11 Temmuz 2022

Yaban Mersini

Neden bir bonsai için yaban mersini (Vaccinium corymbosum Brigitta) yaratmıyorsunuz? On yıldan fazla bir süre önce bir bonsai sergisinde meyveli bektaşi üzümüne hayran kaldım . Bazı ziyaretçiler sergilenen bitkinin bonsai olduğunu düşünmedi. Öte yandan ben meyve bonsaisine hayran kaldım. 2018 yılında bir süpermarkette bazı meyve çalıları keşfettim. Aslında oldukça genç bitkilerdi. 6,90 Euro ile yaban mersini yatırımı sınırlıdır. Bundan bonsai yapabilir misin? Bunu bektaşi üzümüyle yapabiliyorsan neden yaban mersiniyle yapmasın? Bu yüzden bir yaban mersini bitkisi satın aldım.

Yaban mersini türü Vaccinium corymbosum, Amerikan yaban mersininin yetiştirilen bir formudur. Avrupa yaban mersini türünün bilimsel adı Vaccinium myrtillus'tur. Kökenlerine ek olarak meyveler dahili olarak da farklılık gösterir. Avrupa yaban mersininin eti renklidir. Amerikan yaban mersini dişlerinizi lekelemeyen hafif bir ete sahiptir. Ayrıca Amerikan yaban mersini türünden elde edilen kültür yaban mersininin meyveleri daha iridir.

Yaban mersinin birçok bölgesel adı vardır. Bunlara besinge, besing, yaban mersini, böğürtlen, mollberry, wildberry, wildberry, ramberry, bickberry, kızılcık, Tickberry ve hayberry denir.

Bir Bonsai olarak Yaban Mersini (Vaccinium corymbosum)





Menşei:
Avrasya'nın iklimsel olarak ılıman ve kuzey bölgelerinde.

Yaprak:
Her iki tarafı yeşil ve 2 ila 3 cm uzunluğundadır. Tekdüze ila eliptik ve ince dişli.

Kabuk:
Gri çatlaklı ağaç kabuğu.

Kış:
Hardy.

Bonsai'ye uygunluğu:
Yaban mersini odunsu yapısından dolayı bonsai tasarımına kesinlikle uygundur. Kuvvetli bir budama sonrasında bitki, eski ağaçta bile yeni sürgünlerle reaksiyona girer.

Dallar ve gövdeler oldukça kırılgandır. Kablolamayı tavsiye etmem. Hedeflenen sırt ve şekil kesimleri, hafif düzeltmeler için dalların gerdirilmesi gibi öncelikle tasarım için uygundur.

Tedarik:
Bahçe konusunda uzman perakendeciler, fidanlıklar, süpermarketler ve bahçe Yamadori.

Konum:
Gölgeli ila kısmi gölgeli.

Çok fazla güneş varsa yapraklar kısa sürede kırmızımsı bir renk alır ve sonbahar rengi zayıflar.

Sonbaharda Meyveli Yaban Mersini








Sulama:
Sulamalar arasında yüzeyin kuru olması gerekir.

Gübreleme:
Çiçek açtıktan sonra yaza kadar gübreleyin.

Yüzey:
2 kısım turba toprağı veya Kanuma ve 1 kısım mineral içeriği.

Saksı değişimi:
Her yıl genç bitkiler. Her iki yılda bir eski bitkiler.

Tasarım:
Serbest, dik ve çok gövdeli tasarımlar gibi klasik tasarım biçimlerinin çoğu gerçekleştirilebilmektedir.

Budama:
Eylül ayına kadar kış/ilkbaharda yeni büyümeden önce mümkündür.

Kablolama:
Dallar odunsu hale gelir gelmez kırılgan hale gelirler.
Kablolama yerine gerdirip keserek bitkiye şekil vermelisiniz.

Pratik Deneyimim:
Yukarıdaki fotoğraflar sadece 4 yıldır yetiştirdiğim bir bitkiye ait. Tesis ilk olarak 2018 sonbaharında şöyle görünüyordu:


Budama ve saksı değişimi her zaman kışın sonlarında yapılırdı. Çiçekler ve meyveler ancak ikinci yıldan itibaren sürgünlerde görülür. Tasarım yaparken bu dikkate alınmalıdır. Bu şekilde bakıldığında çiçek ve meyvelerden oluşan bir Shohin bonsai yaratmak zor olabilir. Büyüklüğüne bağlı olarak bitkinin gövde kalınlığı hala eksiktir. Bu yüzden genellikle yıl boyunca sürgünlerin tamamen filizlenmesine izin veriyorum. Kışın sonlarında fazlalıklar alınır ve çok uzun olan dallar kısaltılır. Şimdiye kadar tasarım yalnızca kesme yoluyla yapıldı. Bitki, kışı açık havada, batıya bakan bir balkonda, başka bir korumaya gerek kalmadan çok iyi atlattı.

Bir bonsai olarak yaban mersini hakkında ne severim? Yılda üç kez bonsai bakımından hoşlanıyor! İlk olarak baharda açan beyaz çiçekler. Sonra yaz aylarında koyu mavi meyveler. Ve sonbaharda sonbahar renginin harika, yoğun bir kırmızısı.  

Bernd Schmidt,  Temmuz 2022



Share:

Related Posts: