirilecek bir yön belirler. Özellikle yaprak döken ağaçlarda iyi bir budama, tel olmadan bile güzel yaratımlar yaratabilir. Cesurca budama yapın – çünkü klasik bir bonsai yaratımı yalnızca radikal budama yoluyla elde edilebilir. Ve: Sabırlı olun! Bir bonsai'yi sadece birkaç ayda modelleyemezsiniz. Büyüme hızına ve yaşına bağlı olarak, gerçek bir minyatür ağaç birkaç yıldan onlarca yıla kadar sevgi dolu bakım gerektirir. Japonya'da, ekili bahçe bonsaileri de sıklıkla şekillendirilip sanatsal Niwaki'ye dönüştürülür . Ancak bu süreç de oldukça uzundur.
Bonsaiyi Doğru Budayın
Genç bir bonsainin temel budaması için öncelikle istenilen çizgiyi bozan tüm dallar kaldırılır. Bu, yanal ve içe doğru büyüyen dalları ve sonraki şekle uymayan tüm sürgünleri içerir. Kesim sırasında tomurcukların yönüne özellikle dikkat edin, çünkü bu, dalın büyüdüğü yöndür. Örneğin, gövdeye oturan alternatif dallar veya tüm dalların tek yönde çıkıntı yaptığı rüzgarlı şekil uyumlu bir etkiye sahiptir. Yeni başlayanlar, küresel taçlar gibi simetrik şekillerle bunu en kolay buluyor.
Daha sonra yapılan bakım budaması, bonsai ağacının kompakt kalmasını ve kabuğunu aşmamasını, ancak gövde kalınlığının artmaya devam etmesini sağlar. Bu amaçla, yaprak döken ağaçlar için örneğin adi kayın (Fagus sylvatica), çobanpüskülü (Ilex aquifolium, Ilex crenata), sahte kayın (Nothofagus), akçaağaç (Acer) veya Çin karaağacı (Ulmus parviflora) için geçen yılki sürgünler her yıl yarıya indirilir. iki veya üç gözün geriye doğru kesilmesi. Yaz boyunca, ağacın zamanla istenen şekli alması için yeni sürgünlerin birkaç küçük budaması yapılır.
Çam ağacının (Pinus, üstte) aslında bir bonsai için çok uzun iğneleri vardır, ancak temmuz ayında olgun sürgünlerin kesilmesiyle bu iğneler kısaltılabilir. Yavaş büyüyen porsuk ağacı örneğinde (Taxus, altta), yeni sürgünler büyüdükçe sürekli olarak geri çekilir.
Çam (Pinus nigra, Pinus sylvestris), porsuk ağacı (Taxus baccata) veya porsuk ağacı (Podocarpus) gibi iğne yapraklı ağaçlar söz konusu olduğunda , temel budama sırasında seçilen yan sürgünlerin yalnızca dış iğne tutamları ayakta bırakılır ve diğer tüm ikincil sürgünler kesilir. kaldırıldı. İstenmeyen yeni büyüyen sürgünler daha sonra her yıl elle kırılır. Karaçam ağacının uzun sürgünleri de iğnelere zarar vermemek ve iğne uçlarının kahverengileşmesini önlemek için cımbızla veya parmak uçlarınızla sıkılır.
Yaprak Kesme
Büyük yapraklı türlerde yaprakların kesilmesi veya yaprak dökülmesi yoluyla yaprak boyutu küçültülebilir. Yaprakları budarken, yaz başında tüm büyük yaprakların yarısını kesin ve yaprakları çıkarmak için yaprak saplarını kesin. Bu tür budama ağacın yeni ve küçük yapraklar üretmesini teşvik eder. Yaprak dökümü sadece sağlıklı ağaçlara birkaç yıllık aralıklarla uygulanmalıdır. Bonsai'yi ancak yeni yapraklar oluştuğunda tekrar gübreleyin.
Bonsai Budaması: sadece yukarıda değil, aşağıda da
Bonsai'nizi düzgün bir şekilde kesmek istiyorsanız sadece dalları değil kökleri de kesilecektir! Büyük bir ağaçta olduğu gibi, tacın büyüklüğünün yeraltı kök ağıyla belirli bir ilişkisi vardır. Kök topu ne kadar büyük olursa, yaprak sürgünleri o kadar güçlü olur. Bonsailerin mümkün olduğu kadar küçük kalması gerektiğinden, son derece alçak saksılarda dururlar ve çok az kök alanı bulunur. Bu nedenle her saksı değişiminde kök topağının her tarafı keskin bir makasla kesilir . Kalın kökleri daha yoğun bir şekilde kesmeli ve ince kökleri bir parmak genişliğinde kesmelisiniz. Kök uçlarının düzenli olarak kesilmesiyle (dolaşıklıkların çözülmesi), ince köklerin dallanması uyarılır ve bonsai, az miktarda alt tabakaya rağmen yeterli besin tedarikini sağlayabilir.
![]() |
Saksı Değiştirirken Uzun, Sarkan Kökleri Makasla Kesin. |
Doğru Zaman
Yaprak döken bonsailer her zaman büyüme mevsimi dışında kesilir. Bu nedenle, ilk büyük sürgünlerden önce ilkbaharda yerli ağaçlarda daha büyük budama kesimleri yapılır. Ağacın formunu koruması için en geç ağustos ayında bakım budaması yapılır. Ancak: Yanıkları önlemek için bahçe bonsailerini yüksek sıcaklıkta veya öğle güneşinde kesmeyin! Gökyüzü kapalı olana kadar beklemek daha iyidir. Öte yandan çekici Satsuki açelyaları (Rhododendron indicum) gibi çiçekli bonsailer ancak çiçek açtıktan sonra şekillendirilir. Yaprak dökmeyen, küçük yapraklı oda incirine (Ficus) istenildiği zaman şekil verilebilir ve kesilebilir, ancak burada da ilkbaharda temel budama yapılması tavsiye edilir.