Çamları kalınlaştırmanın en hızlı yolu ortadaki liderin boyunun uzamasına izin vermektir. Kurban dalındaki yan dallar genellikle alt kaleci dallarına ışık sağlamak için yıllık olarak kesilir.
Benimkinde kışın yan kurban dallarını kesip ortadaki mumu bir sonraki yıl tekrarlamak üzere bırakıyorum. Ortadaki mum daha zayıf olsa bile yan dalları kestim çünkü Japonya'daki yetiştiriciler bunun kalınlaşma açısından en etkili olduğunu buldular. Kurban üzerindeki eski iğneler enerjiyi dengelemek için çekilebilir, ancak aynı zamanda kurban dalını da zayıflatır, bu nedenle iğneleri çekmek mi yoksa bırakmak mı istediğinize bağlıdır.
Koruyucu dallara gelince, onlara bitmiş bir bonsai'den farklı davranılır. Yetiştiriciler, kalınlaşmayı önlemek ve aynı zamanda çift yıkamadan kaçınarak dalları mümkün olduğu kadar kısa tutmak için yılda bir kez kış veya ilkbaharda genellikle önceki yılların büyümesini "azaltacak" veya daha da geriye doğru kesecektir.
Toprağa ekimden önce hareket eklenmelidir. Kurban dalı gövde büyümesini hızlandırmak için büyütülür, ancak alt dallardan güneşi engelleyen yapraklar budanır.
Tarlada yetiştirilen çamlarla ilgili fikrim, güç vb. etkenlere bağlı olarak ilk 2-4 yıldan sonra tepeyi kesmeniz gerektiğidir. Budanarak, bir sürü arka tomurcuk ve başlangıç dalları elde edersiniz. Sonra sonraki 3-5 yıl boyunca başkalarının tavsiyelerine uyarak bir fedakarlığın deli gibi büyümesine izin veriyorsunuz. Daha sonra kesinti yapın ve yeni bir fedakarlığa başlayın, vb. Bu, nihai hedefinize bağlıdır - kalın 3 + inç gövde (6-8 yaş)
veya daha az yıl ve daha az çevreli gövde. Bu senin seçimin.
Bu benim yerdeki çam ağacının versiyonu. Kesim önemlidir, çünkü bunu yapmazsanız ve daha sonra örneğin 5-6 yıl sonra keserseniz, çok az yan dallara sahip olma veya çok az kuvvete sahip olma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. İki farklı JBP, sol fotoğrafta gördüğünüz gibi henüz kesmediğim bir fedakarlık var ama 2 yıl sonra kesildi. Sağdaki fotoğraf bir yıl daha bıraktığım yer ve yeni kesilen gövdeyi ve yeni kurbanımın yeni bir kurban törenine başladığını görebilirsiniz. Bunu tekrar yapsaydım, çok sayıda alt dal olduğundan ve ilk kurban çılgınca büyürken bir sonraki kurbanı hazırlamak kolay olduğundan sol fotoğrafı kopyalamayı seçerdim. Düşüncelerim vb., Charles
Jonas'ın JBP kevgirinde kullandığı tekniğin aynısı, toprak yetiştirmede kullanılan tekniğin aynısıdır... bir kurbanı birkaç yıl boyunca çalıştırırsınız, istediğiniz kalınlığa ulaştığında, bir sonraki porsiyonunuz olacak yeni bir lidere geri dönersiniz. bagajın. Bu istenilen kalınlığa ulaştığında tekrar yeni bir lider olacak şekilde kesin. Jonas ayrıca dal kurban "dallarının" kullanılmasını tavsiye ediyor. İstediği kalınlığa kadar uzamasına izin verdi, sonra kesti. Bu gönderilerden birinde, keseceği 4-5 yeri sırasına göre işaret ediyor.
Japon karaçamı, genellikle düz bir merkezi liderle büyümeyen, bunun yerine olgunlaşarak sarkık dalları olan düz tepeli bir örnek haline gelen, çekici, düzensiz iğneli, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Baskın bir lider varsa, bu genellikle düz bir gövdeden ziyade kalın, kıvrımlı bir yapıdır. Ağacın uzun koyu yeşil iğneleri ve kontrast oluşturan ipeksi beyaz mumları ve yeni dik bir büyüme var. Japon karaçamı en iyi kumlu tınlı ve güneşli yerlerde yetişir. Deniz kıyısı gibi tuzlu yerler için iyi bir seçimdir ve hem asidik hem de alkali topraklarda iyi iş yapar. Ayrıca bonsai için tüm çam türlerinin en popülerlerinden biridir .
Bitkisel isim | Pinus thunbergii |
Aile | Pinaceae |
Güneşe maruz kalma | Tam dolu |
Toprak tipi | Asidik, nötr, alkali |
İşte Japon karaçamı yetiştirmek için temel bakım gereksinimleri.
- Ağaca günde altı saat doğrudan güneş ışığı verin.
- İyi drenajlı toprakta bitki; Bu ağaç ıslak toprağı sevmez.
- Bu yoğun ağaçlar hızla dolacağından, perdeleme amacıyla büyütülürse ağaçlar arasında en az 12 metre mesafe bırakın.
- Mantar sorunlarını önlemek için kuru dönemlerde ilkbaharda budama yapın.
Japon karaçamı günde en az altı saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Biraz hafif öğleden sonra gölgesi kabul edilebilir.
Toprak
Toprak nemli fakat iyi drenajlı olmalıdır. Kumlu balçık idealdir; Japon karaçamı ıslak toprağı ve zayıf drenajı tolere etmez. Asitli toprakları tercih eder ancak hafif alkali topraklarda da büyüyebilir.
su
Ağacı diktikten sonra, ilk yıl boyunca haftada 1 inç su aldığından emin olun. Ağaç oluştuktan sonra kısa süreli kuraklıklara oldukça dayanıklı olacak ve ortam yağışının ötesinde herhangi bir sulama gerektirmeyebilir.
Sıcaklık ve Nem
Bu ağaç genellikle 5 ila 8 USDA bölgelerinde iyi performans gösterir. Kış yanığı, eksi 10 Fahrenheit derecenin altındaki sıcaklıklarda ağaca ciddi şekilde zarar verir ve iğneleri kuru ve kahverengiye çevirir. Nemli koşullar, özellikle budama ıslak dönemlerde yapılırsa mantar hastalıklarını teşvik edebilir.
Gübre
Çoğu çam ağacı gibi bu ağaç da genellikle düzenli beslenmeye ihtiyaç duymaz. Toprağınız besin açısından fakirse, ilkbaharda tam bir gübre ekleyin. Ancak saksıdaki bonsai örnekleri daha sık beslenmekten yararlanabilir.
Japon karaçamının saf tür formu peyzaj kullanımında oldukça popülerdir. İdeal yerlerde, saf türler büyüyüp 80 feet yüksekliğe kadar oldukça büyük bir ağaç haline gelebilir. Pek çok popüler çeşit, bazıları yalnızca 3 ila 10 feet boyunda kalan cüce çeşitlerdir. Bazı favoriler şunları içerir:
- 'Görkemli Güzellik' : Bu, güzel koyu yeşil iğnelere sahip, hızlı büyüyen bir çeşittir ve genellikle 20 yıl içinde 40 ila 50 feet yüksekliğe ulaşır.
- 'Oculus Draconis' : Bu alacalı cüce çeşidinin tabana yakın sarı bantlı iğneleri vardır ve olgun bir yüksekliğe (6 ila 8 feet) kadar büyür.
- 'Shirone Jamone' : Alacalı çeşidin koyu yeşil iğneler üzerinde parlak altın veya sarı bantları vardır. On yıl içinde 10 feet yüksekliğe ve 7 feet genişliğe kadar büyür.
- 'Thunderhead' : Cüce çeşidi, on yıl içinde 5 ila 10 feet boyunda büyür. Dalları yoğun iğnelidir ve kara fırtına bulutları görünümü verir.
- 'Pygmaea' : Bu kompakt çeşidin tam uzunlukta iğneleri vardır ve 10 yılda yalnızca 1,5 metre kadar büyür.
Ağacın sağlığı için budama gerekli olmasa da, düzensiz büyüme şekli ve sarkık dalları, insanların ve araçların gölgelik altından geçebilmesi için yer açmak amacıyla düzenli budama gerektirebilir. Budama aynı zamanda perde olarak dikilen ağaçların yoğun ve dolgun kalmasına da yardımcı olabilir. Çoğu zaman budama, ağacın doğal büyüme alışkanlığını abartarak kasıtlı olarak bükülmüş, egzotik şekillere dönüştürmek için yapılır. Bu tür budama işlemlerine dayanabilme yeteneği, onu bonsai uygulamaları için popüler bir ağaç haline getiriyor.
Peyzaj ağaçlarının büyük budaması en iyi şekilde ilkbaharda, tercihen mantar hastalıklarının bulaşma ihtimalinin daha az olduğu kuru havalarda yapılır.
Japon karaçamları bonsai bitkisi olarak yetiştirildiğinde, budama genellikle ilkbaharda yeni büyüyen mumların kesilmesini ve ayrıca ağacı küçük tutmak için düzenli kök budamasını içerir.
Tohumdan Japon Karaçamı Nasıl Yetiştirilir?
Bir grup olarak çamların, dal kesimlerinin köklenmesi gibi bitkisel yöntemlerle çoğaltılması biraz zordur. Bu nedenle çoğaltma daha çok kozalaklardan çıkarılan veya ticari bir kaynaktan satın alınan tohumlarla yapılır. Olgunlaşmış kozalaklardan hasat edilen tohumların filizlenmesi ve fide haline gelmesi oldukça kolaydır. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Kozalakları sonbaharda ağaçtan düşmeye başladıklarında toplayın, ardından kışın ilk bölümünde kurumaları için saklayın.
- İç mekanda başlatmaya hazır olduğunuzda, kışın sonlarında kozalaklardan tohumları hasat edin. Pullar ayrılmaya başlayana kadar olgun kozalakları kurutarak tohumları çıkarın, ardından tohumları yerinden çıkarmak için bunları bir kağıt üzerinde sallayın.
- Tohumları salladıktan sonra 24 saat suda bekletin, tohumları plastik bir torbaya koyun ve dört hafta boyunca dondurucuya koyun.
- Küçük kapları standart saksı karışımıyla doldurun. Tohumları yüzeye ekin ve üzerlerini 1/8 inç vermikülit veya ince kompostla kaplayın.
- Saksıları yavaşça sulayın ve oda sıcaklığında aydınlık bir yere koyun. 14 gün içinde fidelerin çimlenmesi ve filizlenmesi gerekir.
- Gelişmekte olan fideleri açık havada tam güneşte büyütün ve onları eşit derecede nemli tutun. Gerektiğinde bunları daha büyük kaplara aktarın. İlk yıl birkaç santim yüksekliğe ulaşmaları gerekir.
- Yaklaşık iki yıl içinde fidanlar, peyzajdaki kalıcı yerlerine dikilebilecek büyüklükte olacak.
Japon Karaçamının Saksı ve Saksı Değişimi
Japon karaçamının kap kültürü genellikle yalnızca ağacın bonsai örneği olarak yetiştirildiği durumlarda yapılır. Bonsai ağaçları normalde kaba kum, kil veya pomza ve turbadan oluşan tipik bir bonsai saksı karışımında geleneksel bir seramik bonsai saksısında yetiştirilir.
Çoğu bonsai bitkisinde olduğu gibi , Japon karaçamlarının da köklerinin budanması için birkaç yılda bir saksıları değiştirilmelidir. Çoğu bonsai gibi Japon karaçamı da taze saksı karışımıyla aynı kaba tekrar saksıya koymadan önce köklerinin yeniden düzenlenmesini sever. 1
Açık havada tutarsanız veya yaz için dışarıya çıkarırsanız, kök yanmasını önlemek için kabın sıcak güneşten korunması gerekir. Kısmi gölgede iğneler, tam güneşte yetişen bir ağaçtan daha hafif olacaktır. Düzenli olarak sulayın ancak sulama arasında toprağın kurumasını bekleyin.
Budama bonsai ağacını zorlar ve özsu kanamasına neden olur. Önemli budamayı yalnızca sonbahar ile kış başı arasında yapın. Yaz aylarında küçük budama yapmanız gerekiyorsa, bitki özsuyu kanamasını en aza indirmek için kabı yaklaşık bir ay boyunca gölgeye koyduğunuzdan emin olun.
Kışlama
Çoğu çam gibi, Japon karaçamı da dayanıklılığın sınırda olduğu bölgelerde yetiştirilirse kış yanıklarına karşı hassas olabilir. Bölge 5 bahçıvanları, Japon karaçamlarının soğuk kış rüzgarlarına bakan tarafta kahverengileşmiş iğneler geliştirdiğini görebilirler. Bu durum büyük olasılıkla genç ağaçlarda veya sıcaklığın sıcak sonbahar havasından dondurucu kış soğuğuna hızla düştüğü durumlarda meydana gelir.
Genç ağaçlar korunaklı yerlere dikilerek ve kışın iyi sulandığından emin olunarak kış yanıklarından korunabilir. Toprağı iyi malçlamak da faydalıdır. Gerekirse küçük ağaçlar kış için bir çadır veya çuval perdesi ile korunabilir. Ancak ağaçları çuvalla sıkıca sarmayın, çünkü bu nemi hapsedebilir ve mantar enfeksiyonunu teşvik edebilir. 2
Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları
Japon karaçamını çeşitli zararlılar etkileyebilir, ancak en ciddi olanı genellikle ağacı öldüren çam nematodudur. Bu minik toprak solucanları, ağaç kabuğu böceklerinin açtığı deliklerden ağaçlara bulaşır. Enfeksiyondan çok kısa bir süre sonra ağacın rengi solmaya ve sararmaya başlar ve ağaç genellikle bir veya iki yıl içinde ölür. Bu hastalığın tedavisi yoktur, bu nedenle hastalığın hızlı bir şekilde teşhis edilmesi ve diğer çam ağaçlarına yayılmasını önlemek için etkilenen ağaçların kaldırılması önemlidir.
Diğer olası zararlılar arasında testere sinekleri, Nantucket ucu güveleri ve ağaç kabuğu böcekleri bulunur. 3
Japon karaçamı gençken oldukça problemsiz bir bitkidir ancak ağaç yaklaşık 20 yaşına yaklaşıp kozalak oluşturmaya başladıkça Diplodia yaprak yanıklığı (mantar hastalığı) sıklıkla ortaya çıkar. Alt dallardan başlayarak iğneler Yaprakları dökülmeye başlar ve ağaca perişan bir görünüm verir. 4 Yavaş yavaş dallarda kanserler oluşabilir. Pamukçuk hastalığına dönüşen yaprak yanıklığı genellikle ölümcüldür.
Japon Karaçamının Yaygın Sorunları
Ağaçlar olgunlaştığında ve yaygın hastalıklara karşı duyarlı hale geldiğinde Japon karaçamının çok sık görülen azalması dışında, bu ağaç ömrünün ilk 10 ila 20 yılı boyunca büyük ölçüde sorunsuz bir ağaçtır. Çok çekici bir ağaç olduğundan çoğu bahçıvan, bir gün kaldırılması gerekeceği anlayışıyla onu peyzajda kullanmaktan mutluluk duyar.
Alçak Asılı Dallar
Ağacın alçak dallara sahip olması ve altında yürümeyi zorlaştırması yaygın bir şikayettir. Bu sorun budama ile kolayca düzeltilebilir.
Aşırı Dökülme
Bu ağaç şaşırtıcı derecede dağınık çünkü önemli miktarda iğne ve koni döküyor. Bu bir çam ağacı için alışılmadık bir durum değil ancak P. thunbergii'nin çok yoğun büyümesi çoğu çam ağacından daha dağınıktır.
Kahverengi İğneler
Soğuk kış rüzgarları iğneleri kurutup kahverengiye çevirebilir.
Nadia Hasani
1 Bonsai Sanatı. Virginia Tech Uzantısı.
2 Kış Yanığı. Wisconsin Bahçıvanlık Uzatma Bölümü.
3 Pinus Thunbergiana: Japon Siyah Pi . Florida Üniversitesi Uzantısı.