20 Şubat 2025

Bonzai Toprağınızı Hazırlamak





Toprağa Giriş 
Bonsai, herkesin keyif alabileceği bir hobidir. İnsanların genellikle doğayla temas kurmak için edindikleri bir hobidir, kendileriyle değilse bile. Birkaç koşulu yerine getirerek herkes bir bonsai sahibi olabilir. 

Bonsai'ye veya herhangi bir hobiye yeni başlayan herkesin aklında birçok soru olur. 

Ancak çoğu zaman yeni hobiciler tüm soruları sorarlar ama en önemli olanları hariç: 
  • Ne kadar tel almam gerekiyor?
  • Ne kadar su çok fazladır?
  • Her ağaç için en çekici stil hangisidir?
  • Ağacı içeriye alıp sonsuza kadar sergileyebilir miyim?
  • Bu ne kadar hızlı büyüyecek?
  • Ağacımın büyümesini ve gelişimini hızlandırmak için ne yapabilirim?
Yeni bir hobiye duyulan tutku, aşık olmak gibi olabilir ve bir kıvılcımın aleve ve ardından cehenneme dönüşmesine izin vermek kolaydır. Herhangi bir yeni hobide, hobicinin önerilere açık olması, mantıklı olanı yapması ve dikkatli ve akılcı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini bilmek önemlidir. Her gün yaptığımız görevleri yaparken bile çok belirgin şeyleri sıklıkla göz ardı ederiz.

Aslında, bariz sorunları gözden kaçırdım ve önemli soruları sormadım. Günahımı düzeltmek ve yeni hobicilere kelimenin tam anlamıyla sıfırdan başlamanın önemini aktarmak istiyorum!

Bu kadar önemli olan ne?

Bonsai Ağaçlarının Yetiştirilmesinde Toprağın Önemi
Bana göre... toprak. Bu, bonsainin en önemli yönüdür ve genellikle bunu göz ardı ederiz çünkü bir ağacı ağaç olarak, toprağı da toprak olarak algılarız. Bu nedenle, her şey işe yaramalıdır.

Toprak, bahçedeki bir toprak parçasını kazıp, onu bir saksıya koymak ve 1. Adımı tamamladık; devam edelim demekten ibaret değildir.

Toprak, bonsai ağaçlarının saksı değişiminde önemli bir bileşen olduğundan , bir bonsai ağacının saksı değişiminin neden gerekli bir kötülük olduğunu ve bunu neden yaptığımızı anlamak önemlidir.

Bonsai hobisinin bir parçası da her şeyden biraz olmaktır: bahçıvan, jeolog, sanatçı, vb.

İnsanın yapmaya çalıştığı şey doğayı taklit etmektir ve doğa uzun zamandır bu oyunu oynuyor, bu yüzden taklit, iltifatların en samimi biçimidir diyebiliriz.



Toprak ve Alt Tabaka
Bonsai'de kullanılan toprak, her hobicinin kendi toprak karışımına sahip olması nedeniyle yaygın olarak tartışılan bir konudur. Bir kişinin tropikal ağaçlar için toprak bileşimi, farklı bir hobicinin ağacı için çok hafif veya çok ağır olabilir.

Hatta bazıları bonsai toprağının geleneksel anlamda hiç toprak içermeyebileceğini, dolayısıyla toprak bile olmadığını söyler.

Birçok kişi bonsai alt tabakalarına karışım demeyi tercih ediyor.

Herhangi bir ağaç için ne kullanırsanız kullanın, geleneksel toprak ve bonsai karışımı arasındaki gerçek fark, drenajın optimum olması ve ulaşılması gereken ana hedef olmasıdır.

Drenaj Neden Önemlidir?
Sağlıklı bonsai yetiştirmek için drenaj neden önemlidir ?

Kendinize şunu sorabilirsiniz: Eğer tek endişem buysa, eminim saksımın delikleri olmasıyla çözülebilir. Saksıda ne olursa olsun ve ne kadar su olursa olsun, eminim ki su boşalacaktır, değil mi?

Aslında bu mantık tamamen yanlış değil çünkü bir delik zamanla herhangi bir sıvıyı serbest bırakacaktır. Ancak bu başka bir olasılıktır ve suyun topraktan ve saksıdan ayrılmasının ne kadar süreceği tamamen bonsai toprak karışımının ortamına bağlıdır. Elbette, suyun hızla akmasına izin vermek ağacı ıslak ayaktan kurtaracaktır, bu da kök çürümesine yol açar.

Normal Saksı Toprağı Kullanabilir Misiniz?
Ağacınızı saksı toprağı karışımı veya yerden kazdığınız toprak gibi yoğun bir toprakla dolu bir saksıya yerleştirebilirsiniz ; ancak, verimli bir şekilde drenaj sağlayan bir toprağa yerleştirilen bir ağaç kadar sağlıklı bir ağaç elde edemeyebilirsiniz.

Toprak sıkışmaya başladıkça havanın ve suyun zamanla toprağa nasıl nüfuz edeceğini hayal etmeye çalışın. Köklerin oksijenden mahrum kalması, köklerin düzgün bir şekilde büyümemesine neden olabilir ve bu da ağacın düzgün bir şekilde sabitlenmesine izin vermeyecek zayıf ağaçlarla sonuçlanacaktır.



Tarifleri Karıştırma
Kendi benzersiz karışımınıza yaklaşmanın tek bir yolu yoktur. Birçok kişinin önerebileceği birkaç kılavuz vardır, ancak bunların yalnızca öneriler olduğunu unutmayın. Bonsai konusunda hobi sahibi biri olarak, reddetmeden veya eleştirmeden önce açık fikirli olmak ve kendi yolunuzu denemek önemlidir. Sizin için işe yaramayan bir şey başkası için işe yarayabilir. Çeşitli bonsai türleri için net kılavuzlar olduğundan, karışımların belirli ağaç türlerine uyması için ilişkilendirilmesi gerekecektir.

Bonsainiz için En iyi Toprağı Nasıl Seçersiniz
Bonsainiz için bir toprak tarifi seçerken, bonsainizin yetiştiği sıcaklık ve nem ve yetiştirdiğiniz bonsainin türü gibi faktörleri göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz. Temel, tropikal, yaprak döken ve iğne yapraklı bonsai bitkileri için karışım oranlarınızı nasıl ayarlayacağınız hakkında bilgi için aşağıdaki tabloya bakın.

Bonsai Karışımı Tarifi

Org/Inorganik karışım Temel karışım Tropikal karışım Yaprak döken mox iğne yapraklı karışım
Akadama / Turface % 50 % 40 50 60
Lav kayası / Diyatomlu toprak  % 25 % 25 30 30
Organik kompost % 25 % 35 20 10

Çeşitli ağaç türleri için iyi dengelenmiş bir bonsai karışımı oluşturmak üzere organik ve inorganik malzemelerin farklı oranlarda dengeli bir şekilde kumla karıştırılmasıyla elde edilir.

Bileşenler Nelerdir?
Bonsai karışımları içeriklerine göre iki kategoriye ayrılabilir: organik ve inorganik.
  • Organik ve inorganik arasındaki fark su tutma özelliğine göre ortaya çıkar.
  • Her iki malzemede de kum bulunur ve bu kum, karışımdaki fazla suyun akmasını sağlar.
  • Ama bunun dışında, her ikisinin de isimleri gerçektir; organik bileşenler çürüyen bitki maddelerinden oluşurken, inorganik bileşenler kayalardan ve pişmiş kil gibi diğer kumlu maddelerden oluşur.
Geçmişte pişmiş kilin bu kadar kolay bulunamadığı dönemlerden farklı olarak organik maddeler tercih ediliyordu.

Ancak geleneksel karışımlar aşırı sulama olasılığı nedeniyle tehlike oluşturuyordu ve artık inorganik maddelere doğru dramatik bir yönelim yaşanıyor.

Günümüzde yetiştiriciler, yüksek ateşte pişirilmiş kil ve diğer kumlu malzemelerin bir karışımını kullanma eğilimindedir; bu malzemeler harika su tutuculardır ancak kök büyümesini teşvik edecek kadar da iri tanelidir. Aşırı sulamadan günde birkaç kez sulanabilirler.

Ağaçlarını maksimum su drenajı ve maksimum oksijen geçirgenliği için saf pişmiş kilde yetiştiren bazı yetiştiriciler vardır. Ancak, gevşek karışımların kayma nedeniyle kök büyümesini bozabileceğini unutmayın.





,
Organik Bileşen
Organik bileşenler kozalaklı ağaç kabuğu, turba yosunu (humus), saksı toprağı ve diğer kompostlanmış malzemelerden oluşur. Daha fazla ayrıntıya girmek gerekirse:
  • İğne yapraklı ağaç kabuğu, toprak düzenleyici olarak karışıma hacim katabilir ve fazla suyun tahliyesine izin verirken nemi koruyabilir.
  • Turba yosunu (humus) en fazla suyu tutan şeydir ve bu nedenle az miktarda kullanılmalıdır. Bu malzeme aslında sadece malzemeyi birbirine bağlamak için kullanılır, böylece kökler büyüdükçe farklı bileşenler yer değiştirmez. Yosunun önemli miktarda su tutabileceğini ve uygun drenaj olmadan uzun süre büyük miktarda su tutabileceğini bilmek önemlidir.
  • Saksı toprağı karışımınıza hacim katacak ve bağlayıcı madde olarak kullanılacaktır. Saksı toprağının oldukça su tutucu olduğunu unutmayın.
  • Yem olarak parçalanan bitkisel maddeler ilave edilir.

Bu akadama, yüksek ateşte pişirilmiş inorganik bileşen. Küçük granül boyutuna dikkat edin.


Turface, akadama'ya çok benzeyen, aynı zamanda 
yüksek ateşle pişirilmiş bir kildir. Bir çeyreğin 
yanındaki boyut karşılaştırmasına dikkat edin. 

Lava kayaları, mükemmel bonsai karışımınızı yaratmada 
kullanılan bir diğer büyük iri agregadır. Küçük boyuta 
atıfta bulunmak için kullanılan on sente dikkat edin.


Diyatomlu toprağın on sente kıyasla durumu.

İnorganik Bileşenler
İnorganik bileşenlerin anahtarı, karışıma grit eklemektir. Ne kadar çok grit eklerseniz, o kadar fazla havalandırmaya izin verir ve bu da güçlü kök büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur.

İnorganik bileşenler, organik muadilleri gibi parçalanmayan diğer malzemelerden oluşur. Çoğu inorganik bileşen, suyu tutabilen ancak o kadar çabuk parçalanmayan veya yoğunlaşmayan gözenekli özellikleri nedeniyle oldukça değerlidir. İşte çeşitli inorganik bileşen türleri:
  • Akadama: Bu sert pişmiş bir kildir ve suyu tutmada harikadır. Bu bileşen bonsai toprağını karıştırmak için idealdir. Genellikle bonsai karışımınızı oluştururken zorunlu bir bileşen olarak kabul edilir. Bununla ilgili tek sorun birkaç yıl içinde parçalanacak olmasıdır.
  • Turface: Bu, yüksek ateşte pişirilmiş akadama kiline çok benziyor, ancak öyle değil. Bu malzeme, havanın içeri girmesine izin verdiği için çoğunlukla golf sahalarının ve beyzbol sahalarının alt çizgilerinde kullanılır, bu nedenle çim için mükemmeldir.
  • Lava kayası: Bu malzeme inanılmaz derecede kaba ve gözeneklidir. Daha önce bahsedilen diğer ikisinin aksine, bu bileşen kolayca parçalanmayacaktır. İnsanlar bunu bahçeleri için üst pansuman olarak kullanmayı severler ancak bunun bonsai karışımlarında bir agrega olarak ne kadar inanılmaz derecede harika bir şekilde hizmet ettiği hakkında hiçbir fikirleri yoktur.
  • Diyatomlu Toprak: Bu malzeme biraz sıra dışıdır ve yalnızca yukarıdaki listede belirtilen başka bir şey bulamazsanız tavsiye almalısınız. Diyatomlu toprak (Oil Sorb veya Oil Dri), yağ dökülmeleri durumunda zemine malzemeyi yayan tamirciler tarafından kullanılır. Malzeme yağı emecek ve temizliği çok daha kolay hale getirecektir. Bonsai'de de aynı prensiple çalışır; suyu emecek ve nemi koruyacak ancak yine de kaba şeklini koruyacak ve etrafında köklerin büyümesine izin verecektir. Bu malzemeyi elde edebilirseniz, malzemenin #8822 olduğundan emin olun. Bu denenmiş ve test edilmiştir ve lapa haline gelmeyecektir.

Ek Toprak Düzenleyiciler
Yukarıda belirtilen farklı bileşenler, bonsaide kullanılabileceklerden sadece birkaçıdır. Kendi bonsai karışımınızı yapmak için kullanabileceğiniz çeşitli toprak düzenleyiciler ve toprak agregaları vardır. Ne kullanırsanız kullanın, aranacak en önemli üç özellik şunlardır:
  • iyi havalandırma
  • iyi drenaj
  • iyi nem tutma özelliği
Karışımınıza diğer bileşenleri eklerken dikkate almanız gereken üç kural bunlardır.

Bazıları geleneksel olabilir ve bazıları arkadaşlarınız veya hobici arkadaşlarınız tarafından önerilebilir. Organik veya inorganik bileşenlerden herhangi biriyle yanlış yapamazsınız, yeter ki bu üç şeyi sağlasın.

Doğru Ekipman
Bileşeni bir kenara bırakırsak, doğru ekipman, malzemenizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır. Ekipmandan bahsederken, bir elekten bahsediyorum.

Çantalarda veya çuvallarda gelecek olan malzemeleriniz toz gibi çok fazla safsızlığa sahip olacaktır. Çim ve muhtemelen diğer organik maddeler gibi diğer safsızlıklar da aynı türde hasara yol açabilir.
Eleme aparatları, malzemeyi çeşitli seviyelerden geçirmenize olanak tanır; bu sayede küçük saksı bonsaileri için daha küçük granüller, büyük bonsailer içinse daha büyük granüller elde edebilirsiniz.
Eleme işlemi mutlaka önemli bir adım olmayabilir; ancak, malzemeleriniz için çok para ödediğiniz için, bazen şiddetle ve şiddetle tavsiye edilir, o halde neden bu ek adımı atmayasınız?



Yığın veya Gevşek
Doğal olarak, bir süre sonra toprak yoğunlaşacaktır ve bu yoğunlaşma eylemi, toprağınızın ne kadar dayanıklı olduğunu test etmek için simüle edilecektir.

Bu tür bir sıkışmayı simüle etmek için, saksıyı bonsai karışımıyla doldurmadan önce bile, elinizde büyük bir parça karışımı sıkabilmelisiniz.
Karışım yoğun, sert bir küme halinde sıkışırsa, karışımınız çok fazla organik maddeyle doludur ve çok fazla nem tutacaktır. Bu, kök çürümesi gibi birçok soruna yol açabilir.

Ayrıca toprağın içine hava giremeyecek ve bu da daha fazla soruna yol açacaktır.
Karışımı avucunuzdan çıkardıktan sonra dağılıyorsa, iyi süzülen bir karışım elde etmişsiniz demektir.
Çok gevşek veya çok sıkı olanları düzeltmek için, ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde karışıma daha fazla kum veya daha fazla organik madde eklemeniz yeterlidir.

Ev Yapımı Bonsai Toprağı Nasıl Korunur
Kendi bonsai karışımınızı yapmak, adanmışlığın harika bir göstergesidir. Ağacınıza olan sevginiz en baştan başlar. Bir ağaç genellikle size nasıl hissettiğini söyleyebilir ve karışımının durumuna göre neye ihtiyacı olduğunu size bildirir.
  • İyi bir karışım, yetiştiricinin ağacın ne zaman suya ihtiyacı olduğunu ve durumunu bilmesini sağlayacaktır.
  • İyi bir karışım, ağacın bu yıl ne kadar eğitime dayanabileceğini belirleyebilir.
Kötü bir karışım büyümede ve sağlıkta gecikmeye neden olur. Hasta bir ağacın yapabilecekleri sınırlıdır ve sıklıkla yetiştiricinin en basit talepleri bile ağaç için çok fazladır.

Ağacınıza elinizden gelen en iyi toprak karışımını vererek ona iyi bakın.

Toprak Karışımı Ayarlamasının Gerekli Olduğunu Gösteren İşaretler
Bonsai bitkileri, aşırı sulama ve toprakta uygunsuz drenaj nedeniyle oluşan kök çürümesi gibi kötü toprak karışımı nedeniyle sorunlarla karşılaşabilir. Aşırı sulamanın bazı belirtileri arasında solma, saksıda sallanan bitki, ıslak veya çamurlu görünen toprak, kokan toprak ve daha fazlası bulunur. Toprağınızın iyi drenaj yapmadığından şüpheleniyorsanız, suyun toprakta daha kolay hareket etmesini sağlayacak daha fazla kum/inorganik bileşen eklemeyi deneyin.

Bonsai bitkinizin toprağının yeterli nemi tutmadığından şüpheleniyorsanız, topraktaki su tutmayı artırmak için daha fazla organik bileşen eklemeyi deneyin. Bu, susuz kalmış bir bitki gibi görünebilir ve bonsai bitkinizin türüne bağlı olarak değişen semptomlar gösterebilir. Bazı olası semptomlar arasında sulamadan sonra canlanan sarkık yapraklar, ince veya buruşuk yapraklar, kuru kökler, yavaş büyüme ve daha fazlası bulunur.


dengarden.com
Share:

Related Posts: