10 Mart 2024

Üç Saksı Değiştirme Tiyosu

Bu kış benim için büyük bir saksı değişimi yılı olacak gibi görünüyor. Sezon boyunca çalışmaya üç tema yön veriyor.

1. Gruplar halinde çalışın
Olabildiğince hızlı bir şekilde çok sayıda ağacın arasından geçmek için gruplar halinde saksı değiştiriyorum.

Ağaçlar genç olduğunda saksıları hazırlayacağım, ağaçları kaplarından çıkaracağım, kök işini yapacağım ve sonra hepsini yeni kaplara koyacağım.

Saksısı yeni Değiştirilmiş 2 Yaşında Çamlar


Daha yaşlı ağaçlar için, aynı aletlere, kaplara ve toprak karışımlarına ihtiyaç duymam muhtemel olduğundan, benzer türden oluşan grupları ve gelişim aşamalarını birlikte yeniden saksılamaya çalışacağım. Pratik avantajlara ek olarak, bu şekilde çalışırken, bir konuya girmeyi ve benzer ağaçların nasıl büyüdüğüne dair ayrıntıları yakalamayı daha kolay buluyorum.

2. Zamanlamayı doğru yapın
Yıllardır ilk kez, değişiklik yaparken stratejik davranabiliyorum. Genel yaklaşımım, ideal olarak tomurcuklar şişmeye başladığında kozalaklı ağaç gruplarını parçalamak ve sonra tomurcukların açılmaya başladığını gördüğümde yaprak döken ağaçların saksısını değiştirmek için yaptığım her şeyi bırakıyorum.

Akçaağaçta Tomurcuklar



İdeal zamanda saksı değiştirmenin temel faydası, aynı işi bir ay erken (veya daha sonra) yaparak ağacı strese sokmadan kök işinde daha agresif olabilmemdir.

Bu, bahçede aynı türlerden çok sayıda bulunan herkes için zorlayıcı olabilir, çünkü bunlar aynı anda büyümeye başlar. Çok fazla çam ağacım olduğu için, tomurcukların şişmesini görmeden önce sık sık saksılarını değiştiririm, çünkü birkaç hafta geç kalmaktansa erken saksı değiştirmeyi tercih ederim.

Karaçamda yeni Tomurcuklar





3. Gerektiğinde büyük hamleler yapın
Yüksek oranda toprağın çıkarılması bonsai için stresli olabilir ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bununla birlikte, eski toprağın yeterince kaldırılmaması, ağaçların yeniden sağlık kazanmasını ve canlı bir şekilde büyümesini engelleyebilir.

Bu yıl, gerektiğinde büyük kesimler yapmaktan veya bulduğumda eski toprak parçalarını kazmaktan çekinmiyorum.

Tarlada Yetişen Karaçamda büyük Kesikler



İyi toprak bile zamanla bozulabilir ve sıkışabilir. Gelişimin orta aşamalarındaki ağaçlar için, bu tür sıkıştırılmış toprağı temizlemek için birçok fırsat buluyorum, böylece ağaç, kök topunun çekirdeğindeki iyi topraktan faydalanabilir.

Toprağı Temizlenmiş Genç Çam


Bu sene birkaç ağaca karşı çok agresif davranırsam şaşırmayacağım, ancak ilkbaharda ağaçtan hala iyi bir büyüme elde ederek, kök işinin tam miktarı hakkında daha fazlasını öğrenmeyi merak ediyorum. .

Ayrıca bu ağaçların bazılarına, iyileşene kadar ek çalışmalara ara vermeyi planlıyorum. Çok sayıda eski toprağı kaldırdığımda veya kök topağının büyük bir yüzdesini azalttığımda, ağacın tekrar yoluna girene ve ek iş için yeterince güçlü olana kadar serbestçe büyümesine izin vermeyi aklımda not ediyorum.

Zaten hedefim de bu ve bu sene elimden geldiğince buna bağlı kalacağım.

Bu yılın saksı değiştirme sezonunu atlatmanıza yardımcı olacak temalar var mı? Henüz saksı değiştirmeye başlamamış olanlar için, saksı değiştirme zamanı geldiğinde neyi başarmak istediğinize dair hedefleriniz var mı? Aşağıdaki yorumları paylaşmaktan çekinmeyin.


Jonas Dupuich, Mart 2024


Zeytini Yeniden Şekillendirme

Üç yıl önce Çanakkale'deki bir fidanlıktan büyük bir zeytin aldım.


Ağacın şekillendirilmeye ihtiyacı olsa da devam etmeden önce ağacın sağlığını ölçmek istedim. Bir yıl kadar büyümesine izin verdikten sonra daha derin bir kaba naklettim.

Kökleri Budadıktan sonra

Gördüğünüz gibi, gövde genişliği neredeyse iki metre çapında! Daha derin saksı yardımcı oldu, ancak iki yıl sonra çok az yeni büyüme oldu.


O sonbahar deli gibi büyümeye başladı. Kasım ayına gelindiğinde üstten alta kadar 24″ sürgünlerle kaplıydı.
Bu aradığım işaretti. Ağacı kıştan önce kestim ve ilkbaharın başlarında saksısını değiştirdim. Bu yaza gelindiğinde yeni bir büyüme dalgası daha yaşadı ve şekillendirmeye hazırdı. İşte budama ve kablolama sonrası ağaç.


Ağaç hiçbir ritmi kaçırmadı ve sonbahara kadar büyümeye devam etti.


Ağacın da tam olarak istediğim gibi tepki verdiğini hissediyorum, ancak üzerinde daha önce çalışsaydım bu kadar iyi tepki verir miydi bilmiyorum. Her iki durumda da, bir ağaç üzerinde çok fazla çalışma yapmadan önce güçlü bir büyüme görmeyi beklemenin faydaları olduğu fikrini benim için güçlendiriyor.


Jonas Dupuich, Ekim 2023


9 Mart 2024

Bonsai Toprak Karışımının Esasları





  • Bonsai toprağını anlamak, yeni başlayanlar için bonsai bakımı açısından çok önemlidir.
  • Ağacınızın özel ihtiyaçlarına ve iklime göre doğru bonsai toprak karışımını seçin
  • Optimum toprak bileşimi için organik madde ve inorganik malzemeler gibi kaliteli malzemeler kullanın.
  • Düzgün sulayarak, pH seviyelerini kontrol ederek ve toprağı periyodik olarak değiştirerek bonsai toprağını düzenli olarak koruyun.
Doğanın ihtişamının küçücük bir yankısı olan bir mikro evrenin parmaklarınızın ucunda olduğunu hayal edin. Bonsai'nin büyüsü budur. Ancak bu minyatür ağaçların büyüleyici güzelliği bir sihir ürünü değil, özellikle toprak söz konusu olduğunda titiz bir bakım ve anlayışın sonucudur. Bonsai toprağı, yeni başlayanlar için bonsai bakımının isimsiz kahramanıdır ve bonsai yolculuğunuzu başlatabilecek veya bozabilecek hayati bir bileşendir.

Toprak neden bu kadar önemli diye sorabilirsiniz? Bu, bonsai ağacınızın can damarıdır ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu temel besinleri, suyu ve havayı sağlar. Ancak herhangi bir eski pislik işe yaramaz. Bonsai ağacı bakımı sanatı, bu kapsamlı bonsai toprak karışımı kılavuzunda derinlemesine inceleyeceğimiz benzersiz bir karışım olan özel bir toprak karışımına şapka çıkarıyor.

Bonsai toprağını seçmek ve temel bileşenlerini anlamaktan , kendi bonsai toprağınızı evde nasıl yapacağınızı öğrenmeye kadar her konuda yanınızdayız. Dolayısıyla, ister ardıç bonsai ile yolculuğunuza yeni başlayan bir acemi olun , ister bonsai oyununuzu geliştirmek isteyen bir meraklı olun, bu kılavuz gerçek bir bonsai fısıltıcısı olmanız için basamak taşınızdır. Bonsai toprağının sırlarını ortaya çıkarmaya hazır mısınız? Hadi kazalım!

Temel Malzemeler

Yeni başlayanlar için bonsai bakımı dünyasına giren kişi, toprak karışımının önemini hemen fark eder. Tıpkı bir şefin gurme yemeği için malzemeleri dikkatle seçmesi gibi, bir bonsai meraklısı da bonsai toprağı karışımı için doğru bileşenleri seçmelidir. Peki bu karışıma tam olarak ne giriyor?

Birincisi, mükemmel drenaja izin verirken suyu tutan kil benzeri bir madde olan akadama var . Bu, herhangi bir iyi bonsai toprak karışımının temel taşıdır ve bunun iyi bir nedeni vardır. Ayrıca drenajı iyileştirmeye ve yapı eklemeye yardımcı olan lav kayamız var . Sırada kök gelişimine ve su tutulmasına yardımcı olan volkanik bir kaya olan pomza var. Son olarak, bir miktar organik saksı gübresi bonsai'nizin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlar.

Bu malzemeleri anlamak bonsai ağacı bakımında ilk adımdır . Peki bonsai toprağını seçip evde karıştırma işlemini nasıl yapacağız? Peki bu bileşenler toprağın pH'ını nasıl etkiler? Yeni başlayanlar için bonsai kılavuzumuzda bu soruları ve daha fazlasını keşfederken bizimle kalın.

Bonsai bakımı sanatının derinliklerine inmeye hazır mısınız? Ağacınızın gelişmesini sağlayan temel bonsai toprağı bileşenlerine dair yolculuğumuza devam edelim.

Temel Bonsai Toprağı İçeriklerinin Bileşimi

                                   %30         %30          %20          %20

















Bonsai'niz için En İyi Toprak Karışımı ?
Yani bonsai ağacınızı seçtiniz ve yeni başlayanlar için bonsai bakımı yolculuğuna çıkmaya hazırsınız. Şimdi sırada ne var? Bonsai toprak karışımı dünyasına dalmanın zamanı geldi. Evet toprak. Mesele sadece ağaç değil, aynı zamanda onun kök saldığı yataktır. Bir evin güçlü bir temele ihtiyacı olduğu gibi, bonsai ağacınızın da gelişmesi için doğru toprak karışımına ihtiyacı vardır.

Bonsai toprağını anlamak, bonsai ağacı bakımı ipuçlarının çok önemli bir parçasıdır. Seçtiğiniz toprak karışımı ağacınızın sağlığını ve büyümesini önemli ölçüde etkileyebilir. Ama korkma sevgili okuyucu! Bu bonsai toprağı karışımı kılavuzu, bonsai toprağı seçmenin ve onu küçük yeşil arkadaşınız için hazırlamanın karmaşıklıkları arasında gezinmenize yardımcı olacaktır.

Peki bonsai toprak karışımı uzmanı olmaya hazır mısınız? Bu başlangıç ​​seviyesindeki bonsai kılavuzunda, temel bonsai toprağı bileşenlerinden bonsai toprağının bakımına kadar her şeyi ele alacağız. Ve kim bilir, bu makalenin sonunda evinizde kendi bonsai toprağı karışımınızı yapmaya bile hazır olabilirsiniz!

Basit bir soruyla başlayalım: Bonsai toprağı neden oluşur? Bir sonraki bölümde bonsai toprağının temel bileşenlerini öğrenin.

Farklı Bonsai Türleri için Toprak Karışımları
Artık bonsai'niz için doğru toprak karışımını nasıl seçeceğinizi ele aldığımıza göre, çeşitli bonsai ağacı türleri için uygun farklı toprak karışımlarının karşılaştırmasına bir göz atalım.


Ağaç Türü Önerilen KarışımTemel FaydaOlası Dezavantaj
Ardıç %70 Akadama, %20 Ponza, %10 Org.kompostİyi drenaj, Suyu iyi tutarAkadama pahalı olabilir
Akçaağaç%50 Akadama, %25 Lav taşı, %25 Org.kompostDengeli su tutma ve drenajBesin eksikliği nedeniyle düzenli gübreleme ihtiyacı
Ficus %40 Akadama, %30 Lav taşı, %30 Org.kompostYüksek besin içeriği, İyi su tutmaEk drenaj delikleri gerektirebilir
Çam %60 Akadama, %20 Lav taşı, %20 PomzaMükemmel drenaj, Kök gelişimine iyi gelirÇabuk kuruyabilir, Daha sık sulama

Bonsai ağacınız için doğru toprak karışımını anlamak çok önemlidir. Şimdi kendi bonsai toprağı karışımınızı evde nasıl hazırlayabileceğinize geçelim.

Karışımınızı Hazırlamak için Kılavuz 
Bonsai tutkunları kollarınızı sıvayın! Kendi bonsai toprağı karışımınızı hazırlamanın en ince ayrıntılarına dalmanın zamanı geldi. Bonsai'nizin ihtiyaçlarına mükemmel şekilde uyacak şekilde evde özel bir karışım hazırlayabilecekken neden önceden paketlenmiş bir karışım satın alasınız? Sadece uygun maliyetli olmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanılan malzemelerin kalitesi üzerinde tam kontrole sahip olmanızı da sağlıyor. Heyecan verici, değil mi?

İlk önce gerekli bonsai toprağı malzemelerinizi toplayın. Akadama, lav taşı, pomza ve organik saksı kompostuna ihtiyacınız olacak. Bu bileşenler bonsai'nizin arzuladığı su tutma, drenaj ve havalandırma arasında mükemmel dengeyi sağlar. Ancak unutmayın, oranlarınız ağacınızın türüne ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Ayrıntıları mı merak ediyorsunuz? Bonsai toprağının nitelikleri hakkındaki SSS bölümümüze göz atın .

Malzemelerinizi hazırladıktan sonra karıştırma zamanı! Bunları büyük bir kapta birleştirerek eşit bir dağıtım sağlayın. Ama bekleyin, karışımın doğru olup olmadığını nasıl anlarsınız? İyi bir bonsai toprağı karışımı sıkıldığında topaklanmalı ancak kolayca parçalanmalıdır. Çok gevşek veya çok kompaktsa oranlarınızı ayarlamanız gerekebilir.

Peki bonsai'nize büyüme için mükemmel temeli sağlamaya hazır mısınız? Yeni başlayanlar için bonsai bakımı yolculuğunun öğrenme ve denemelerle dolu olduğunu unutmayın. Bu yüzden ellerinizi kirletmekten ve kendi bonsai toprağı karışımınızı yapmaktan korkmayın!

Toprak Karışımınızı Hazırlamak için Gerekli Malzemeler
  • Akadama: Bonsai toprağı karışımı için çok önemli olan bir tür sert pişmiş Japon kili. Su tutma ve kök gelişimi için mükemmeldir.
  • Lav Kayası: Scoria olarak da bilinir, drenaja yardımcı olur ve gerekli mineralleri sağlar.
  • Ponza: Toprak karışımında havalandırma ve drenajı iyileştirmeye yardımcı olan bir tür volkanik kaya.
  • Organik Saksı Kompostu: Zengin bir besin kaynağı olup bonsai ağacının genel büyümesine ve sağlığına yardımcı olur.
  • Toprak Eleği: İstenmeyen parçacıkları filtrelemek ve düzgün bir toprak karışımı sağlamak için.
  • Ölçüm Kapları: Toprak karışımındaki her bileşenin doğru ölçümü için.
  • Karıştırma Kabı: Tüm bileşenlerin bir arada karıştırıldığı büyük bir kap.
  • Eldiven: Karıştırma işlemi sırasında ellerinizi korumak için.
  • Saklama Kapları: Arta kalan toprak karışımını ileride kullanmak üzere saklamak için.

Toprak Asiditesi Bonsai Sağlığını Nasıl Etkiler?
PH' dan konuşalım. Bu iki harfli küçük terim, bonsai bakımı dünyasında çok büyük bir ağırlık taşır, özellikle konu toprak karışımınız olduğunda. Peki pH tam olarak nedir ve minyatür ağacınız için neden önemlidir? Basitçe söylemek gerekirse pH, toprağınızın ne kadar asidik veya alkali olduğunun bir ölçüsüdür. Bonsai ağacınızın emebileceği besinlerin neler olduğunu belirlemede kritik bir rol oynar.

Çoğu bonsai ağacı hafif asitli toprağı tercih eder ancak ideal pH, türe bağlı olarak değişebilir. Örneğin, görkemli Redwood Bonsai daha asitli toprakta büyürken, dayanıklı Jade Bonsai daha nötr bir pH'ı tolere edebilir.

Peki bonsai toprağı karışımınızın pH' ının en uygun noktaya ulaştığından nasıl emin olabilirsiniz? Düşündüğünüzden daha basit. Uygun fiyatlı ve kolayca bulunabilen bir toprak test kiti kullanarak toprağınızın pH' ını test edebilirsiniz. PH tam olarak doğru değilse, pH' ı yükseltmek için kireç veya düşürmek için kükürt gibi bazı bonsai bakım araçlarını ve katkı maddelerini kullanarak bunu ayarlayabilirsiniz .

Doğru toprak pH' ını anlamanın ve korumanın bonsai ağacı bakımı yapbozunun sadece bir parçası olduğunu unutmayın. Ancak bonsainizin sağlığını ve güzelliğini önemli ölçüde etkileyebilecek çok önemli bir şeydir.

Bonsai Toprağını Zaman İçinde Sağlıklı Tutmak İçin İpuçları
Tıpkı bir şefin bir mutfak şaheseri yaratmak için malzemeleri ustalıkla bir araya getirmesi gibi, bonsai ağacınızın da gelişmesi için toprak malzemelerinin dengeli bir karışımına ihtiyacı vardır. İşin sırrı akadama, lav taşı, pomza ve organik kompostun eşsiz karışımında yatıyor. Peki bonsai'niz için bu gastronomik ziyafeti ne sıklıkla değiştirmelisiniz?

Bu, Arabanızın yağını ne sıklıkla değiştirmelisiniz? sorusunu sormaya benzer. Gelişmekte olan bonsai meraklılarım, cevap şu: duruma göre değişir. Bonsai türü, ağacın yaşı ve yerel iklim gibi faktörlerin hepsi rol oynuyor. Genel bir kural olarak, her iki yılda bir toprağın tamamen değiştirilmesi iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Ancak her bonsai'nin bireysel olduğunu ve birinde işe yarayan şeyin diğerinde işe yaramayabileceğini unutmayın.

Sulama ve gübreleme de bonsai toprağının sağlığını korumanın anahtarıdır. Aşırı su, kök çürümesine yol açabilirken, su altı, bonsai'nin kurumasına neden olabilir. Gübreler gerekli olsa da, fazlası ağacınıza zarar verebilir. Bu, zamanla ve tecrübeyle ikinci doğa haline gelen bonsai ağacı bakımının hassas bir dansıdır.

Kollarınızı sıvayıp bonsai toprak karışımının büyüleyici dünyasına dalmaya hazır mısınız ? Ellerimizi kirletelim!

Artık bonsai toprağını korumanın önemini tartıştığımıza göre, pratik bir gösteriye göz atalım. Bu video eğitimi, bonsai toprağınızın bakımı ve bakımı sürecinde size rehberlik edecektir.

Yeni Başlayanların Kaçınması Gereken Hatalar 
Bonsai'ye yeni başlayan biri olarak, özellikle konu toprak olduğunda, yanlış bilgilerin köklerine kapılmak kolaydır. Pek çok acemi, herhangi bir eski toprağın işe yarayacağına inanır, ancak gerçek şu ki, bonsai ağacının sağlığı, doğru toprak karışımına derinden bağlıdır.

Yaygın bir hata, genellikle çok yoğun olan ve su basmasına ve kök çürümesine yol açabilen bahçe toprağının kullanılmasıdır. Bonsai'nizin köklerinin nefes alması gerekir ve bunun için iyi drenaja sahip bir toprak karışımına ihtiyaçları vardır. Yeni bonsai ağacınızın bakımını nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız, bonsai toprağını anlamak listenizde üst sıralarda yer almalıdır!

Bir başka yaygın hata da toprak karışımını bonsai türüne göre uyarlamamaktır. Tıpkı yazın kışlık mont giymeyeceğiniz gibi, bonsai ağacınızın da özel ihtiyaçlarına uygun bir toprak karışımına ihtiyacı vardır. Örneğin tropik bonsai ağaçları biraz daha organik bir toprak karışımında gelişirken, iğne yapraklı ağaçlar daha kumlu bir karışımı tercih eder. Bir bonsai bitkisi oluştururken her zaman bitkinin bireysel toprak tercihlerini göz önünde bulundurun.

Son olarak toprağı periyodik olarak yenilemeyi unutmayın. Zamanla toprağın besin maddeleri tükenir ve fiziksel yapı bozularak drenajın zayıf olmasına neden olabilir. Peki bonsai ağaçları toprak değişimine nasıl hazırlanır ? Düşündüğünüz kadar karmaşık değil ve bir sonraki bölümde bu konuyu ele alacağız!

Yeni Bonsai Sahiplerinin Yaptığı Toprakla İlgili Hatalar
  • Normal Bahçe Toprağı Kullanımı: Bonsai ağaçlarının gelişmesi için özel bir toprak karışımı gerekir. Düzenli bahçe toprağının kullanılması drenajın zayıf olmasına ve gerekli besin maddelerinin eksikliğine yol açabilir.
  • Aşırı Sulama: Çok fazla su kök çürümesine ve diğer hastalıklara neden olabilir. Bonsai toprağı nemli olmalı ancak ıslatılmamalıdır.
  • Toprağı Tazelememek: Zamanla toprağın besin maddeleri tükenir ve fiziksel yapısı bozulabilir. Toprağı periyodik olarak değiştirmek önemlidir.
  • Toprak pH'ının Göz ardı Edilmesi: Toprağın pH seviyesi bonsainizin sağlığını önemli ölçüde etkileyebilir. Bunu göz ardı etmek besin eksikliklerine veya toksisiteye yol açabilir.
  • Toprak Karışımını Ağaca Göre Ayarlamamak: Farklı bonsai ağacı türlerinin farklı toprak ihtiyaçları vardır. Herkese uyan tek bir yaklaşım kullanmak, ağacınızın büyümesini ve sağlığını engelleyebilir.
  • Drenajı Kontrol Etmemek: Bonsai sağlığı için uygun drenaj çok önemlidir. Toprağınızın ve saksınızın yeterli drenajı sağlamaması, köklerin su ile tıkanmasına ve potansiyel hastalıklara yol açabilir.
https://bonsaiforbeginners.com/the-essentials-of-bonsai-soil-mix-what-you-need-to-know



Yamadorinin Tutma Olasılığını Arttırmak


Bu tekniği on yılı aşkın süredir kullanıyorum ve sonunda öğrendiklerimi bu videolarda paylaşmaya karar verdim. Bu teknik terleme olarak bilinir ve ağaç dikmek isteyen çevrelerinde yaygın olarak kullanılır. 

Aşağıdaki türler için kullanıyorum: Cratageus, Prunus ve Rosaceae familyasının çoğu, yaprak dökmeyen türlerde kullanmıyorum. Olabildiğince köklü ağaçlar topluyorum ama kökü olmayan ağaçlara kök saldım. Bu prosedürü takip ettiğinizde, yeni topladığınız yamadoriyi oluşturmadaki başarı oranınız ölçülemeyecek kadar artacaktır. Mümkün olduğunca çok kök toplayın. Dağ toprağını temizleyin ancak kökleri yıkamayın. Toprak karışımını aşağıda gösterildiği gibi kullanın . Nebariyi bozmadan ana kökleri gövdeye yakın olarak temiz bir şekilde kesin.



Ağacı mümkün olan en küçük kaba yerleştirin. Ağacın mümkün olan en küçük kaba yerleştirin kapta iyice paketlenmiştir Ağacı saksıya güvenli bir şekilde bağlayın. Kesilen dalların temiz olduğundan ve mühürlü olmadığından emin olun. Toprağı doyurun. Kabın yüzeyine taze sfagnum yosunu yerleştirin.



Bütün ağacı çok büyük siyah bir plastik torbaya sarın, güneşli bir konum seçin. Çünkü ağaç sıcak olmalıdır. Torbadaki nem her zaman yüksek olmalı, her gün sis püskürtülmelidir İki veya üç hafta sonra özellikle kesiklerin çevresinde yeni tomurcuklar görünecektir. Bunların torbanın yanlarına değmediğinden emin olun. Yeni sürgünler 5 cm veya 2 inç uzunluğa ulaştığında torbadan çıkarın ve soğuktan ve rüzgardan koruyun, her gün sis püskürtün ve doğrudan güneş ışığından uzak tutun. Yeni sürgünlerin sertleşmesini bekleyin, ardından çok seyreltilmiş bir solüsyonla besleyebilirsiniz; İlk 12 ay ağaçta işlem yapmayın. İyi şanslar, 






https://www.youtube.com/watch?v=lFOoLHOPn2Q&t=51s


8 Mart 2024

Tanuki Yaratmak

İki ayrı bitki materyali kaynağından (biri çoktan ölmüş olan) tek bir bonsai yaratmanın geçerliliği, batı bonsai topluluğu içinde sıklıkla önemli bir tartışma konusu olmuştur. Bu tür yaratımlara Japonlar tarafından "tanuki" bonsai ve birçok Batılı tarafından "anka kuşu aşıları" adı verilir.

İsimleri ne olursa olsun yaratılış süreci temelde aynıdır. Dikimde merkez parçası olarak büyük ve ilginç bir ölü ağaç parçası kullanılır. Bir kalıp taşlayıcı veya dremel aletine bir freze ucu takılır ve ölü ağaçta bir oyuk açmak için kullanılır ve ardından oluğa genç bir uzun bacaklı bitki (çoğunlukla bir ardıç) çivilenir, vidalanır veya başka bir şekilde sabitlenir.

Zaman geçtikçe genç bitki oluğa doğru büyür, vidalar çıkarılır ve daha sonra geleneksel bonsai teknikleri kullanılarak şekillendirilen kompozit yaratım, Kaliforniya ve Colorado ardıçlarının çoğuna benzeyen eski bir ağaç görünümünü almaya başlar. Güneybatı Amerika çölünden toplandığını görüyoruz.

Japon Bakış Açısı
Yetenekli bir bonsai sanatçısının elinde, bitmiş yaratım muhteşem olabilir, ancak geçerli bir bonsai midir? Bu yazar da dahil olmak üzere birçok Batılı evet diyor, ancak Japonlar arasında bu soru sessiz. Bu tür yaratımlara nasıl isim verildiğini anlamak okuyucunun Japonların konuya bakış açısını anlamasına yardımcı olabilir.

Tanuki kelimesi Japoncadan batıda özellikle gaddar ve saldırgan olarak kabul edilen bir hayvan olan porsuk olarak tercüme edilir. Ancak Japonya'da porsuklar sinsi düzenbazlar olarak kabul edilir. Popüler bir Japon halk hikayesi, bir Budist rahip gibi giyinen ve köydeki her evi ziyaret ederek sakinleri kendisine bedava yiyecek ve para vermeleri için kandıran bir tanuki'yi anlatır. Daha x dereceli başka bir versiyonda tanuki, kötü şöhretli bir evi ziyaret eder. Sakinleri ne sağlamaya ikna ettiği çok iyi tahmin edilebilir. Bu tür bir tarihle tanuki kelimesinin nasıl göründüğü gibi olmayan bir şey anlamına geldiğini anlamak kolaydır.

Bu, Japonların asla tanuki bonsai yapmadıkları anlamına gelmiyor… yapıyorlar. Bunu eğlenceli ve keyifli bir oyalanma olarak görüyorlar, ancak normal bonsai ile aynı kategoride değerlendirilmemeli. Japonya'da profesyonel gösterilerde tanuki'yi göremezsiniz çünkü son tahlilde tanuki bonsai'yi geçerli saymıyorlar. Masallardaki tanukiler gibi, bu tür bonsailer de göründükleri gibi değildir. Onlar... aslında... sahte.

Batılı Bir Yaklaşım
Ama bunlar sahte mi? Belki de bu bir bakış açısı sorunudur. Anka kuşu grefti terimi ilk olarak ünlü bonsai sanatçısı Dan Robinson tarafından icat edildi. Bremerton, Washington'daki bahçesi, toplanmış ve klasik tasarımlı bonsailerden oluşan muhteşem bir koleksiyondur, ama aynı zamanda etkileyici bir tanuki koleksiyonu veya Dan'in deyimiyle anka kuşu aşıları da içerir. Klasik Yunan mitolojisindeki anka kuşu gibi, kendi cenaze odununun küllerinden yeniden doğan ve her zamankinden daha görkemli bir şekilde yükselen anka kuşu bonsai, uzun süredir ölü olan eski ahşapları ve genç yeni bitki materyallerini kullanarak kendi geçmişinin toplamından daha büyük yeni bir sanatsal vizyon yaratır. parçalar.

Bir ressam veya heykeltıraş gibi amacımız izleyicide duygusal veya entelektüel tepki uyandıran bir sanat eseri yaratmaksa, o zaman belki bu bonsai türü de diğerleri kadar geçerlidir. Kendimize bir soru sormalıyız. Sanata yeni anlayışlar ve yeni yaklaşımlar getirerek öğretmenlerimizi onurlandırıyor muyuz, yoksa onu sadece kirletip aşağılıyor muyuz? Bu, batı bonsai camiasında uzun yıllar boyunca devam edecek bir tartışmadır.

Buradaki amacımız böyle bir tartışmaya bir çözüm sunmak değil, sadece tanuki bonsai yaratmanın mekaniğini ve tekniklerini sunmaktır. Bitmiş eseri bir bonsai sergisinde sergilemeyi seçip seçmeyeceğinize karar vermek size kalmıştır. Ne dersen de, ama her zaman başka bir büyük sanatçının sözlerini hatırla. 
Gülün adı başka olsa da aynı derecede tatlı kokardı.

Ölü Ağaç Seçimi
Yapımında ölü ağaç kullanıldığı için tanuki bonsai en iyi ihtimalle geçici bir yaratımdır. Geçici nin 2, 22 veya 202 yıl olarak tercüme edilip edilmeyeceği büyük ölçüde, yaratılması için seçtiğiniz ahşabın türüne bağlı olacaktır. Su düşmandır. Nemle sürekli temas halinde olan ölü ağaçlar eninde sonunda çürür ve onarılması veya değiştirilmesi gerekir. Bu nedenle, şekli ne kadar ilginç olursa olsun, tüm ölü ağaçlar işe yaramayacaktır. Yoğun ve çok sert olması gerekiyor. Bu makalede kullanılan parça, batı çölünden toplanan, çok eski ve çivi çakılabilecek kadar sert bir ardıç kırığıdır.

Ölü odunun toprak kütlesi ile temas etmeyen üst kısımları hava şartlarına karşı iyi bir şekilde etkilenecektir, ancak toprak kütlesinin içine doğru uzanan ve nem ile temas halinde olan kısımlar, yeterince yoğun olmadıkları takdirde hızla çürüyecektir. Bazı insanlar nemin etkilerini önlemek için ölü ahşabı ahşap koruyucu maddeyle boyamayı sever. Bu iyi bir fikir olabilir. Piyasada pek çok çeşit mevcuttur. Ancak kimyasalın toprağa sızıp yanına dikilen canlı ağaca zarar vermemesine dikkat etmelisiniz.
Konteyner Seçimi
Tanuki bonsai, anında bonsai değildir. Büyümek için zamana ihtiyaç duyan nispeten genç bitki materyali ile çalışacaksınız. Ağacı bir sergide sergileyebilmenize üç ila beş yıl uzakta olduğunuzu varsayalım. Başlangıçta büyük boy bir kap seçmelisiniz. Sonunda ekimi gösterime uygun bir kaba aktaracaksınız. Şimdilik, büyük bir plastik otobüs tavası veya ahşap yetiştirme kutusu kadar basit bir şey işinize yarayacaktır. Kök büyümesi için çok fazla alan aynı zamanda çok fazla üst büyüme anlamına da gelecektir. Biz büyük boy bir mika eğitim tenceresi seçtik.

Bitki Seçimi
Ardıçlar genellikle tanuki bonsai yapımında tercih edilen bitki materyalidir. Bunun nedeni, bu kadar çok ölü odun içeren eski ağaçların çoğunun genellikle yaprak dökmeyen sınıfa girmesidir. Çoğu zaman bunlar ardıçtır, ancak çam, porsuk, köknar ve baldıran da adil av olabilir. Amacınızın Disneyworld için yaratılmamış, manzaradan çıkarılmış gibi görünen bir şey yaratmak olduğunu unutmayın.

Mekanik hususlara daha fazla rehberlik edin. Oldukça genç, cılız bitki materyali gereklidir ve gövde çapı işaret parmağınızdan çok da büyük değildir. Seçilen malzeme çok esnek olmalı ve yaratıcı süreç sırasında gövdesine delikler açılmasına ve sürtüşmelere dayanmaya hazır olmalıdır. Ardıçlar ve çamlar çok esnektir ve bu tür işlemlere dayanıklıdır. Açelyayı seçerseniz gövde ve dalların kolayca kırıldığını ve narin kabuğunun alacağı morarmaya dayanamayacağını keşfedeceksiniz. En azından ilk denemenizde sorunlarınızı minimumda tutmaya çalışın. Bu örnekte bir Shimpaku ardıcı seçtik.

Montaj Protokolü
Aşağıda bir tanuki bonsai yaratmaya yönelik adım adım bir kılavuz yer almaktadır. Bu adımları tam olarak listelenen sırayla tamamlayın. Bu makalenin odak noktası sanatsal konular değil, yalnızca ekimi tamamlamak için gerekli olan mekanik adımlardır. Asimetrik denge ve bitmiş ekimin uygun şekilde üçgenlenmesine ilişkin geleneksel uygulamalar, herhangi bir bonsai için geçerli olanlarla aynıdır. Ölü ahşabı nasıl konumlandıracağınız, freze oluğunu nerede keseceğiniz ve gövde ile dalları nasıl konumlandıracağınız bonsai tasarımının sağlam prensiplerine dayanmalıdır.

Adım bir
Mika kabına eşit aralıklı dört delik açarak kabı hazırlayın. Bu delikler, yaklaşık 2,5 mm kalınlığındaki her bir delikten iki bakır telin geçebileceği kadar büyük olmalıdır. Perdeyi drenaj deliklerinin üzerine yerleştirin ve herhangi bir bonsai ile yaptığınız gibi sabitleyin.

İkinci adım
Ölü ağacın saksıya yerleştirileceği açıyı belirleyin.

Ölü odunun tabanı mümkün olduğunca düz ve saksı tabanına paralel olmalıdır. Bunu başarmak için siyah bir işaretleme kalemi kullanmalı ve ölü odunun üzerine saksı tabanına paralel ve gövde tabanına mümkün olduğunca yakın bir çizgi çizmelisiniz. 


Daha sonra bir el testeresi kullanarak ahşabı alt kısmı düz ve paralel olacak şekilde kesin.























Adım üç
Dört küçük delikli vida için pilot delikler açmak üzere bir matkap kullanın. Delikler sert, masif ahşaba batırılmalı ve mika kabına önceden açılmış deliklerin yakınına yerleştirilmelidir. Deliklerin ağacın tabanına yakın olması gerekir ve sonunda, engeli sıkı bir şekilde yerinde tutmak için bakır telle geçirilecektir. Toprakla kaplandıklarında görünmezler.



Adım dört
Toprağın altına gömülü ölü ağaç miktarını artırmak, böylece neme maruz kalan ölü ağaç miktarını azaltmak ve kaçınılmaz çürümeyi yavaşlatmak için artık konteynerin tabanına taş yerleştirilmelidir. İstenilen yüksekliğe ulaşmak için kırık kaldırım taşları veya arduvaz kullanılıp istiflenebilir. Taşları, takozun sığacağı büyüklükte kesin ve kabın dibine yerleştirin.



Beşinci Adım
Bitki materyalinizi seçin (Bu durumda, tabanda gövde çapı yaklaşık 3/4 inç olan 3 ft uzunluğunda bir Shimpaku ardıcı) ve gövdenin engelin üzerine hangi yönde yerleştirilmesi gerektiğini belirleyin. Bu sizin açınızdan biraz zaman alabilir ve planlama yapabilir. Acele etmeyin!



Karar verdikten sonra ölü ağaç gövdesi ile canlı ardıç gövdesi arasında yer alacak tüm yaprakları çıkarın. Ölü ağaç üzerine kesmek istediğiniz oluğun nereye gideceğini belirten bir çizgi çizmek için işaretleme kalemi kullanın. Daha sonra ardıcı kabından çıkarın, plastik bir torbaya sarın ve iple iyice bağlayın. Bu adım çok önemlidir. Bundan sonraki uzun süreç boyunca köklerin zarar görmemesi ve kurumaması gerekir.



Altıncı Adım
Yuvarlak uçlu bir freze ucuyla (bizimki yaklaşık yarım inç genişliğindeydi) donatılmış bir kalıp taşlayıcı veya dremel aleti kullanarak ölü ağaçta bir oluk açın. Sanatsal bir not… Canlı ahşabın giriş noktasını bitkinizin arkasındaki çıkıntıya yerleştirme isteği duyacaksınız. Ağacın önden görünümünden bakıldığında, canlı gövdenin bir kısmının ("yaşam çizgisi" olarak da adlandırılır) topraktan çıkarken görünür olmasını sağlamak için "iyi bonsai" olarak kabul edildiğini unutmayın.



Oluğun, şimpaku'nun gövde çapının en az yarısı kadar (veya daha fazlası) derinliğinde ve en az yarısı kadar geniş olması gerekir. 3 ila 5 yıl içerisinde gösterilebilir bir ağaç için çalıştığınızı unutmayın. Oluğu çok sığ yaparsanız, ağaç eninde sonunda kendini oluğun dışına itecektir. Uyarı kelimesi. Freze uçları çok keskindir ve eti mi yoksa ahşabı mı keseceklerini pek umursamazlar. Kalıp taşlama makineleri ve dremeller tehlikeli elektrikli aletlerdir ve eğer daha önce hiç kullanmadıysanız dikkatli hareket etmeli ve kullanan birinden yardım almalısınız.



Yedinci Adım
Tabandan başlayarak ardıcı ölü ağaçtaki oluğa yerleştirmeye başlayın. Canlı şimpaku boyunca ve hafifçe engelin içine bir delik açmak için küçük bir matkap ucu kullanın. Daha sonra küçük bir rondela ile donatılmış uygun uzunlukta bir levha kaya veya güverte vidası kullanın ve ardıcı ölü ağaçtaki oluğuna sıkı bir şekilde sabitleyin. (Pul, vidanın eğimli başının ardıç gövdesine çok fazla batmasını önler. Birkaç santim yukarı çıkın ve bir sonraki vidayı yerleştirin. Bu işlemin iki elle değil dört elle daha iyi çalıştığını keşfedeceksiniz. Bir arkadaşınıza sorun. yardımcı olmak için. İşi yapmak için mümkün olduğunca az sayıda vida kullanmaya çalışın. Yavaşça ve ağacın altından yukarıya doğru çalışın. Bu işlem sırasında ağaç gövdesinin geçişine izin vermek için oluğu derinleştirmek veya yuvarlatmak gerekebilir veya bir yan dalın kanaldan kaçmasına izin vermek için bir havalandırma deliğini kesmek.



NOT: Ağacın tabanını (kök kütlesini içerir) ölü ağaç engelinin hemen altına değil, hafifçe soluna, sağına, önüne veya arkasına sabitlediğinizden emin olun. Engelin kaptaki taşların üzerine oturması gerektiğini unutmayın. Doğrudan budak tabanının altında bulunan kökleriniz varsa bunu yapamazsınız.

Sekizinci Adım
Daha önce kapta açtığınız deliklerden iki set bakır tel geçirin. Bu durumlarda esneme ve kırılma eğilimi gösteren alüminyum yerine bakır kullanın. Kabın dibine bir kat bonsai toprağı yerleştirin ve kesme taşı, ortadaki deliğin üzerinde ve küçük bir toprak tabakasının üzerinde doğru noktaya yerleştirin.



Shimpaku'nun kök kütlesinin etrafındaki plastiği çıkarın ve tanuki'yi kayaların üzerine ve kabın içine yerleştirin. Kök sistemine mümkün olduğunca nazik davranmanız ve yalnızca ekimi konumlandırmanıza ve kökleri kapatmanıza yetecek kadar toprağı ve kökü çıkarmanız önemlidir.

Dokuzuncu Adım
Tanuki'yi her bir delikten iki şerit geçirerek ve sabitlemek için çevirerek yerine bağlayın. Gerekirse teli çevirerek sıkmak için bir tornavida kullanın.



Budak ve shimpaku hareketsiz hale getirilmelidir. Bonsai toprağını konteynırın içine yerleştirin ve geleneksel şekilde hava boşluklarını ortadan kaldırmak için çubuk kullanın.

Daha sonra dikimi suya batırın ve yaklaşık iki hafta boyunca güneşten ve kuruyan rüzgarlardan koruyun. Daha sonra ekimi tam güneşe döndürün. 3-4 hafta sonra beslenmeye başlayın. Önümüzdeki iki yıl boyunca yoğun bir şekilde besleyin. Mümkün olduğu kadar çok büyümeyi teşvik etmek istiyorsunuz. Ağacı en az iki yıl boyunca değiştirmeyin.


Onuncu Adım – Gelecek
Tamamlanan tanuki artık bonsai olarak gelişmeye hazırdır. Daha yapılacak çok şey var ama kısa bir süreliğine değil. Ağacın şimdi ihtiyacı olan şey gelişme zamanıdır. Ağacın geliştiğini ve sağlıklı olduğunu öğrendikten sonra dalları kablolamaya ve şekillendirmeye, ölü ağaç alanlarını oymaya ve işlemeye başlayabilirsiniz.



Yaklaşık bir yıl sonra ağaç, büküldüğü şekle sertleşecek ve kaya vidaları, ağacın tekrar ayağa kalkmasından korkmadan çıkarılabilir. Ağaç daha fazla kök geliştirip ölü ağaç üzerindeki tutuşunu artırdıkça, dokuzuncu adımda anlatılan çok büyük miktardaki bağlama tellerine olan ihtiyacın azalacağını keşfedeceksiniz.




6 Mart 2024

Acemiler için Ardıç Budama

Bir bonsai ağacına sahip olmanın en keyifli yönlerinden biri sanatsal kısımdır; budama ve şekillendirme. Elbette, bonsai'nizin bakımını nasıl yapacağınızı öğrenmek eğlencelidir ve sulama ve gübrelemenin temellerini anlamak bonsainizin sağlığı için çok önemlidir. Ama şunu kabul edelim… ellerinizi kirletmek ve ağacınız üzerinde çalışmak gerçek mutluluktur. Bu makalede ardıç bonsai budama konusunda hızlandırılmış bir kursa katılacağız ve ağacınızla ne yapıp ne yapmamanız gerektiğini öğreneceğiz.



Ardıç Bonsai'nin Budaması Neden Önemlidir?
Görünen o ki, bir ağacın dallarını ve yapraklarını kesmek sadece görsel açıdan büyüleyici bir bonsai yaratmakla ilgili değil. Budamanın çok pratik bazı nedenleri de vardır. Örneğin, daha fazla ışığın ağacın yapısının daha derinlerine ulaşmasını sağlamak için budama yapabiliriz.

Ardıç bonsai budama uygulamasını genel olarak iki kovaya ayırabiliriz:

  • Bakım Budaması
  • Yapısal Budama

İlk ağacınız üzerinde çalışıyorsanız, muhtemelen "bakım" moduna "yapısal" moddan daha yakın olacaksınız, bu nedenle bu makalede bakıma odaklanacağız ve gelecekteki bir makalede yapısal budamayı ele alacağız.

Bakım Budaması

Hedefler : Ağacın estetiğini korur, ağacın gücünü arttırır, yeni büyümeyi teşvik eder.

Ne zaman : Büyüme mevsimi boyunca, ilkbahardan sonbaharın başlarına kadar.

Bakım budamasında, aslında yaprakları "inceltiyoruz" ve neyi tutacağımızı ve neyi keseceğimizi seçici olarak seçiyoruz.

Bu nedenle ardıç bonsaisini budamaya başladığımızda, aşağıdaki yaprak/dal türlerini ortadan kaldırmak istiyoruz:

  • Bir dalın kasığından çıkan yapraklar
  • Çok uzamış ve ağacın siluetinin ötesine uzanan yapraklar
  • Yukarı veya aşağı doğru büyüyen ikincil ve üçüncül yapraklar/dallar

Ardıç Bonsai Budama Teknikleri
Kesmeye başlamadan önce ağacın neresini keseceğimizi anlayalım. Budama sırasında ağacı yanlışlıkla zayıflatmak istemeyiz, bu nedenle ağacın enerjisini nereden aldığını anlamak önemlidir.

Ardıçlar enerjilerini büyüyen uçlarından alırlar. Büyüme mevsimi boyunca herhangi bir ardıç ağacına baktığınızda yaprakların uçlarının canlı yeşile döndüğünü fark edeceksiniz. Bitkinin geri kalanından daha yeşil. Bunlar büyüyen ipuçları.

Ağacın gücünü azaltacağından bu uçların çoğunu çıkarmak istemiyoruz. Bunun yerine, çok uzun olan büyüme uçlarını seçici olarak bulmak ve bir sonraki büyüme uçları grubuna geri dönmek, böylece dalın enerjisini korumak için çok sayıda uç bırakmak istiyoruz.



Bu yapraklar ağacın siluetinin ötesine uzanıyor, bu yüzden kaldırılması gerekiyor. Bonsai makasımızla yaprakların yalnızca en uzun kısmını kestiğimize ve dal üzerinde çok sayıda büyüyen uç bıraktığımıza dikkat edin.

Bonsailerin, özellikle de ardıçların çit budamasından kaçınmak istiyoruz. Bu yöntem çok fazla büyüyen ipucunu ortadan kaldırır.



Bu şekilde kesmeyin.

Ardıç Yapraklarının Sıkıştırılması
Bir zamanlar narin ardıç yapraklarını ortaya çıktıkça "kıstırmak" yaygın bir yerdi. Bu yöntemi duymuş ve kendinize “Ardıç bonsaimi çimdiklemeli miyim?” diye sormuş olabilirsiniz.

Görünüşte, ağacınızın siluetini temizlemenin makul bir yolu gibi görünüyor. Ancak pek çok çağdaş bonsai sanatçısı “Hayır! Ardıçları asla çimdiklemeyin!”

Ardıçınızı budamanın en yaygın kabul gören yolu, yaprakların büyümesine izin vermek, yani ağaca enerji ve güç sağlamaktır. Daha sonra, eğer yapraklar ağacın istenen siluetinin dışına taşarsa, bu makalede daha önce gösterildiği gibi, fazla büyümeyi bir çift keskin makasla keseriz.

Ardıç Yapraklarının Bakımı
Genç bir ardıç bonsai ağacını düşünün. Amacımız ağaçta yanal dallanma oluşturmaktır.
Yanal dallanmanın ne olduğunu anlamak için şunu deneyin: Avucunuzu aşağıya doğru uzatın ve parmaklarınızı ayırın. Şimdi elinizin bir dal olduğunu hayal edin. Parmaklarınızın hiçbirinin doğrudan yukarı veya aşağı bakmadığını fark edeceksiniz. Bütün dallar yanal olarak büyüyor.

Bu neden önemli? Çünkü yanal dallanma, ışığın ağaca nüfuz etmesini ve tüm yapraklara ulaşmasını sağlar. Güneş ışığı eksikliğinden dolayı yaprakların ölmesini istemiyoruz.



Bagajın tabanından başlayın ve ilk dala kadar takip edin. Bu birincil bir daldır.

Birincil şubenin dışında birçok ikincil şube bulacaksınız. Bunlar genç sürgünler olabileceği gibi odunlaşmış (sertleşmiş) ikincil dallar da olabilir. Budama işlemimize buradan başlayacağız.

Yan dallar oluşturacaksak, muhtemelen ana dalın dibinden çıkıp aşağıya doğru büyüyen ikincil dallara ihtiyacımız yoktur. Bunlar kaldırılabilir.

Ek olarak, birincil daldan yukarıya doğru büyüyen çok sayıda dal varsa bunların çoğu da çıkarılabilir.

Bu dal inceltildikten sonra, işlemi her bir ana dalda tekrarlayarak ağaca doğru ilerlemeye devam edin.


Çözüm
Ardıç bonsai'nizin bakımını yapmak, bonsainizi tanımanın ve nasıl büyüdüğünü anlamanın eğlenceli bir yoludur. Ağacınızı güneşe ve havaya açmak için yaprakları kaldırarak onun sağlıklı kalmasına yardımcı olacaksınız. Ancak ardıç bonsaisini budarken kesmenin doğru ve yanlış bir yolu olduğunu unutmayın. Ağacınızın güçlü ve güzel kalması için bol miktarda parlak yeşil büyüme ucu bıraktığınızdan emin olun ve asla çitle budama yapmayın.

Basicbonsai


3 Mart 2024

Karaçam Gübreleme

Karaçam bonsai'nin gübrelenmesi oldukça basittir. Herhangi bir karaçam veya kızılçam için öncelikle ağacın gelişim aşamasını belirliyorum. Eğer bir ağaç gençse ve ben gövdenin boyutunu büyütmeye odaklanıyorsam, bir yol izlerim. Eğer gövde istenilen boyuta ulaştıysa ve ben dal yoğunluğunu artırmaya odaklanıyorsam diğerini takip ediyorum.

Başka bir deyişle, ayrım, mumu giderilecek çamlar ile mumu söndürülmeyecek çamlar arasındadır.

Rafine edilmiş karaçamların gübrelenmesi (mumu temizlenecek ağaçlar)
İşte arıtma aşamasında olan iki çam. Gövdeler istenilen boyuta ulaşmış olup bu noktada asıl odak noktası dal yoğunluğunun arttırılması ve siluetin iyileştirilmesidir.

Geliştirilmiş Karaçam


Gübre Torbası Toprak yüzeyinde

12 yaşında bir Karaçam

Gelişmiş karaçamlar için, gündüz sıcaklıkları 60'lara ulaştığında, genellikle yaşadığım Şubat veya Mart aylarında gübrelemeye başlıyorum.

Yakın zamanda saksısı değiştirilmiş ağaçlar için, saksı değişiminden sonra gübrelemeden önce en az 30 gün bekliyorum. İlkbaharda çamlarımı yoğun bir şekilde gübrelemek istediğim için, erkenden saksılarını değiştiriyorum, böylece bir an önce gübrelemeye başlayabilirim.

Toprağın yüzeyine pamuk tohumu küspesi dolu bir veya iki poşet çay koyarak gübrelemeye başlıyorum. Toprağın yüzeyi gübreyle dolana kadar her hafta 1-2 torba daha ekliyorum ( ayrıntılar için karaçamın arındırılması genel bakış bölümüne bakın ).

Gübre Torbaları

Yoğun beslenmenin nedeni, bu ağaçların, mumdan arındırıldıktan sonra güçlü yaz tomurcukları üretebilmeleri için güç kazanmaları gerektiğidir. İlkbaharda çok fazla yemlemezsem, bir ağacın mumdan arındırmaya iyi tepki vermesini beklemem.

Mum boşaltma zamanında (yaşadığım yer olan Mayıs'tan Temmuz'a kadar) ağaçtaki tüm gübreyi temizliyorum. Mumun boşaltılmasından 30 gün sonra, ilkbaharda yaptığım gibi gübre eklemeye başlıyorum, toprağın yüzeyi çoğunlukla dolana kadar haftada bir veya iki haftada bir 1-2 torba, bunun nedeni çoğunlukla ilkbaharda sonbahara göre daha yoğun beslendiğimden.

Gelişmiş çamların beslenme programı bir takvime yerleştirildiğinde şöyle görünür:

  • Şubat-Mart: gündüz sıcaklıkları 60'lara (Fahrenheit) ulaştığında beslemeye başlayın
  • Mart-Nisan: Toprak yüzeyi gübreyle kaplanıncaya kadar ağaçtaki gübre miktarını artırın
  • Mayıs-Temmuz: mum giderme zamanında gübreyi çıkarın
  • Haziran-Ağustos: Dekandlamadan 30 gün sonra beslemeye başlayın
  • Temmuz-Eylül: Toprak yüzeyi gübreyle kaplanana kadar ağaçtaki gübre miktarını artırın
  • Kasım-Aralık: gündüz sıcaklıkları 60 derecenin altına düştüğünde gübreyi çıkarın
Yukarıdaki adımlar kuru gübreler için geçerlidir. Miracle-Gro veya balık emülsiyonu gibi sıvı gübreler için, ilkbahardan itibaren mumdan çıkarma zamanına kadar ve 30 gün sonra sonbahara kadar düzenli olarak besliyorum.

Apex gibi zamanla salınan gübreler için birkaç seçenek vardır. Bunlardan biri, temel olarak az miktarda zamanla salınan gübre kullanmak ve büyüme mevsimi boyunca artan miktarlar sağlamak için sıvı veya kuru farklı gübreler kullanmaktır. Daha iyi bir seçenek gübreyi çay poşetleri içinde kullanmak olabilir, bu da mumun arındırılması sırasında çıkarılmasına olanak tanır. Gübreye bağlı olarak torbalar, mumun boşaltılmasından sonra ağaca geri gönderilebilir veya zamanla salınan gübreyle doldurulmuş yeni torbalarla değiştirilebilir.

Genel olarak, ağaçların herhangi bir zamanda ne kadar besin aldığını kontrol etmek daha zor olduğundan, mumdan arındırdığım ağaçlar için zaman salınımlı gübre kullanmıyorum. Bununla birlikte, zamanla salınan gübrelerin gelişim halindeki ağaçlar için kullanımı kolaydır.

Gelişmekte olan çam ağaçlarının gübrelenmesi (decandledlenmeyecek ağaçlar)
İşte gövde istenilen boyuta ulaşmadan önce kat edilmesi gereken bazı genç çamlar.

3 yaşındaki Karaçam

4 yaşında bir Karaçam


5 yaşındaki Karaçam

Bu ağaçların beslenme programı basittir. Gündüz sıcaklıkları 60 dereceye ulaştığında beslemeye başlıyorum ve sıcaklıklar 60 derecenin altına düşene kadar sonbaharda gübrelemeye devam ediyorum.

Gübre Torbaları Toprak üzerinde

Bu ağaçların amacı çok fazla büyümeyi teşvik etmek olduğundan, bol miktarda gübre uygulama ve büyüme mevsimi boyunca gübreyi açık bırakma eğilimindeyim.

Gelişmekte olan karaçamlar için beslenme programım basit:
Sıcaklıklar 60 derece F'nin üzerinde olduğunda besleyin

Kuru gübreler hakkında bir not
Çamlarımda sıklıkla pamuk tohumu küspesi veya benzeri gübrelerle doldurulmuş çay poşetleri kullanıyorum. 1-3 ay sonra çay poşetleri etkisini kaybetmeye başlar. Çay poşetleri 1-3 ay ağaçta kaldıktan sonra eski poşetleri çıkarıp yerine yeni poşetler koyacağım.

Kuru gübrenin toprak yüzeyinde ne kadar süre bırakılacağı nasıl anlaşılır? İyi soru. Her ne kadar kuru gübrelerin (pamuk tohumu küspesi ve gübre kekleri dahil, mağazadan satın alınmış veya ev yapımı olsun) hangi noktayı ölçmediğimi ölçmemiş olsam da, gübre kuru ve pul pul hale geldiğinde çıkarma eğilimindeyim. Bu, pamuk tohumu küspesi için 1-2 ay, gübre kekleri için ise biraz daha uzun olabilir.

Havalar serin olduğunda ve fazla sulamadığımda kuru gübre daha uzun süre dayanır. Uzun süreli bahar yağmurları veya sık sulama gerektiren yüksek sıcaklıklar olduğunda, kuru gübre o kadar uzun süre dayanmaz.

Çamları beslerken akılda tutulması gereken en önemli şey, gelişme yaklaşımını destekleyecek kadar yoğun yemleme yapmaktır. Daha fazla büyüme istersem daha çok beslerim. Çok büyümeye ihtiyacım yoksa, daha az besliyorum. Ve eğer zayıf veya çeşitli zararlıların istilasına uğramış bir çamım varsa, ağaç iyileşene kadar ya çok az besliyorum ya da hiç yemiyorum.


Mart 2017, Jonas Dupuich