12 Eylül 2021

Atatürk Çiçeği Bonsai olur mu?

Atatürk çiçeği çok popüler bitkilerdir. Bizim enlemlerimizde, özellikle Noel'de kırmızı diş telleriyle birlikte satılıyorlar. Ancak kırmızı yaprak rengi, ışıktan mahrum bırakılarak ve ardından ek aydınlatmayla yapay olarak elde edilir. Yerli Guatemala ve Meksika'da, bitkiye Paskalya çiçeği denir çünkü kırmızı diş telleri Paskalya çevresinde oluşur.

Büyükannem on yıldan fazla bir süredir aynı Atatürk çiçeğine sahipti. Her yıl Noel'de kırmızı yapraklar üretirdi. On yıl kadar sonra inanılmaz büyüklükte bir çalıya dönüştü. Bizde mevcut olan poinsettias'ların çoğu artık ekili formlardır. Çoğu bitki, kırmızı yapraklar döküldükten sonra bir noktada atılır. Noel'den önce yeni bir Atatürk çiçeği satın alırsınız. Çok az sayıda bitki sever kırmızı diş tellerini geri alma zahmetine girer. Daha da az insan Atatürk çiçeğini bonsai'ye dönüştürüyor. Birkaç yıl önce bunu test etme fikrim vardı. Atatürk çiçeğinin bonsai tasarımına uygun olup olmadığına dair hiçbir bilgi bulamadım.

Artık bunun mümkün olduğunu biliyorum. Bitki odunsu hale gelir ve kolayca kesilip tekrar filizlenebilir. Atatürk çiçeği, bonsai tasarımında bir bitki için gerekli olan tüm özelliklere sahiptir.

Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima)





Menşei:
Batı Orta Amerika. Guatemala ve Meksika ana yataklardır.

Yapraklar:
Alternatif, eliptik ila ters çevrilmiş, küt ila uzun uçlu. Yaprak uzunluğu 6 ila 25 cm ve genişliği 4 ila 12 cm'dir. Bazı çeşitler dişli yaprak kenarlarına sahip olabilir. Yaprak rengi yeşil ila sarımsıdır.

Brakteler, önceki kısa gün ışığı evresinden ve ardından artan ışık süresinden sonra kırmızı bir renk geliştirebilir.

Kabuk:
Gençken yeşil ve yumuşaktır. Birkaç yıl sonra gövde yavaş yavaş odunsu bir hal alır ve uzun oluklarla gri-kahverengi bir renk alır.

Kış:
Bitki Orta Amerika'nın sıcak bölgelerinden geliyor. Don ölüm anlamına gelir. Kışı 18 ila 20 derece sıcaklıkta sıcak bir yerde geçirin. Bu, kırmızı diş tellerinin en uzun süre dayandığı anlamına gelir. Yüksek sıcaklıklarda kırmızı yapraklar daha erken dökülür.

Bonsai uygunluğu:
Atatürk çiçeği bonsai tasarımına çok uygundur. Kesilmesi çok kolaydır ve yaşlandıkça odunlaşır. Budama sonrasında bitki bol miktarda yeni büyüme sağlar.

Tedarik:
Çiçekçilerde, bitki mağazalarında, bitki departmanlarının bulunduğu hırdavat mağazalarında. Bonsai ticaretinde henüz Atatürk çiçeği görmedim.

Konum:
Yaz aylarında sıcak havalarda açık havada en iyisi. Doğrudan güneş ışığından kaçının, aksi takdirde yapraklar kolayca yanabilir. Kışın 18 ila 20 santigrat derece arasında parlaktır.

Sulama:
Mayıs'tan Kasım'a kadar bol sulayın. Çiçek açtıktan sonra Şubat'tan Mayıs'a kadar daha az sulayın.

Gübreleme:
Haziran'dan Ekim'e kadar haftalık olarak gübreleyin.

Substrat:
toprağı gevşetmek için saksı toprağı, turba-toprak karışımları, pomza veya lav granülleri gibi mineral bileşenler karıştırılabilir.

Saksı Değiştirme:
Mayıs ortasından itibaren bitkinin yaşına ve büyüklüğüne ve kase veya saksıya bağlı olarak her 1 ila 3 yılda bir.

Budama:
Gerçek küçük çiçekler döküldükten sonra bitkinin büyüklüğüne göre 5 ila 10 cm kadar kısaltılır. Bir bonsai oluşturmak için daha ağır bir şekilde de kesebilirsiniz.

Kablolama:
Genç sürgünlerin tellenmesi ve şekillendirilmesi kolaydır. Woody sürgünleri yaşlandıkça kırılgan hale gelir. Daha önce hiç ilk bonsai Atatürk çiçeğimi bağlamamıştım. Büyüme yüksekliği düşükse budama sonrası ve aydınlık yerde bol miktarda yeni sürgün oluşacaktır. Uygun olmayanlar daha sonra kolayca kaldırılır. Eşleşenler yeni dallarla sonuçlanır.

Not:
Atatürk çiçeği hafif sulu bir bitkidir. Aynı zamanda beyaz, hafif zehirli bir süt özsuyu içeren bir sütleğendir. Bu ciltte tahrişe yol açabilir. Güvenli tarafta olmak için, keserken veya saksı değiştirirken koruyucu eldiven giymelisiniz.

Zararlılar ve hastalıklar:
unlu böcekler, pul böcekler ve beyaz sinekler.

Bir Bonsai Olarak Atatürk Çiçeği (Euphorbia Pulcherrima)
Bu çok popüler bitki hakkında internette bonsai tasarımı hakkında hiçbir bilgi bulamadığım için şaşırdım. Birkaç yıl önce Noel için iki küçük Atatürk çiçeği almıştık. Kırmızı yapraklar ve çiçekler bittikten sonra eşim her iki bitkiyi de organik atıklarla birlikte atmak istedi. Her ikisinde de dallanma bana ilginç geldiğinden onları komposttan kurtardım. Bazen her iki bitkiyi de ciddi şekilde ihmal ettim. Ancak birkaç yıl sonra bonsaiyi andıran bir şey ortaya çıktı. Geliştirmeyi sevmediğim bir bitki vardı. Daha sonra bunları kompostun içine gönderdim. Ancak fotoğraftaki çok fazla direnç geliştirmişti. Mayıs 2021'de ilk kez ağır bir şekilde kestim. Sandıklar zaten odunsuydu. Yeni büyümenin ortaya çıkması iki ay sürdü. Ama sonra bütün tomurcuklar filizlendi. Bazı sürgünleri uygunsuz yerlerden çıkarmak zorunda kaldım. Mayıs ayından bu yana balkonda kısmi gölgedeydi. Bugün itibariyle yine aydınlık doğu penceresindeki odaya geri döndü.

Tavsiyem: Bir sonraki Atatürk çiçeğini hemen atmayın. Birkaç yıl onunla ilgilenmeye devam et. Bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Mayıs ayında tekrar kesin. Atatürk çiçeğinin aynı zamanda bonsai'ye de dönüşebileceğini göreceksiniz.

Ne yazık ki Almanya'da eski bitkileri bulmak pek mümkün değil. Burada sunulan Atatürk çiçeği çoğunlukla Afrika'dan geliyor. Oradan çelikler halinde Alman bayilere ve bahçe merkezlerine gönderiliyorlar. Bunları köklendirip yılbaşından önce Atatürk çiçeği olarak satıyorlar. Bitki, doğal ortamında daha büyük bir çalıya da dönüşür.

Bernd Schmidt

Share:

Related Posts: