28 Nisan 2024

Mugo Rehberi



Bonsai'nin büyüleyici dünyasına girmek istiyorsanız, Cüce Mugo Çamı (Pinus Mugus 'Mops') ilk bonsai ağacınız için mükemmel bir seçimdir. Bu çeşit, her türlü iklime dayanabilen, yavaş büyüyen, yaprak dökmeyen bir bitkidir, bu da onu yeni başlayanlar ve sınırlı dış mekan alanına sahip olanlar için mükemmel kılar.

Cüce Mugo Neden iyi bir Bonsai'dir?
Cüce Mugo Çamı bonsaileri güzeldir, dayanıklıdır ve bakımı nispeten kolaydır. Bu bonsai çeşidinin herhangi bir ev bitkisi meraklısı için mükemmel bir seçim olmasının, güzelliği, dayanıklılığı ve büyüme hızı da dahil olmak üzere birçok nedeni vardır.

Ek olarak, çeşitli şekillerde şekillendirilebilecek yoğun bitki örtüsüne sahiptirler ve küçük boyutları, kaplarını çok hızlı büyütmeleri konusunda endişelenmeden içeride büyümelerini mükemmel kılar.

Ayrıca zorlu koşullara dayanabilen oldukça dayanıklı bitkilerdir, bu da onları yeni başlayan bonsai meraklıları için ideal kılar. Tamamen ihmal edilmeye dayanamazlar, ancak diğer bazı bonsai ağaçları ve ev bitkileri gibi kesinlikle günlük bakıma ihtiyaç duymazlar.

Büyüme oranı
Cüce mugo çamının ortalama büyüme oranı yılda 2 ila 3 inç civarındadır. Ancak bu, bitkiye ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin bitki gençse veya özellikle güneşli bir yerdeyse biraz daha hızlı büyüyebilir. Bitkinizin daha hızlı büyümesini teşvik etmek istiyorsanız, bol miktarda güneş ışığı ve su olduğundan emin olun.

Mugo Çamı Budama ve Şekillendirme
Mugo çamı bonsai'yi budamak ve şekillendirmek zor değildir ancak biraz sabır ve detaylara dikkat gerektirir.

Mugo çamı bonsai'yi budarken ilk adım, ölü veya ölmekte olan dalları çıkarmaktır. Daha sonra, yeni büyümeyi teşvik etmek için uzun veya dağınık dalları kesin . Son olarak, iç dallara daha fazla ışık ve havanın ulaşmasını sağlamak için yaprakları inceltin.

Mugo çamı bonsai'yi şekillendirirken asıl amaç dengeli ve hoş bir şekil yaratmaktır. Ağacın önünü ve arkasını seçerek başlayın, ardından iki yan görünümü seçin. Oradan istenen silueti oluşturmak için dalları budamaya ve şekillendirmeye başlayın. Ağacın büyümeye ve gelişmeye devam edebilmesi için her dalda yeterli miktarda yaprak bırakmayı unutmayın.

Mugo Çam Eğitimi
Bonsai ağacınızı eğitmek tüm sürecin en ödüllendirici kısımlarından biridir. Ağacınızı şekillendirmek ve eğitmek, yaratıcılığınızı ifade etmenin ve evinizde muhteşem görünecek canlı bir sanat eseri yaratmanın ödüllendirici bir yoludur. Ağacınızı eğitmek için bitki bağlarına veya bonsai eğitim teline ihtiyacınız olacak. Eğitim teli şiddetle tavsiye edilir çünkü çok sıkı sarmadığınız sürece bonsai ağacınız için güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır.

Bonsai ağacınızı eğitim teli ile eğitmenin ilk adımı, teli ağacın tabanının etrafına sararak ağacın yukarısına ve her dalın çevresine ayrı ayrı gitmektir. Telinizi çok sıkı sarmadığınızdan ve yeni çıkan narin büyümeye karşı nazik olduğunuzdan emin olun. Sarma telinden kaynaklanan çok fazla stres ağacınıza zarar verebilir.

Ağacı tel ile sardıktan sonra ağacı yavaşça istediğiniz şekle getirebilirsiniz. Ağacı nispeten dengeli tuttuğunuzdan emin olun. Bir dal çok kolay bükülmek istemiyorsa, dal istediğiniz yere gelinceye kadar her iki veya üç günde bir hafif ayarlamalar yapın. Bonsai ağacınızı eğilmeye zorlamayın, sadece ağacın belirli bir şekilde büyümesine rehberlik ediyorsunuz. Ağacı çok fazla zorlarsanız ağaca zarar verebilirsiniz.

Mugo Çamı Ne Zaman Budamak Gerekir?
Mugo çamları güçlü yetiştiricilerdir ve uygun şekilde budanmazlarsa amaçlanan alanı hızla aşabilirler. Sonuç olarak budama, mugo çamı bonsai bakımının gerekli bir parçasıdır. Mugo çamı bonsai'nizi budamak için en iyi zaman, yeni büyümenin sertleşme şansı bulduktan sonraki ilkbahar sonu veya yaz başıdır.

Yaz sonu veya sonbaharda budama yapmaktan kaçının; çünkü bu, kıştan önce sertleşmesi için yeterli zamanı olmayacak yeni büyümeyi teşvik edebilir. Bonsai ağacınız içeride tutuluyorsa istediğiniz zaman budama yapabilirsiniz. Büyüme mevsimi sona erdiğinde ağacınızı aşırı budamamaya dikkat edin.

Mungo Bonsai Nasıl Yapılır
Ağacınızı tohumdan büyütmek istiyorsanız, önce tohumu 24 saat suda bekletmeniz, ardından iyi drenajlı bir tohum başlangıç ​​karışımına ekmeniz gerekir. Bu, fidenizin tohumun kabuğundan çıkmasıyla birlikte, ilk birkaç önemli haftada ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını sağlayacaktır.

Zaten yerleşik bir tohumla başlıyorsanız, ağacı bonsai yapmak için yapmanız gereken tek şey, onu uygun şekilde budamak ve ona yaşaması için doğru saksıyı vermektir. Çok derin bir saksı istemezsiniz. Tipik olarak ev bitkilerinin daha derin bir saksıya ihtiyacı olacaktır, ancak bonsai ağaçları sığ ve geniş bir saksıyı tercih eder. Bu, ağacın köklerinin büyümesine izin verecek ve ağaca bol miktarda stabilite sağlayacaktır.

Şimdi mugo çamı bonsai'nizi şekillendirmeye başlamanın zamanı geldi. Bunu yapmak için, ölü veya ölmekte olan dalları çıkarın ve budama makası kullanarak kalan yaprakları orijinal boyutunun yaklaşık üçte biri kadar olacak şekilde kesin. Daha kompakt bir formu teşvik etmek için yeni büyümeyi de kıstırabilirsiniz. Mugo çamı bonsai'nizi şekillendirirken keskin açılar yerine yumuşak kıvrımlara sahip hoş bir asimetrik şekil oluşturun.

Bitkinizin şeklinden memnun kaldığınızda, bonsai ağacınızın genel bakımına geçme zamanı gelmiştir.

Mugo Çam Bakımı
Mugo bonsai ağacınızın bakımı oldukça basittir ve genellikle diğer bonsai ağaçlarının aynı bakım gereksinimlerini takip eder. Uygun toprağa sahip olduklarından, içeride veya dışarıda gelişebilecekleri bir yere yerleştirildiklerinden ve yeterli su ve besin aldıklarından emin olmak bonsai ağacınızın sağlıklı kalmasına ve uzun yıllar boyunca gelişmesine yardımcı olacaktır.

Toprak
Bonsai ağacınız için kullandığınız toprak sonuçta bonsai ağacınızın genel sağlığını belirleyecektir. Bir bitkinin sağlığını etkileyen birçok faktör olsa da, bunun başladığı yer topraktır. Ağacınız için doğru toprağı kullandığınızda zahmetsizce ve mükemmel bir şekilde başlayabilir. Bonsai ağaçları için özel olarak formüle edilmiş bir saksı karışımı kullanmak, bitkinize gelişmesi için ihtiyaç duyduğu doğru miktarda drenaj ve besinleri vermenizi sağlayacaktır.

Pozisyon ve Sıcaklık
Cüce Mugo Çamı, orta ve güney Avrupa'nın dağlık bölgelerinden gelen, yaprak dökmeyen bir kozalaklı ağaçtır, bu nedenle tam güneşi ve evinizde orta sıcaklık aralığına sahip bir noktayı tercih eder. Kısmi gölgeye dayanıklıdır ancak tam gölgede iyi sonuç vermez. Cüce Mugo Çamı için optimum sıcaklık aralığı 45 ila 75 Fahrenheit arasındadır.

Su
Bonsai ağacınızı doğru şekilde sulamak, sağlığı ve güzelliği için çok önemlidir. Sulama sıklığı mevsime ve yaşadığınız iklime bağlı olacaktır. Genel olarak bonsai'nizi birkaç günde bir sulamanız gerekir, böylece toprağın nemli kalması ancak ıslak olmaması sağlanır.

İlkbahardan yaza kadar olan büyüme mevsimi boyunca bonsai'nizi her gün sulamanız gerekebilir. Hava sıcak ve kuraksa günde iki kez sulamanız bile gerekebilir. Serin havalarda veya bonsainiz gölge bir yerde ise iki günde bir veya üç günde bir sulayabilirsiniz.

Bonsai'nizin suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek için parmağınızı ilk boğum noktasına kadar toprağa batırın. Toprak kuruysa sulama zamanı gelmiştir. Toprak hala nemli veya dokunulamayacak kadar soğuksa, tekrar sulamadan önce bir veya iki gün daha bekleyin. Ağacınızın suya ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için bir nem ölçer de kullanabilirsiniz .

Aşırı sulama da az sulama kadar zararlıdır, bu nedenle bonsai'nize çok fazla H2O vermediğinizden emin olun. Şüpheye düştüğünüzde, çok fazla su yerine çok az su kullanmaktan yana hata yapmak daha iyidir.

Gübreleme
Çoğu bonsai gibi, düzenli olarak gübrelenmeleri de faydalı olacaktır. Üreticinin talimatlarına göre uygulanan iyi bir genel amaçlı gübre kullanılabilir. Ancak daha fazla gübre yerine daha az gübre kullanmaktan yana hata yapmak en iyisidir. Aşırı gübreleme, çok yumuşak ve zayıf bir büyümeye neden olabilir.

Aşırı gübreleme olasılığını önlemek için, bonsai ağaçları için özel olarak formüle edilmiş bir bonsai bitkisi yemi kullanmayı tercih edin. Bu, bitkinize ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini daha küçük, daha sık miktarlarda vererek, ağacınızın verdiğiniz besin maddelerini emip kullanmasını kolaylaştırır.

Saksı Değiştirme
Mugo çamları güçlü yetiştiricilerdir ve kaplarını hızla aşabilirler. Mugo çam bonsainiz saksısı için fazla büyüyorsa veya sadece toprağı yenilemek istiyorsanız saksı değiştirmenin zamanı gelmiştir. Saksı değişimi genç mugo çamları için her iki ila üç yılda bir, olgun ağaçlar için ise her üç ila beş yılda bir yapılmalıdır.

Ağacınızı yeniden saksılamak için en iyi zaman, yeni büyüme başlamadan önce kışın sonu veya ilkbaharın başıdır. Bu, ağacınıza yeni evine uyum sağlama ve taşınmanın stresinden kurtulma şansı verecektir.

Mugo çamınızın şu anda bulunduğu saksıdan biraz daha büyük bir saksı seçin. Çok büyük bir saksı köklerin yerleşmesini zorlaştıracak ve aşırı sulamayla ilgili sorunlara yol açabilecektir.
  • Tencerenin tabanını çakıl veya akadama gibi bir drenaj malzemesi tabakasıyla doldurun. Tencerenizde zaten bol miktarda drenaj varsa bu adım gerekli değildir.
  • Saksınıza bir kat bonsai toprağı karışımı ekleyin.
  • Ağacınızı mevcut saksısından yavaşça çıkarın, sıkışmış kökleri gevşetin ve hasar görmüş veya kahverengi ve yumuşak kökleri kesin.
  • Ağacınızı yeni saksıya yerleştirin ve etrafına daha fazla toprak karışımı ekleyin, ilerledikçe hafifçe vurun.
  • İyice sulayın ve yeni büyüme ortaya çıkana kadar yalnızca filtrelenmiş güneş ışığının olduğu gölgeli bir yere yerleştirin.
  • Bir veya iki hafta sonra ağacınız yeni saksısının tadını çıkarmak için orijinal evine dönmeye hazırdır.
Yan Not : Saksı değişiminden sonra en az 1 hafta ağacınızı gübrelemeyin. Ağacınız saksı değişimi nedeniyle şoka girerse, gübredeki besin maddelerini kullanamayacaktır ve bu sonuçta gübrenin yanmasına neden olarak bitkinizde gereğinden fazla strese ve hasara neden olabilir. Günlük bitkisel besin kullanıyorsanız, normalde kullandığınızın dörtte biri ile yarısı kadar sulandırın.

Cüce Mugo SSS
Mugo Rengi Neden Kahverengiye Dönüyor?
Mugo çamlarında iğnelerin kahverengileşmesinin en yaygın nedenlerinden biri kuraklık stresidir. Ağaçta yeterli su yoksa iğneler kahverengiye dönmeye başlayacak ve sonunda düşecektir. Bu, ağacın suyu korumak için kullandığı bir kendini savunma mekanizmasıdır. Özellikle sıcak ve kuru havalarda Mugo çamınızı düzenli olarak suladığınızdan emin olun.

İğnelerin kızarmasının bir başka nedeni de besin eksikliğidir. Toprak yeterli besin sağlamıyorsa iğneler sararır veya kahverengiye döner. Bu genellikle topraktaki azot eksikliğinden kaynaklanır. Bunu, Mugo çamınızı nitrojen açısından zengin bir gübre ile gübreleyerek düzeltebilirsiniz.

Son olarak mugo çamları da zararlılardan veya hastalıklardan etkilenebilir. Rengi solmuş iğneler veya yapışkan özsu gibi zararlı veya hastalık belirtileri görürseniz tedavi seçenekleri için bir uzmana başvurun.

Mugo çamlarının kahverengiye dönüşme nedenlerini anlayarak bunun ağacınızın başına gelmesini engelleyecek adımlar atabilirsiniz. Mugo çamınızı tüm yıl boyunca sağlıklı ve yeşil tutmak için düzenli olarak sulayın ve nitrojen açısından zengin bir gübre ile gübreleyin.

Son Düşünceler: Mugo Bonsai Bakımı
Mugo çamı bonsai ağaçları, güzel ve benzersiz bonsai örnekleri oluşturan harika cüce yaprak dökmeyen bitkilerdir. Bakımı nispeten kolaydır ve ağacınıza ihtiyaç duyduğu her şeyi verirseniz, uzun yıllar boyunca kolayca gelişecek ve evinizde tadını çıkarabileceğiniz bol miktarda güzellik sunacaktır.

Share:

Related Posts: