30 Nisan 2024

Bonsai ?


Bonsai konusunda yeniyseniz, bu muhteşem bitkilerden birini satın alıp kendinize bakım yapmaya başlamadan önce hobinizi anlamanız çok önemlidir. Bir bonsai ağacı eviniz için dekorasyondan daha fazlasıdır ; Her ne kadar bonsai ağacı çok çekici ve büyümesi eğlenceli bir şey gibi görünse de, çok fazla çalışma gerektirebilir. Bu kılavuz boyunca bonsai ağacının nasıl yetiştirileceğini, bonsai ağaçlarının türlerini, bonsai ağacının tam olarak ne olduğunu ve bonsai ağacı satın alırken düşünmeye nereden başlayabileceğinizi ve bakıma ihtiyaç duyacağınız aksesuarları açıklayacağız.

Bonsai Nedir?
Bonsai ağacının nasıl yetiştirileceğini tartışmadan önce bonsai'nin tam olarak ne olduğunu anlamalıyız. Bonsai ağaçları, kendi mini ekosistemlerini oluşturabilen, çok küçük bir saksıda yetişebilen minyatür ağaçlardır. Bonsai ağacı, kitaplığınızda ya da evinizde küçük bir yerde bulundurabileceğiniz, aklınıza gelebilecek yegane ağaçlardan biri olabilir. Farklı türdeki bonsai ağaçları farklı görünümler elde edecek ve sahip olduğunuz bonsai ağacının türüne bağlı olarak farklı boyutlara, farklı yaprak şekillerine, çiçek açan çiçeklere ve daha fazlasına sahip olabilecektir. Bonsai ağacı ilk olarak Japonya'da başladı ve bu geleneğin geçmişi 1000 yılı aşkın bir geçmişe dayanıyor. Bonsai ağacının temel amacı meditasyon ve tefekkürün yanı sıra yaratıcılığı ve yaratıcılığı güçlendiren güzel bir hobi sağlamaktır. Bir bonsai ağacının yetiştirilmesi gerçekten çaba gerektirir ve bakımlı bir bonsai ağacı, meraklılar arasında son derece saygı görür. Bir bonsai ağacı başlatmak, daha küçük bir saksı kullanımını gerektirebilir ve buradaki fikir, küçük bir ağacı veya çalıyı, sonunda bir sergi saksısına yerleştirildiğinde tam bir ağaç veya manzara görünümü almaya başlayacağı noktaya kadar büyütüp yetiştirmektir. Sergi saksıları bonsai ağacının çok daha büyük olduğu yanılsamasını verecek şekilde tasarlanmıştır. İnternette bulabileceğiniz pek çok tasarım var ve bir ağacı gerçek bir bonsai olarak sınıflandırabilecek şekilleri ve oranları kabul etmeniz durumunda gerçekten varlar. Piyasaya sürülmesinden bu yana, ağaçların büyümesini ve tam yetişkin bir ağaçla aynı stili taklit etmeye devam etmesini sağlamak için saksı dikme, aşılama, eğitim, budama ve köklerin azaltılması söz konusu olduğunda hassas yetiştirme tekniklerini mükemmelleştiren birçok meraklı var. Kendiniz için bonsai ağacı yetiştirmeyi öğrenmeniz, hatta bu eğitimli ağaçlardan evinize satın almanız bile mümkün.

Bonsai'ye Nasıl Başlanır:
Bonsai ağacı yetiştirmeyi öğrenmeye yeni başlayanlar için en kolay şeylerden biri, eğitilmiş ve kesilmiş bir bonsai ağacının nereden satın alınacağını bulmaktır. Çeşitli seralarda ve dekor mağazalarında takdir edilen ve önceden eğitilen bonsai tarzı ağaçlar bulunur; böylece yalnızca ağacın en iyi şekilde görünmeye devam etmesini sağlamak için bakım işlemini yapmanız gerekir. Bu bonsai ağaçlarının birçoğu halihazırda gösteri saksılarında satılmaktadır ve satın alma tarihinde bile bitmiş bir bonsai ağacına benzemektedir. Elbette kendi bonsai ağacınızı yaratmak istiyorsanız bir tür yabani bitkiyle başlamanız gerekecektir. Gösteri saksılarında yeniden yaratmak istediğiniz ağaçları veya çalıları bulmak için bahçenize veya ormanlık bir alana bakın. Büyük olasılıkla bölgenizde bonsai ağacı kurmak için harika olabilecek bazı bitkiler vardır. Ayrıca kesimlerden bir bonsai ağacı yetiştirebilir veya tohumlardan başlayabilirsiniz. Aşılama aynı zamanda bonsai ağacı yetiştirmenin de popüler bir yöntemidir. Beğendiğiniz bir bitki bulduğunuzda ve bonsai yönteminiz olarak yabani bitkileri toplamayı seçtiğinizde, bitkinin etrafındaki toprağı kazın ve derin bir eğitim kutusuna veya doğrudan bahçenize nakledin. Buradan bitkiyi budayabilir, aynı zamanda doğru şekli elde etmek için tellerle hareketini ve büyümesini yönlendirebilirsiniz. Bitki istediğiniz özelliklere göre büyüdükten sonra onu kendi saksısına nakledebilirsiniz. Başlangıçta bir gösteri saksısıyla başlamamak genellikle en iyisidir ve güçlü bir kök yapısı geliştirene kadar ağacın büyüdüğü toprağı kullanmanız çok önemlidir. Bitkinizin içeri girmeye hazır olduğunu ve güçlü bir kök yapısı oluşturduğunuzu hissettiğinizde, iç mekan bitkisinin büyümesinin bonsai ağacına dönüşmesine yardımcı olacak bonsai toprağına geçebilirsiniz.

Geleneksel isimler
Bonsai ağacının nasıl yetiştirileceğini öğrendikten sonra gelenekleri öğrenebilirsiniz. Bir bonsai ağacının nasıl yetiştirileceğini öğrenirken, daha geleneksel şekil ve isimlerden bazılarını öğrenmek önemlidir; böylece sonunda üretmek istediğiniz stile bağlı olarak tavsiyeler alabilirsiniz. İşte en iyi bonsai ağacı türlerinden bazıları: 
Chokkan - bu ağaç türü Sedir veya selvi ağacına dayanır ve kalın bir gövdeyle daha uzun bir bonsai tarzında dalların üçgen düzenine benzer. 
Hokidachi - Bu bonsai türü bir süpürgeye benzer ve yetiştirilmesi en zor türlerden biri olabilir. Dallar üst kısımda yarım kubbe oluşturur ve Karaağaç veya Akçaağaç'a benzer orta büyüklükte bir gövdeye sahiptir. 
Shakan - Bu tür ağaçların gövdeleri eğimlidir ve kuvvetli rüzgarların olduğu bir dağın tepesinde yetişen ağaçlara benzerler. Bu ağaçları mükemmel bir şekilde büyütmek çok fazla iş gerektirdi. Moyohgi - Bu tür bonsai ağacının kavisli bir gövdesi ve bükülmüş dalları vardır. Bu, büyümek için hasta ve özveri gerektiren karmaşık eğrilere sahip karmaşık bir tasarımdır. Bunlar en popüler bonsai ağaçlarının sadece birkaç türüdür. Yaratılmış diğer türleri görmek ve kendi bonsai ağacı stiliniz için ilham bulmak için internete bakmaktan çekinmeyin.

Bonsai Toprağı
İç mekan bonsai bitkileri için kullandığınız toprak, bahçenizde bulabileceğinizden biraz farklıdır. Birçok bonsai bahçeciliği bilgi sitesi, bonsai toprağının bonsai ağacınızı sürdürülebilir tutmak için son derece önemli olduğunu söyleyecektir. Bir bonsai ağacını nereden satın alacağınızı öğrenebilirseniz, aynı perakendecinin bakım için kullanabileceğiniz bonsai araçlarının yanı sıra bonsai toprağı da bulundurması iyi bir şanstır. Toprağı ve farklı karışımlar arasındaki farkları anlamak, bonsai ağacı yetiştirme konusunda uzmanlaşmanın anahtarlarından biridir. Bonsai ağacının toprağı, bonsai'yi bulunduğu kapla sınırlı tutmaya yarayan organik ve bazı insan yapımı bileşiklerden oluşur. Bu, ağacınız yeterince güçlü olduğunda, eğer bu tür toprağı kullanabiliyorsanız, ağacınızın artık saksısının dışında büyümeye çalışmayacağı anlamına gelir. Bu tür toprağı kullanmadığınız takdirde, kök yapısı saksınıza doğru yol almaya başladığında ve ağaç büyüyüp yönetilemez hale geldiğinde, elinizde gerçek bir karışıklık olabilir. Çoğu bonsai satıcısı size yalnızca bonsai ağacının nasıl yetiştirileceğini anlatmakla kalmaz, aynı zamanda yetiştirdiğiniz bitki için doğru toprak karışımı türünü de söyleyebilir. Bazı bonsai toprağı türleri ekstra kum ve çakıl içerirken diğerleri daha kil bazlıdır. Sonuçta bu tamamen topladığınız ve bonsai ağacına dönüştürdüğünüz bitkiye bağlıdır.

Mor Salkım


Wisteria ağacı, ürettiği kokulu çiçek kümeleri nedeniyle bonsai'de sıklıkla kullanılır. 
Hızla büyüyen bu tırmanıcı ağaçlar, doğru koşullar sağlandığında muhteşem bonsailere dönüşür. Hızlı büyüme gövdeyi çok çabuk kalınlaştırarak ağacın çok yaşlı görünmesine neden olur. Çiçek açtığında bu bonsai, yoluna çıkan herkesi durduracaktır. 

Wisteria Bonsai'nin Sulanması
Wisteria güneşi sever ve bu nedenle çok çabuk kurur. Gerekirse bu ağacı günde en az bir kez nem ve su açısından kontrol edin. Ağacı birkaç dakika saksı ağzına kadar suya batırmanızı öneririz. Bu, fazlalığın akmasına izin vermeden önce toprağın optimum nemi emmesini sağlayacaktır.

Wisteria Bonsai'nizin yerleştirilmesi
Çin veya Japon Wisteria bonsai'niz tam güneşe ihtiyaç duyar, ancak öğle güneşinden gölgede kalır. Güneş miktarı ürettiği çiçek miktarını doğrudan belirler. Ağaç ne kadar çok güneş alırsa çiçeklenme döneminde o kadar güzel olur. Bu ağacın hayatta kalabilmesi için kış döneminin dinlenmeye ihtiyacı var.

Wisteria Bonsai Eğitimi
Wisteria mükemmel, resmi, dik, eğimli ve basamaklı tarzda bir bonsai oluşturur. Çiçekler ve yapraklar ağırlıktan dolayı aşağı doğru sarkma eğilimindedir. Bu tür hızlı ve güçlü bir şekilde büyüyeceğinden, istenmeyen büyümeyi sık sık durdurmanız gerekecektir. Büyümeyi olabildiğince erken ortadan kaldırmak için ağacınızı büyüme mevsimi boyunca haftalık olarak kontrol etmelisiniz.

Wisteria Bonsai'nin saksı değişimi
Bu ağacın saksısını her iki ila üç yılda bir değiştirin ve yüzeydeki köklerin üçte birini kesin. Bu, ağaca yeni kökler yetiştirmesi için daha fazla alan sağlayacaktır. Kök yetiştirmek için yer kalmazsa ağacınız genişlemeyi durduracak ve büyümeyi engelleyecektir. Wisteria kurumayı sevmediği için bir miktar su tutan toprağı sever.

Wisteria Bonsai'nin gübrelenmesi
Wisteria'nız nitrojen oranı düşük ancak potasyum ve fosfat oranı yüksek gübre ile beslenmelidir. Ağacı her hafta çiçek açtıktan SONRA besleyin. Bu, çoğu bonsai'den önemli ölçüde daha fazladır, ancak hızlı büyüme sırasında ağacın desteklenmesi için gereklidir. Büyümeyi yavaşlatmak için gübrelemeyi yavaşlatmayın; bu sadece minyatür ağacınıza zarar verecektir.



28 Nisan 2024

Mugo Rehberi



Bonsai'nin büyüleyici dünyasına girmek istiyorsanız, Cüce Mugo Çamı (Pinus Mugus 'Mops') ilk bonsai ağacınız için mükemmel bir seçimdir. Bu çeşit, her türlü iklime dayanabilen, yavaş büyüyen, yaprak dökmeyen bir bitkidir, bu da onu yeni başlayanlar ve sınırlı dış mekan alanına sahip olanlar için mükemmel kılar.

Cüce Mugo Neden iyi bir Bonsai'dir?
Cüce Mugo Çamı bonsaileri güzeldir, dayanıklıdır ve bakımı nispeten kolaydır. Bu bonsai çeşidinin herhangi bir ev bitkisi meraklısı için mükemmel bir seçim olmasının, güzelliği, dayanıklılığı ve büyüme hızı da dahil olmak üzere birçok nedeni vardır.

Ek olarak, çeşitli şekillerde şekillendirilebilecek yoğun bitki örtüsüne sahiptirler ve küçük boyutları, kaplarını çok hızlı büyütmeleri konusunda endişelenmeden içeride büyümelerini mükemmel kılar.

Ayrıca zorlu koşullara dayanabilen oldukça dayanıklı bitkilerdir, bu da onları yeni başlayan bonsai meraklıları için ideal kılar. Tamamen ihmal edilmeye dayanamazlar, ancak diğer bazı bonsai ağaçları ve ev bitkileri gibi kesinlikle günlük bakıma ihtiyaç duymazlar.

Büyüme oranı
Cüce mugo çamının ortalama büyüme oranı yılda 2 ila 3 inç civarındadır. Ancak bu, bitkiye ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin bitki gençse veya özellikle güneşli bir yerdeyse biraz daha hızlı büyüyebilir. Bitkinizin daha hızlı büyümesini teşvik etmek istiyorsanız, bol miktarda güneş ışığı ve su olduğundan emin olun.

Mugo Çamı Budama ve Şekillendirme
Mugo çamı bonsai'yi budamak ve şekillendirmek zor değildir ancak biraz sabır ve detaylara dikkat gerektirir.

Mugo çamı bonsai'yi budarken ilk adım, ölü veya ölmekte olan dalları çıkarmaktır. Daha sonra, yeni büyümeyi teşvik etmek için uzun veya dağınık dalları kesin . Son olarak, iç dallara daha fazla ışık ve havanın ulaşmasını sağlamak için yaprakları inceltin.

Mugo çamı bonsai'yi şekillendirirken asıl amaç dengeli ve hoş bir şekil yaratmaktır. Ağacın önünü ve arkasını seçerek başlayın, ardından iki yan görünümü seçin. Oradan istenen silueti oluşturmak için dalları budamaya ve şekillendirmeye başlayın. Ağacın büyümeye ve gelişmeye devam edebilmesi için her dalda yeterli miktarda yaprak bırakmayı unutmayın.

Mugo Çam Eğitimi
Bonsai ağacınızı eğitmek tüm sürecin en ödüllendirici kısımlarından biridir. Ağacınızı şekillendirmek ve eğitmek, yaratıcılığınızı ifade etmenin ve evinizde muhteşem görünecek canlı bir sanat eseri yaratmanın ödüllendirici bir yoludur. Ağacınızı eğitmek için bitki bağlarına veya bonsai eğitim teline ihtiyacınız olacak. Eğitim teli şiddetle tavsiye edilir çünkü çok sıkı sarmadığınız sürece bonsai ağacınız için güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır.

Bonsai ağacınızı eğitim teli ile eğitmenin ilk adımı, teli ağacın tabanının etrafına sararak ağacın yukarısına ve her dalın çevresine ayrı ayrı gitmektir. Telinizi çok sıkı sarmadığınızdan ve yeni çıkan narin büyümeye karşı nazik olduğunuzdan emin olun. Sarma telinden kaynaklanan çok fazla stres ağacınıza zarar verebilir.

Ağacı tel ile sardıktan sonra ağacı yavaşça istediğiniz şekle getirebilirsiniz. Ağacı nispeten dengeli tuttuğunuzdan emin olun. Bir dal çok kolay bükülmek istemiyorsa, dal istediğiniz yere gelinceye kadar her iki veya üç günde bir hafif ayarlamalar yapın. Bonsai ağacınızı eğilmeye zorlamayın, sadece ağacın belirli bir şekilde büyümesine rehberlik ediyorsunuz. Ağacı çok fazla zorlarsanız ağaca zarar verebilirsiniz.

Mugo Çamı Ne Zaman Budamak Gerekir?
Mugo çamları güçlü yetiştiricilerdir ve uygun şekilde budanmazlarsa amaçlanan alanı hızla aşabilirler. Sonuç olarak budama, mugo çamı bonsai bakımının gerekli bir parçasıdır. Mugo çamı bonsai'nizi budamak için en iyi zaman, yeni büyümenin sertleşme şansı bulduktan sonraki ilkbahar sonu veya yaz başıdır.

Yaz sonu veya sonbaharda budama yapmaktan kaçının; çünkü bu, kıştan önce sertleşmesi için yeterli zamanı olmayacak yeni büyümeyi teşvik edebilir. Bonsai ağacınız içeride tutuluyorsa istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz. Büyüme mevsimi sona erdiğinde ağacınızı aşırı budamamaya dikkat edin.

Mungo Bonsai Nasıl Yapılır
Ağacınızı tohumdan büyütmek istiyorsanız, önce tohumu 24 saat suda bekletmeniz, ardından iyi drenajlı bir tohum başlangıç ​​karışımına ekmeniz gerekir. Bu, fidenizin tohumun kabuğundan çıkmasıyla birlikte, ilk birkaç önemli haftada ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını sağlayacaktır.

Zaten yerleşik bir tohumla başlıyorsanız, ağacı bonsai yapmak için yapmanız gereken tek şey, onu uygun şekilde budamak ve ona yaşaması için doğru saksıyı vermektir. Çok derin bir saksı istemezsiniz. Tipik olarak ev bitkilerinin daha derin bir saksıya ihtiyacı olacaktır, ancak bonsai ağaçları sığ ve geniş bir saksıyı tercih eder. Bu, ağacın köklerinin büyümesine izin verecek ve ağaca bol miktarda stabilite sağlayacaktır.

Şimdi mugo çamı bonsai'nizi şekillendirmeye başlamanın zamanı geldi. Bunu yapmak için, ölü veya ölmekte olan dalları çıkarın ve budama makası kullanarak kalan yaprakları orijinal boyutunun yaklaşık üçte biri kadar olacak şekilde kesin. Daha kompakt bir formu teşvik etmek için yeni büyümeyi de kıstırabilirsiniz. Mugo çamı bonsai'nizi şekillendirirken keskin açılar yerine yumuşak kıvrımlara sahip hoş bir asimetrik şekil oluşturun.

Bitkinizin şeklinden memnun kaldığınızda, bonsai ağacınızın genel bakımına geçme zamanı gelmiştir.

Mugo Çam Bakımı
Mugo bonsai ağacınızın bakımı oldukça basittir ve genellikle diğer bonsai ağaçlarının aynı bakım gereksinimlerini takip eder. Uygun toprağa sahip olduklarından, içeride veya dışarıda gelişebilecekleri bir yere yerleştirildiklerinden ve yeterli su ve besin aldıklarından emin olmak bonsai ağacınızın sağlıklı kalmasına ve uzun yıllar boyunca gelişmesine yardımcı olacaktır.

Toprak
Bonsai ağacınız için kullandığınız toprak sonuçta bonsai ağacınızın genel sağlığını belirleyecektir. Bir bitkinin sağlığını etkileyen birçok faktör olsa da, bunun başladığı yer topraktır. Ağacınız için doğru toprağı kullandığınızda zahmetsizce ve mükemmel bir şekilde başlayabilir. Bonsai ağaçları için özel olarak formüle edilmiş bir saksı karışımı kullanmak, bitkinize gelişmesi için ihtiyaç duyduğu doğru miktarda drenaj ve besinleri vermenizi sağlayacaktır.

Pozisyon ve Sıcaklık
Cüce Mugo Çamı, orta ve güney Avrupa'nın dağlık bölgelerinden gelen, yaprak dökmeyen bir kozalaklı ağaçtır, bu nedenle tam güneşi ve evinizde orta sıcaklık aralığına sahip bir noktayı tercih eder. Kısmi gölgeye dayanıklıdır ancak tam gölgede iyi sonuç vermez. Cüce Mugo Çamı için optimum sıcaklık aralığı 45 ila 75 Fahrenheit arasındadır.

Su
Bonsai ağacınızı doğru şekilde sulamak, sağlığı ve güzelliği için çok önemlidir. Sulama sıklığı mevsime ve yaşadığınız iklime bağlı olacaktır. Genel olarak bonsai'nizi birkaç günde bir sulamanız gerekir, böylece toprağın nemli kalması ancak ıslak olmaması sağlanır.

İlkbahardan yaza kadar olan büyüme mevsimi boyunca bonsai'nizi her gün sulamanız gerekebilir. Hava sıcak ve kuraksa günde iki kez sulamanız bile gerekebilir. Serin havalarda veya bonsainiz gölge bir yerde ise iki günde bir veya üç günde bir sulayabilirsiniz.

Bonsai'nizin suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek için parmağınızı ilk boğum noktasına kadar toprağa batırın. Toprak kuruysa sulama zamanı gelmiştir. Toprak hala nemli veya dokunulamayacak kadar soğuksa, tekrar sulamadan önce bir veya iki gün daha bekleyin. Ağacınızın suya ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için bir nem ölçer de kullanabilirsiniz .

Aşırı sulama da az sulama kadar zararlıdır, bu nedenle bonsai'nize çok fazla H2O vermediğinizden emin olun. Şüpheye düştüğünüzde, çok fazla su yerine çok az su kullanmaktan yana hata yapmak daha iyidir.

Gübreleme
Çoğu bonsai gibi, düzenli olarak gübrelenmeleri de faydalı olacaktır. Üreticinin talimatlarına göre uygulanan iyi bir genel amaçlı gübre kullanılabilir. Ancak daha fazla gübre yerine daha az gübre kullanmaktan yana hata yapmak en iyisidir. Aşırı gübreleme, çok yumuşak ve zayıf bir büyümeye neden olabilir.

Aşırı gübreleme olasılığını önlemek için, bonsai ağaçları için özel olarak formüle edilmiş bir bonsai bitkisi yemi kullanmayı tercih edin. Bu, bitkinize ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini daha küçük, daha sık miktarlarda vererek, ağacınızın verdiğiniz besin maddelerini emip kullanmasını kolaylaştırır.

Saksı Değiştirme
Mugo çamları güçlü yetiştiricilerdir ve kaplarını hızla aşabilirler. Mugo çam bonsainiz saksısı için fazla büyüyorsa veya sadece toprağı yenilemek istiyorsanız saksı değiştirmenin zamanı gelmiştir. Saksı değişimi genç mugo çamları için her iki ila üç yılda bir, olgun ağaçlar için ise her üç ila beş yılda bir yapılmalıdır.

Ağacınızı yeniden saksılamak için en iyi zaman, yeni büyüme başlamadan önce kışın sonu veya ilkbaharın başıdır. Bu, ağacınıza yeni evine uyum sağlama ve taşınmanın stresinden kurtulma şansı verecektir.

Mugo çamınızın şu anda bulunduğu saksıdan biraz daha büyük bir saksı seçin. Çok büyük bir saksı köklerin yerleşmesini zorlaştıracak ve aşırı sulamayla ilgili sorunlara yol açabilecektir.
  • Tencerenin tabanını çakıl veya akadama gibi bir drenaj malzemesi tabakasıyla doldurun. Tencerenizde zaten bol miktarda drenaj varsa bu adım gerekli değildir.
  • Saksınıza bir kat bonsai toprağı karışımı ekleyin.
  • Ağacınızı mevcut saksısından yavaşça çıkarın, sıkışmış kökleri gevşetin ve hasar görmüş veya kahverengi ve yumuşak kökleri kesin.
  • Ağacınızı yeni saksıya yerleştirin ve etrafına daha fazla toprak karışımı ekleyin, ilerledikçe hafifçe vurun.
  • İyice sulayın ve yeni büyüme ortaya çıkana kadar yalnızca filtrelenmiş güneş ışığının olduğu gölgeli bir yere yerleştirin.
  • Bir veya iki hafta sonra ağacınız yeni saksısının tadını çıkarmak için orijinal evine dönmeye hazırdır.
Yan Not : Saksı değişiminden sonra en az 1 hafta ağacınızı gübrelemeyin. Ağacınız saksı değişimi nedeniyle şoka girerse, gübredeki besin maddelerini kullanamayacaktır ve bu sonuçta gübrenin yanmasına neden olarak bitkinizde gereğinden fazla strese ve hasara neden olabilir. Günlük bitkisel besin kullanıyorsanız, normalde kullandığınızın dörtte biri ile yarısı kadar sulandırın.

Cüce Mugo SSS
Mugo Rengi Neden Kahverengiye Dönüyor?
Mugo çamlarında iğnelerin kahverengileşmesinin en yaygın nedenlerinden biri kuraklık stresidir. Ağaçta yeterli su yoksa iğneler kahverengiye dönmeye başlayacak ve sonunda düşecektir. Bu, ağacın suyu korumak için kullandığı bir kendini savunma mekanizmasıdır. Özellikle sıcak ve kuru havalarda Mugo çamınızı düzenli olarak suladığınızdan emin olun.

İğnelerin kızarmasının bir başka nedeni de besin eksikliğidir. Toprak yeterli besin sağlamıyorsa iğneler sararır veya kahverengiye döner. Bu genellikle topraktaki azot eksikliğinden kaynaklanır. Bunu, Mugo çamınızı nitrojen açısından zengin bir gübre ile gübreleyerek düzeltebilirsiniz.

Son olarak mugo çamları da zararlılardan veya hastalıklardan etkilenebilir. Rengi solmuş iğneler veya yapışkan özsu gibi zararlı veya hastalık belirtileri görürseniz tedavi seçenekleri için bir uzmana başvurun.

Mugo çamlarının kahverengiye dönüşme nedenlerini anlayarak bunun ağacınızın başına gelmesini engelleyecek adımlar atabilirsiniz. Mugo çamınızı tüm yıl boyunca sağlıklı ve yeşil tutmak için düzenli olarak sulayın ve nitrojen açısından zengin bir gübre ile gübreleyin.

Son Düşünceler: Mugo Bonsai Bakımı
Mugo çamı bonsai ağaçları, güzel ve benzersiz bonsai örnekleri oluşturan harika cüce yaprak dökmeyen bitkilerdir. Bakımı nispeten kolaydır ve ağacınıza ihtiyaç duyduğu her şeyi verirseniz, uzun yıllar boyunca kolayca gelişecek ve evinizde tadını çıkarabileceğiniz bol miktarda güzellik sunacaktır.

15 Nisan 2024

Tarlada Büyüyen Bonsai II

Bonsai için Hackberry'nin tarlada yetiştirilmesi konusunu yazdığım ilk blogda {Kaçırdıysanız buradan okuyabilirsiniz} , esas olarak toprakta ağaç yetiştirme tekniklerini sizlerle paylaşıyorum. Bu ikinci bölümde, blogun yazılmasından 2 yıl sonra aynı ağaçları tekrar ziyaret edeceğiz ve iki ağacın gelişiminin bir sonraki aşamasına ulaşmak için atılan adımları anlatacağım ve göstereceğim.

Ağaçların birkaç yıl toprakta bırakılması gerektiğini yazdığımı biliyorum. Bu önerimi değiştirmiyorum, bu ağaçları kaldırmamın tek nedeni Oyama Bonsai Kai için tarlada yetiştirme konusunda bir konuşma yapmamın istenmesiydi. Konuşmak ucuzdur, göstermek ise çok daha iyidir. Bu yüzden yeterince uzun süre toprakta kaldığını ve belki bir kutuda geliştirilebileceğini düşündüğüm iki ağacı seçtim.

Aşağıdaki fotoğraf ve metinlerde yapılanlar anlatılmaktadır.

Sahadan Uzaklaştırma
Bir ağacın kökleri sert bir şekilde budandıktan sonraki ilk sezonda enerjisinin çoğunu toprağa yeni kökler yerleştirmek için harcayacağını fark edeceksiniz. Önümüzdeki sezonlarda giderek daha da güçlenecek.

Bu ağaçlar, 10 yıl önce fidelerden başladığım 10 kadar ağaçtan oluşan bir gruptan geliyor. Bu süre zarfında birkaç kez kaldırıldılar ve kökleri budandı; her seferinde gövde konikliği ve hareketi üzerinde çalışmak için gövde geriye doğru kesildi. Aynı zamanda, çekici gövde uzantısı ve gövdeden dışarıya doğru yayılan kökler geliştirmeye odaklanılarak kökler üzerinde her zaman çalışıldı.

Yukarıdaki ağaç son 2 sezondur topraktadır. Bu dönemde gelişen yeni şubelerin ne kadar güçlü olduğunu görüyorsunuz.

Adım 1 – Geri Adım Atmak

Zeminde Oluşan Dalları Hızla Azaltmak için Testere Kullanın.
Zeminde gelişen dallar genellikle son tasarımda kullanılmadığından kaldırılabilir. Elbette tasarımın bir parçasını oluşturacak dalların çevresinin kalınlaştırılmasına yardımcı olmak için tarla büyütme de kullanılabilir, ancak bunlar uygun olmadığından kaldırılmaları gerekir.

Orta boy keskin bir çekme testeresi kullanın; bu, en kalın dalları kısa sürede hızla keserek temiz, keskin bir kesim bırakır. ARS testeresinde ayrıca, testereyle çalışırken yanlışlıkla parmaklarınızın üzerine kapanmasını önleyen bir mandal bulunur. Dişlerin kullanımdan sonra temizlenmesi de kolaydır.

Daha sonra kullanılabilecek dalların kütüklerini geride bırakın, böylece ağacı daha uygun bir yüksekliğe getirdiğinizde bunları daha da azaltabilirsiniz. Bu ilk kesimlerin ağaç sağlam bir şekilde zemine gömülü durumdayken yapılması en iyisidir, çünkü bazen büyük dalları çıkarmak için önemli miktarda kuvvet gerekebilir. Kesimlerin son şekillendirilmesi daha sonra ağaç üzerinde çalışmanın daha kolay olduğu zamanlarda yapılabilir.


Adım 2 – Kazma

Gövdeden Uzakta Kazmaya Başlayın
Bu ağaçların yetiştiği killi toprak oldukça taşlıdır. Bunu biraz kolaylaştırmak için özel bir kürek kullanıyoruz çünkü daha küçük ve bizim için çalışması daha kolay. Küçük bir kazma ya da başka bir alet büyük olasılıkla daha da iyi sonuç verirdi, ama elimizde öyle bir alet yoktu.

Ağacın etrafına, ağaçta yeterli miktarda kök kalmasını sağlayacak bir halka kazın. Bu elbette daha da azaltılabilir, ancak başlangıçta onları çok kısa kesmemeniz önemlidir, çünkü temelde körü körüne toprağı kazmak köklerin zarar görmesine neden olur ve iyileşmeyi teşvik etmek ve kök riskini azaltmak için temiz kesimlere ihtiyacınız vardır.

Bu ağaçları büyütmek için her zaman kiremit kullanırım çünkü bu, köklerin hemen aşağıya doğru değil, yatay olarak ve daha sonra yere doğru gelişmesini sağlar. Bunun aşağıdaki avantajları vardır:

Gövde parlaması geliştirildi.
  1. Ağacın çevresinin artması çok daha hızlıdır.
  2. Ağacın yerden kaldırılmasını ÇOK kolaylaştırır.
  3. Uzun yıllar dayanacaklarını düşündüğüm için kayrak kiremit kullanıyorum. Düz olduğu ve kökleri yatay olarak ve sonra aşağı doğru büyümeye zorlayacak kadar büyük olduğu sürece, istediğiniz her şeyi kullanabileceğinizi hayal ediyorum.
Adım 3 – Nemli Tutmak

Nemli bir Kağıda Sarılmış Kök Topu
Özellikle köklerin hızla kuruyabileceği sıcak bir günde çalışıyorsanız kök topunu nemli tutmak önemlidir. 

İş için ne tercih ederseniz onu kullanabilirsiniz. Çok fazla su tuttukları ve bir ağacı saatlerce nemli tutabildikleri için kullandığım eski banyo çarşaflarım (çok büyük ve kalın havlular) var.

Adım 4 - Tarla Toprağının Temizlenmesi

Ağaç iyice Yıkanır
Tarlada bulacağınız diğer toprakların çoğu gibi killi toprak da bonsai ağaçlarının uzun vadeli sağlığına uygun değildir. Ya çok incedirler ve drenajınızı tıkarlar ya da bu kil gibi çok ıslaktırlar ve çok fazla nem tutarlar. Bu yüzden tüm izlerini kaldırmak en iyisidir.

Bu görevi basınçlı suyla yerine getiriyorum. Elbette endüstriyel olanları değil, sadece evde kullanım için satılan ve normalde arabanızı yıkamak için kullanacağınız olanları. Basınçlı püskürtücünüz yoksa uygun bağlantı parçasıyla bahçe hortumu kullanabilirsiniz.

Kökleri bu kadar iyice yıkamanın bir diğer faydası da, kökleri kısaltmaya başladığınızda aletlerinize ciddi zarar verebilecek tüm taşlardan kurtulmanızdır.

Tarlada yetişen ağaçları geliştirirken normalde işin büyük kısmını motorlu testereyle yaptığım için, zinciri hemen körelttiği için taşlar kesinlikle tercih edilmez.


Adım 5 - Su Banyosu
Bu ağacın çalışmalarına ancak birkaç gün içinde devam edeceğimiz için sunum sırasında onu bir su dolu küvetin içinde tutacağız.

Bu, topladığınız ağaçlarla yapabileceğiniz şeyin hemen hemen aynısıdır. Ağacın hayatta kalmasını sağlamak için suya her türlü karışımı ekleyebilmenize rağmen, Hackberry ve Tridents'te bunun gereksiz olduğunu düşünüyorum, ancak kesinlikle bir zararı olmasa da, kesinlikle devam edin ve suyunuzu kullanın. istersen.

Adım 6 - Saksıya Alma
Bu ağaçları kazmaya hazırlanırken yerel ahşap malzeme mağazasını ziyaret ettim ve ahşap koruyucu maddeyle işlenmiş bir miktar kaba rendelenmiş çam satın aldık. Ayrıca kutuların yapımı için bazı paslanmaz çelik vidalar da aldık.

Şunu söylemeliyim ki, Japonya'ya yaptığım tüm ziyaretlerde bonsai için plastik bir küvetin kullanıldığını hiç görmedim. İtiraf ediyorum ki bunun nedenini hiç sormadım ama plastik yerine ahşap kullanmamın nedenleri olan aşağıdaki sonuçlara vardım:

Ahşap, plastiğe göre daha iyi yalıtım özelliklerine sahiptir ve bu nedenle ısıyı içerideki yetiştirme ortamına daha yavaş bir şekilde aktarır. Böylece ağaçların kökleri bu kadar hızlı sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalmıyor. Bu iyi olmalı değil mi?
Güney Afrika'daki güneşimizde, UV ile stabilize edilmiş bir plastik küvet bile, kırılganlaşmaya ve parçalanmaya başlamadan önce en iyi ihtimalle 2 veya daha fazla sezon dayanacaktır. Ahşap çok daha uzun süre dayanır ve biyolojik olarak parçalanabilir.

Bazen güneşin hareketinden veya daha spesifik olarak evimdeki gölgelerden dolayı ağaçları hareket ettirmek zorunda kalıyoruz. Ahşabın, plastiğin yapmadığı iyi ve sert bir yapısı vardır ve bu nedenle, plastik bir küvetin hareket ettirilmesi durumunda yeni köklere zarar verilmesi neredeyse garanti edilir.
Plastik bir küvet için alışveriş yaparken bulabileceğiniz hemen hemen her şeyi almanız gerekir. Gerekli araçlara sahipseniz, bonsai saksılarına benzer boyutlarda veya en azından oranlarda kendi kutularınızı oluşturabilirsiniz. Bu, ağacın seramik bir kaba aktarılması söz konusu olduğunda işleri çok daha kolaylaştırır.
Bunun gibi bir kutuyu, eşdeğer boyuttaki plastik küveti satın alabileceğinizden daha ucuza yapabiliyoruz, dolayısıyla mali bir teşvik de var.

Ahşap Saksı Yayımı
Kendi ahşap kutularınızı yapmaya karar verirseniz, alt ahşap şeritler arasında 5 mm'den fazla olmayan küçük bir boşluk bırakın; ancak altta kaba bir drenaj tabakası kullanıyorsanız bu daha geniş olabilir. Bu, suyun dışarı akmasına izin verecektir ancak yetiştirme ortamınızın kaçmayacağı kadar küçük olacaktır; delik açmanıza veya drenaj ağı kullanmanıza da gerek kalmayacaktır.

Adım 7 – Kökleri Çalışmak

Tamamlanan Kök Topu
Dalların olduğu gibi köklerin de dallanıp budaklanması gerekir. Bu dallanma, yukarıda ince bir dal ağını destekleyebilecek iyi bir kök ağını teşvik etmenizi sağlar.

Bu nedenle kalın, depo köklerinin bonsai saksısında yeri yoktur ve azaltılmalıdır. Deneyimlerime göre kesimin açısı aşağıya mı yoksa yukarıya mı baksın o kadar da kritik değil, ancak görünen o ki kesimler, kesimin yüzünün aşağıya baktığı yerden yapılıyor. Ancak kökleri bu şekilde kesmek her zaman mümkün olmuyor.

Kesik Kısmı Aşağı Bakacak şekilde Budanmış bir Kök örneği
Kök kesiklerimi kapatmıyorum, ancak yüzeydekileri kapatmak muhtemelen en iyisi olabilir, özellikle de onların daha hızlı iyileşmesini ve daha az yara izi bırakmasını teşvik etmek için. Daha sonraki saksı değişiminde, köklerin çürüdüğünü görürseniz, çürümüş malzemenin çıkarılması ve iyileşmeyi teşvik etmek için yeni kesimler yapılması önemlidir. 

Adım 8 - Dalların Kesilmesi ve Yaraların Kapatılması
Nihai tasarımın bir parçası olarak kullanılmayacak dallar ortadan kaldırılmalı ve bitirilmelidir, böylece iyileşebilirler.

Ağacın konumunu bozabileceğinden, bu işi ağacı hazırlanan ahşap kutuya yerleştirmeden önce yapmak en iyisidir. Bu nedenle işin büyük kısmını ağacı saksıya yerleştirmeden önce yapmayı ve son bitirme işlemini daha sonra yapmayı tercih ediyoruz.

Bana göre mütevazı bir kök kesici, gelişimin bu aşamasında ağaçlar üzerinde çalışırken en kullanışlı araçtır. Bir testere, dalın uzunluğunu hızlı bir şekilde kaldırabilir ancak sapı daha da azaltmak için uygun boyutta bir kök kesiciden daha iyi bir şey yoktur. Ayrıca dal kesiciden çok daha sağlamdır çünkü aslında kökleri çıkarmak için tasarlanmıştır. Dal kesicinin sap uzunluklarının sağladığı kaldıraç aynı zamanda çok sayıda kesim yaparken çabuk yorulmanızı da önler.

Kök Kesiciler Sadece Kökler için Değildir.
Büyük ölçüde sahada iyileşen yara izleriniz olduğunda, bunlar çok enerjik bir şekilde iyileşme eğilimindedir ve canlı kambiyum oldukça kalın olabilir. Bu bazen derin oyuklar bırakabilir ve ağacın gelişimi toprakta devam ettirilmedikçe bunların kapanması pek mümkün değildir. 

Bu gibi durumlarda boşluğu dolduracak Rockset veya başka herhangi bir kalıcı dolgu macunu veya karışımını kullanabilirsiniz ve ağacın içini kambiyumla doldurmak zorunda kalması yerine artık sadece dolgunun üzerinden iyileşmesi gerekir. Bunun alternatife göre çok daha hızlı gerçekleşmesi muhtemeldir.

Genel olarak kesiklerin kapatılması için macun tipi kapatıcının kullanılmasını tavsiye ederim. Elinizde şekillendirilip kesiğe uygulanabilir. Kambiyum macunun altındaki yara izini iyileştirdikçe onun yerini alır. Daha küçük kesimler için macun tipi kapatıcı idealdir, uygulaması kolaydır ve tüm bonsai türleri üzerinde çok etkilidir.

Pürüzsüz bir yara istiyorsanız ya da hafif yüksek bir alan bırakmak istiyorsanız kesiklerin hafifçe çukurlaştırılması gerekir, bu yüzeyin üzerinde iyileştiğinde dalgalanmalar aslında gövdeye ilgi katabilir.

Kesimin kenarları mümkün olduğu kadar temiz olmalıdır; bu nedenle, bir dal veya kök kesiciyle işiniz bittikten sonra kesimin kenarlarının üzerinden aşı bıçağıyla geçmek iyi bir uygulamadır.

Adım 9 – Ağacın Güvenliğinin Sağlanması

Ağaç Ahşap Kutuya Kablolarla Bağlanmalıdır
Saksılarına kablo takılmamış ne kadar çok ağaç gördüğüm beni her zaman şaşırtıyor. Bu sadece tekme olsun diye yaptığım bir şey değil, bunun çok iyi sebepleri var. İşte birkaçı:

Kablolu ağaçlar kaplarında stabildir ve herhangi bir şekilde kullanılırsa yeni yetiştirme ortamı, kablolu olmayan ağaçlarda olduğu gibi bozulmaz.
Bir ağacı hareket ettirirken, çalışma tezgahınızdan yetiştirme alanınıza doğru olsa bile, kolayca çarpılabilir ve kabloların olmaması durumunda tüm saksılama prosedürünü tekrarlamak zorunda kalabilirsiniz.
Rüzgarlı bir bölgede yaşıyorum. Rüzgar, saksıya yeni ekilmiş bir ağacı kolayca yerinden oynatabilir ve en azından taze kökleri kırabilir. İkincisinin meydana gelmesi söz konusu olabilir ancak ağacın sağlığı bozulmaya başlayana kadar bu etki yer üstünde görülmez.
Paslanmadığından ağaçlarımı sabitlemek için alüminyum tel kullanıyorum . İsterseniz bakır tel de kullanabilirsiniz ve bu elbette çok daha güçlüdür. Önemli olan teli sıktığınızda hareketin çekilmesi ve ardından pense ile bükülmesidir . Aynı anda çekme ve bükme değil. İkincisini yaparsanız telin kopması muhtemeldir.

Adım 10 - Toprak Ekleme
Bu blog yetiştirme ortamları ile ilgili değil, o da başlı başına bir konu ama sanırım bu yazının bir parçası olarak konuyla ilgili bir şeyden bahsetmek yerinde olacak.

Bir ağacın başlangıç ​​evrelerinde, şu anda bu iki ağacın kendilerini bulduğu gibi, hızlı bir gelişme gerekmektedir. Bu nedenle, kuru tarafta olma eğiliminde olan hafif, hızlı drenajlı bir ortam idealdir. Bir ağaç olgunlaştıkça kontrollü büyüme yerine daha az yaygın büyüme istersiniz. Yetiştirme ortamınızın o zaman iyi drenajı korurken daha fazla nem tutma eğiliminde olan bir ortama değiştirilmesi gerekir.

Toplanmış veya tarlada yetiştirilen ve bir kapta hayata yeni başlayan ağaçlar için, çok hızlı akan, iyi oksijen değişimine sahip ve doğru miktarda nem tutan bir karışım kullanıyorum; böylece günlük işimden ayrılmak zorunda kalmıyorum. profesyonel bir sulayıcı! %30 uzun lifli torf ve % 70 LECA içeren Profesyonel Karışım idealdir. Özellikle çok yağış alan bir bölgede yaşıyorsanız, buna daha fazla LECA eklemek bile isteyebilirsiniz. 

Seçtiğiniz ortamı kullandığınız kaba eklerken drenaj için altta daha kaba bir malzeme kullanabilirsiniz. Bu durumda daha kaba bir LECA sınıfı kullanabilirdim veya 6 mm'lik taş kırıntısı kullanabilirdim. Ancak kapları çok ağır hale getirdiği için taş kullanmamayı tercih ediyorum.


Kök topunda boşluk olmadığından emin olmayı unutmayın. Bir çubuk veya başka bir künt alet kullanabilirsiniz. Elinizle dönen hareketler yapın; ortam, oluşturulan boşluğa batacaktır. Cepleri ortadan kaldırdığınızdan emin olana kadar bunu yapmaya devam edin.

Elbette, tüm bitkiyi bir su leğenine batırabilirsiniz ancak bu, özellikle bu durumda, her zaman pratik değildir. Modern topraksız yetiştirme ortamlarının çoğu saksıdan kolayca dışarı çıkacaktır, bu nedenle ekimi ince bir spreyle iyice sulamak daha iyidir.

Adım 11 – Sulama
Ağacı başlangıçta iyice suladıktan sonra, saksıya diktikten hemen sonra en az birkaç gün suya ihtiyaç duymanız pek olası değildir. Bu aşamada ağacın çok fazla suya ihtiyacı olmayacak çünkü ne yeşillik ne de nemi alacak çok fazla kök var.

Şimdilik fikir, yeni köklerin gelişimini teşvik edeceği için yetiştirme ortamının hafif nemli kalmasını sağlamak olacaktır.

Ağaç gelişip aktif olarak büyümeye başladıkça, sulamayı buna göre ayarlamanız gerekecektir.

İnce bir Sprey Veren bir Sulama Çubuğu, Toprağın Saksıdan Aşınmasını Önler
Ayrıca bonsai'nize ince bir su spreyi verecek ve saksıdaki yetiştirme ortamını aşındırmayacak bir sulama çubuğu kullanmak en iyisidir. Ayrıca sulama eylemi yan yana harekettir, spreyi her zaman bonsaiye doğrultmazsınız.

Bakım Sonrası
Sulamanın yanı sıra, yeni saksıda yetiştirilen ağacınızın bakım sonrası bakımı için birkaç husus daha vardır.

Konum
Ağacınızı rüzgardan korunan ve yalnızca benekli gölge veya sabah güneşi alacağı korumalı bir konuma yerleştirmek en iyisidir. Ağaç henüz saksısında stabil değildir ve kablolar bağlanmış olmasına rağmen rüzgar hala ağacın büyümesi üzerinde zayıflatıcı bir etkiye sahip olabilir. Ağaca nem sağlayacak çok az sayıda kök olduğundan, ağacın çok fazla güneşe maruz kalmadığından emin olmanız gerekir, bu da ağacın, kaybedilen nemi yenilemesinden daha hızlı kurumasına neden olur. Ağaç daha fazla kök çıkardıkça, aynı zamanda daha fazla bitkisel büyümeyi de teşvik edecektir, ancak ağacın başlangıçtaki büyümesine aldanmayın, bu büyüme büyük olasılıkla şu anda sahip olduğunuz büyüme tarafından ağaca sağlanan özsu ile beslenir. ayırmak.

Gübreleme
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, yani. Köklerin olmaması ve aktif büyümenin olmaması durumunda ağacınız en azından ilk birkaç hafta gübreye ihtiyaç duymayacaktır. Bu aşamada uygulanan gübre sadece israf olacaktır. Bunun yerine, ağacın yerleştiğini ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü görene kadar bekleyin (ilk saksıya dikildikten yaklaşık 4 hafta sonra) ve ardından hafifçe beslenmeye başlayın. BonsaiBoost organik olan ve bu nedenle yeni kökleri yakamayan bir gübredir. Ayrıca giderek daha güçlü bir büyüme belirtileri gösterdiği için ağacın etrafına giderek daha fazla poşet ekleyebilirsiniz.


3 Nisan 2024

Bir Porsuk'un 5 yılı

Birkaç yıl önce 300 TL değerinde güzel bir Porsuk fidanı satın aldım. Ve sadece 5 yıl ve eğitimden sonra,  klasik bonsai teknikleriyle sevimli küçük bir Shohin'e dönüştü.



2008 yılında alınan bu küçük porsuk fidanı (Taxus spp) satılık küçük ağaçlardan biriydi ve rastgele alınmamıştı. Bonsai bahçemizi oluştururken muhtemelen en önemli adım: bitkilerin temel özelliklerine karşı dikkatli olmaktır. Kökler doğru şekilde yerleştirilmeli ve gövde istenilen özelliklere sahip olmalıdır. Ayrıca iyi lokasyonlarda çalışılabilecek yeterli sayıda dalları bulunmalıdır. Bu temel unsurlara sahip bir bitki bulamıyorsanız satın almayın.

Burada kullanılan fidan, yeni sahibi tarafından çok sayıda benzer ağaçtan özenle seçilmiştir. Hammaddenin seçim kriterleri ve çekici unsurlar, güzel şekilli ve konik bir gövde üzerinde köklü bir doğal jin'in varlığı, olgun dallara sahip yoğun bir gölgelik ve gövdeye kadar uzanan yapraklardı.

İlk stil



Bitkiyi bahçeye götürüp farklı açılardan inceledikten sonra bitkinin yaklaşık %75 oranında kesildiğini gördük. Çoğu dallar tamamen kaldırıldı. Bir dal eskitildi. Koruyucu bant kullanılarak ana dallardan birine kablo çekildi ve bir gergi teli kullanılarak yerinde tutuldu. (Aşağıda)



Sonraki yıllar
Birkaç hafta sonra bitki biraz taze büyüme göstermeye başladı; bu, hasarın bir kısmının onarıldığının ve bitkinin yeniden mutlu bir şekilde büyümeye başladığının göstergesiydi. Böylece, ağacın gölgeliği küçültülmüş olarak, ağaç daha güzel görünen bir büyüme saksısına nakledildi. Bu put, bu boyuttaki bir bonsai için ideal olandan çok daha büyük. Bununla birlikte, kökleri kontrolden çıkmadan ağacın oldukça hızlı bir şekilde gelişmesine izin vermek mükemmel bir şekilde uygundur. Bu sırada sağ alt dal da çıkarıldı. Orijinal jin daha küçük bir çiviye dönüştürüldü, bu da daha güçlü bir yaş izlenimi veriyor.



Bunun, bir büyüme mevsiminde bir bitkiye uygulanan çok fazla iş olduğunu unutmayın. Porsuk dayanıklı bir türdür ve özellikle gençken çok fazla istismara maruz kalır. Bir Chameacyparis, Juniperus, Pinus veya Picea bu kadar kısa sürede bu kadar radikal bir dönüşüme dayanamazdı. Çalıştığınız türü gerçekten iyi bilmiyorsanız, yer üstü ve yer altı işlerini 2 yıla bölmek daha iyidir (tedaviler arasında bir büyüme mevsimi bekleyin).



Sonraki bir buçuk yıl boyunca ağaç büyümesi için yalnız bırakıldı. Düzenli gübre uygulamasıyla bu ağaç iyi bir şekilde büyüdü ve ilk şekillendirme tamamen büyümüş durumda. Bu, dalları kalınlaştırmak için yapılan normal bir prosedürdür: sadece yaprakların büyümesine izin verirsiniz. Bu köklere güç verir, dalları kalınlaştırır ve jins çevresindeki ve çıkarılan dalların etrafındaki kabuğun iyileşmesine yardımcı olur.



2010 baharında yeni büyüme kaldırıldı. Ağaç üzerinde biraz çalışmayla, genç büyümeyi orijinal dal yapısına geri döndürmek, yeniden genç bir bonsai'nin güzel bir görüntüsünü oluşturur. Bu sırada soldaki jin'in çok küçük bir parçaya ayrılmasına ve daha önce küçültülmüş sağdaki dalı kullanarak yeni bir jin yaratılmasına da karar verildi .

Önceki görsellere yakından baktığımızda gelişimin ne kadar hızlı ilerlediğini görebiliyoruz. Her iki görüntüdeki gri çizgi kabaca gövdede aynı konumu gösteriyor: Ağaç yalnızca bir buçuk yıl içinde tamamen yeni bir gölgelik oluşturdu! Bu genellikle bonsai'de olduğu gibi: Bonsai yapmak için daha büyük bir ağacı kesmeniz gerekebilir. Bazen ağaç bu büyüklükte tutulur. Ancak bazen tamamen yeni bir kısım büyütmek için ağaca ihtiyaç duyarsınız.

Bonsai saksısına saksı değişimi (2011)



Tüm bu geliştirme çalışmaları meyvesini verdi ve satın alma tarihinden itibaren birkaç yıl içinde ağaç 2011 yılına kadar ilk bonsai saksısına yerleştirilmeye hazır hale geldi. Saksının bir bonsai için büyük tarafta olduğunu unutmayın. Ağacın toprak altında çok kalın bir gövdesi vardır ve saksının çoğunu doldurur. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, ağacın saksı değiştirmeye ihtiyacı olduğunda yer altındaki gövdenin bir kısmı kesilerek kök topu azaltılacaktır. Bu, ağacı yer altı gövdesinin daha kısa bir bölümünde daha fazla kök oluşturmaya zorlar. Toplam azaltma birkaç yıl içinde gerçekleştirilecektir. Bu, ağacın sağlığı üzerindeki etkiyi azaltır.  



2013'ün başlarında ağaç son birkaç ayı kışlık depoda geçirdi. 2012 sonbaharında ağaç kesilmeden bırakıldı ve şimdi ilkbaharda yapraklar inceltiliyor. Bonsai şeklindeki kaba bir çalıya benzeyen şeyin tekrar uygun bonsai formuna dönüştürülmesi.














5 yıllık çalışmanın sonucu



İşte buyrun. Sadece 5 yıl içinde gerçek bir Bonsai! deneyin.

Growingbonsai