Bir bonsai ağacına sahip olmanın en keyifli yönlerinden biri sanatsal kısımdır; budama ve şekillendirme. Elbette, bonsai'nizin bakımını nasıl yapacağınızı öğrenmek eğlencelidir ve sulama ve gübrelemenin temellerini anlamak bonsainizin sağlığı için çok önemlidir. Ama şunu kabul edelim… ellerinizi kirletmek ve ağacınız üzerinde çalışmak gerçek mutluluktur. Bu makalede ardıç bonsai budama konusunda hızlandırılmış bir kursa katılacağız ve ağacınızla ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini öğreneceğiz.
Ardıç Bonsai'nin Budaması Neden Önemlidir?
Görünen o ki, bir ağacın dallarını ve yapraklarını kesmek sadece görsel açıdan büyüleyici bir bonsai yaratmakla ilgili değil. Budamanın çok pratik bazı nedenleri de vardır. Örneğin, daha fazla ışığın ağacın yapısının daha derinlerine ulaşmasını sağlamak için budama yapabiliriz.
Ardıç bonsai budama uygulamasını genel olarak iki kovaya ayırabiliriz:
- Bakım Budaması
- Yapısal Budama
Bakım Budaması
Hedefler : Ağacın estetiğini korur, ağacın gücünü arttırır, yeni büyümeyi teşvik eder.
Ne zaman : Büyüme mevsimi boyunca, ilkbahardan sonbaharın başlarına kadar.
Bakım budamasında, aslında yaprakları "inceltiyoruz" ve neyi tutacağımızı ve neyi keseceğimizi seçici olarak seçiyoruz.
Bu nedenle ardıç bonsaisini budamaya başladığımızda, aşağıdaki yaprak/dal türlerini ortadan kaldırmak istiyoruz:
- Bir dalın kasığından çıkan yapraklar
- Çok uzamış ve ağacın siluetinin ötesine uzanan yapraklar
- Yukarı veya aşağı doğru büyüyen ikincil ve üçüncül yapraklar/dallar
Kesmeye başlamadan önce ağacın neresini keseceğimizi anlayalım. Budama sırasında ağacı yanlışlıkla zayıflatmak istemeyiz, bu nedenle ağacın enerjisini nereden aldığını anlamak önemlidir.
Ardıçlar enerjilerini büyüyen uçlarından alırlar. Büyüme mevsimi boyunca herhangi bir ardıç ağacına baktığınızda yaprakların uçlarının canlı yeşile döndüğünü fark edeceksiniz. Bitkinin geri kalanından daha yeşil. Bunlar büyüyen ipuçları.
Ağacın gücünü azaltacağından bu uçların çoğunu çıkarmak istemiyoruz. Bunun yerine, çok uzun olan büyüme uçlarını seçici olarak bulmak ve bir sonraki büyüme uçları grubuna geri dönmek, böylece dalın enerjisini korumak için çok sayıda uç bırakmak istiyoruz.
Bu yapraklar ağacın siluetinin ötesine uzanıyor, bu yüzden kaldırılması gerekiyor. Bonsai makasımızla yaprakların yalnızca en uzun kısmını kestiğimize ve dal üzerinde çok sayıda büyüyen uç bıraktığımıza dikkat edin.
Bonsailerin, özellikle de ardıçların "çit budamasından" kaçınmak istiyoruz. Bu yöntem çok fazla büyüyen ipucunu ortadan kaldırır.
Ardıç Yapraklarının Sıkıştırılması
Bir zamanlar narin ardıç yapraklarını ortaya çıktıkça "kıstırmak" yaygın bir yerdi. Bu yöntemi duymuş ve kendinize “ardıç bonsaimi çimdiklemeli miyim?” diye sormuş olabilirsiniz.
Görünüşte, ağacınızın siluetini temizlemenin makul bir yolu gibi görünüyor. Ancak pek çok çağdaş bonsai sanatçısı “Hayır! Ardıçları asla çimdiklemeyin!”
Ardıçınızı budamanın en yaygın kabul gören yolu, yaprakların büyümesine izin vermek, yani ağaca enerji ve güç sağlamaktır. Daha sonra, eğer yapraklar ağacın istenen siluetinin dışına taşarsa, bu makalede daha önce gösterildiği gibi, fazla büyümeyi bir çift keskin makasla keseriz.
Ardıç Yapraklarının Bakımı
Genç bir ardıç bonsai ağacını düşünün. Amacımız ağaçta yanal dallanma oluşturmaktır.
Yanal dallanmanın ne olduğunu anlamak için şunu deneyin: Avucunuzu aşağıya doğru uzatın ve parmaklarınızı ayırın. Şimdi elinizin bir dal olduğunu hayal edin. Parmaklarınızın hiçbirinin doğrudan yukarı veya aşağı bakmadığını fark edeceksiniz. Bütün dallar yanal olarak büyüyor.
Bu neden önemli? Çünkü yanal dallanma, ışığın ağaca nüfuz etmesini ve tüm yapraklara ulaşmasını sağlar. Güneş ışığı eksikliğinden dolayı yaprakların ölmesini istemiyoruz.
Birincil şubenin dışında birçok ikincil şube bulacaksınız. Bunlar genç sürgünler olabileceği gibi odunlaşmış (sertleşmiş) ikincil dallar da olabilir. Budama işlemimize buradan başlayacağız.
Yan dallar oluşturacaksak, muhtemelen ana dalın dibinden çıkıp aşağıya doğru büyüyen ikincil dallara ihtiyacımız yoktur. Bunlar kaldırılabilir.
Ek olarak, birincil daldan yukarıya doğru büyüyen çok sayıda dal varsa bunların çoğu da çıkarılabilir.
Bu dal inceltildikten sonra, işlemi her bir ana dalda tekrarlayarak ağaca doğru ilerlemeye devam edin.
Çözüm
Ardıç bonsai'nizin bakımını yapmak, bonsainizi tanımanın ve nasıl büyüdüğünü anlamanın eğlenceli bir yoludur. Ağacınızı güneşe ve havaya açmak için yaprakları kaldırarak onun sağlıklı kalmasına yardımcı olacaksınız. Ancak ardıç bonsaisini budarken kesmenin doğru ve yanlış bir yolu olduğunu unutmayın. Ağacınızın güçlü ve güzel kalması için bol miktarda parlak yeşil büyüme ucu bıraktığınızdan emin olun ve asla çitle budama yapmayın.