15 Nisan 2024

Tarlada Büyüyen Bonsai II

Bonsai için Hackberry'nin tarlada yetiştirilmesi konusunu yazdığım ilk blogda {Kaçırdıysanız buradan okuyabilirsiniz} , esas olarak toprakta ağaç yetiştirme tekniklerini sizlerle paylaşıyorum. Bu ikinci bölümde, blogun yazılmasından 2 yıl sonra aynı ağaçları tekrar ziyaret edeceğiz ve iki ağacın gelişiminin bir sonraki aşamasına ulaşmak için atılan adımları anlatacağım ve göstereceğim.

Ağaçların birkaç yıl toprakta bırakılması gerektiğini yazdığımı biliyorum. Bu önerimi değiştirmiyorum, bu ağaçları kaldırmamın tek nedeni Oyama Bonsai Kai için tarlada yetiştirme konusunda bir konuşma yapmamın istenmesiydi. Konuşmak ucuzdur, göstermek ise çok daha iyidir. Bu yüzden yeterince uzun süre toprakta kaldığını ve belki bir kutuda geliştirilebileceğini düşündüğüm iki ağacı seçtim.

Aşağıdaki fotoğraf ve metinlerde yapılanlar anlatılmaktadır.

Sahadan Uzaklaştırma
Bir ağacın kökleri sert bir şekilde budandıktan sonraki ilk sezonda enerjisinin çoğunu toprağa yeni kökler yerleştirmek için harcayacağını fark edeceksiniz. Önümüzdeki sezonlarda giderek daha da güçlenecek.

Bu ağaçlar, 10 yıl önce fidelerden başladığım 10 kadar ağaçtan oluşan bir gruptan geliyor. Bu süre zarfında birkaç kez kaldırıldılar ve kökleri budandı; her seferinde gövde konikliği ve hareketi üzerinde çalışmak için gövde geriye doğru kesildi. Aynı zamanda, çekici gövde uzantısı ve gövdeden dışarıya doğru yayılan kökler geliştirmeye odaklanılarak kökler üzerinde her zaman çalışıldı.

Yukarıdaki ağaç son 2 sezondur topraktadır. Bu dönemde gelişen yeni şubelerin ne kadar güçlü olduğunu görüyorsunuz.

Adım 1 – Geri Adım Atmak

Zeminde Oluşan Dalları Hızla Azaltmak için Testere Kullanın.
Zeminde gelişen dallar genellikle son tasarımda kullanılmadığından kaldırılabilir. Elbette tasarımın bir parçasını oluşturacak dalların çevresinin kalınlaştırılmasına yardımcı olmak için tarla büyütme de kullanılabilir, ancak bunlar uygun olmadığından kaldırılmaları gerekir.

Orta boy keskin bir çekme testeresi kullanın; bu, en kalın dalları kısa sürede hızla keserek temiz, keskin bir kesim bırakır. ARS testeresinde ayrıca, testereyle çalışırken yanlışlıkla parmaklarınızın üzerine kapanmasını önleyen bir mandal bulunur. Dişlerin kullanımdan sonra temizlenmesi de kolaydır.

Daha sonra kullanılabilecek dalların kütüklerini geride bırakın, böylece ağacı daha uygun bir yüksekliğe getirdiğinizde bunları daha da azaltabilirsiniz. Bu ilk kesimlerin ağaç sağlam bir şekilde zemine gömülü durumdayken yapılması en iyisidir, çünkü bazen büyük dalları çıkarmak için önemli miktarda kuvvet gerekebilir. Kesimlerin son şekillendirilmesi daha sonra ağaç üzerinde çalışmanın daha kolay olduğu zamanlarda yapılabilir.


Adım 2 – Kazma

Gövdeden Uzakta Kazmaya Başlayın
Bu ağaçların yetiştiği killi toprak oldukça taşlıdır. Bunu biraz kolaylaştırmak için özel bir kürek kullanıyoruz çünkü daha küçük ve bizim için çalışması daha kolay. Küçük bir kazma ya da başka bir alet büyük olasılıkla daha da iyi sonuç verirdi, ama elimizde öyle bir alet yoktu.

Ağacın etrafına, ağaçta yeterli miktarda kök kalmasını sağlayacak bir halka kazın. Bu elbette daha da azaltılabilir, ancak başlangıçta onları çok kısa kesmemeniz önemlidir, çünkü temelde körü körüne toprağı kazmak köklerin zarar görmesine neden olur ve iyileşmeyi teşvik etmek ve kök riskini azaltmak için temiz kesimlere ihtiyacınız vardır.

Bu ağaçları büyütmek için her zaman kiremit kullanırım çünkü bu, köklerin hemen aşağıya doğru değil, yatay olarak ve daha sonra yere doğru gelişmesini sağlar. Bunun aşağıdaki avantajları vardır:

Gövde parlaması geliştirildi.
  1. Ağacın çevresinin artması çok daha hızlıdır.
  2. Ağacın yerden kaldırılmasını ÇOK kolaylaştırır.
  3. Uzun yıllar dayanacaklarını düşündüğüm için kayrak kiremit kullanıyorum. Düz olduğu ve kökleri yatay olarak ve sonra aşağı doğru büyümeye zorlayacak kadar büyük olduğu sürece, istediğiniz her şeyi kullanabileceğinizi hayal ediyorum.
Adım 3 – Nemli Tutmak

Nemli bir Kağıda Sarılmış Kök Topu
Özellikle köklerin hızla kuruyabileceği sıcak bir günde çalışıyorsanız kök topunu nemli tutmak önemlidir. 

İş için ne tercih ederseniz onu kullanabilirsiniz. Çok fazla su tuttukları ve bir ağacı saatlerce nemli tutabildikleri için kullandığım eski banyo çarşaflarım (çok büyük ve kalın havlular) var.

Adım 4 - Tarla Toprağının Temizlenmesi

Ağaç iyice Yıkanır
Tarlada bulacağınız diğer toprakların çoğu gibi killi toprak da bonsai ağaçlarının uzun vadeli sağlığına uygun değildir. Ya çok incedirler ve drenajınızı tıkarlar ya da bu kil gibi çok ıslaktırlar ve çok fazla nem tutarlar. Bu yüzden tüm izlerini kaldırmak en iyisidir.

Bu görevi basınçlı suyla yerine getiriyorum. Elbette endüstriyel olanları değil, sadece evde kullanım için satılan ve normalde arabanızı yıkamak için kullanacağınız olanları. Basınçlı püskürtücünüz yoksa uygun bağlantı parçasıyla bahçe hortumu kullanabilirsiniz.

Kökleri bu kadar iyice yıkamanın bir diğer faydası da, kökleri kısaltmaya başladığınızda aletlerinize ciddi zarar verebilecek tüm taşlardan kurtulmanızdır.

Tarlada yetişen ağaçları geliştirirken normalde işin büyük kısmını motorlu testereyle yaptığım için, zinciri hemen körelttiği için taşlar kesinlikle tercih edilmez.


Adım 5 - Su Banyosu
Bu ağacın çalışmalarına ancak birkaç gün içinde devam edeceğimiz için sunum sırasında onu bir su dolu küvetin içinde tutacağız.

Bu, topladığınız ağaçlarla yapabileceğiniz şeyin hemen hemen aynısıdır. Ağacın hayatta kalmasını sağlamak için suya her türlü karışımı ekleyebilmenize rağmen, Hackberry ve Tridents'te bunun gereksiz olduğunu düşünüyorum, ancak kesinlikle bir zararı olmasa da, kesinlikle devam edin ve suyunuzu kullanın. istersen.

Adım 6 - Saksıya Alma
Bu ağaçları kazmaya hazırlanırken yerel ahşap malzeme mağazasını ziyaret ettim ve ahşap koruyucu maddeyle işlenmiş bir miktar kaba rendelenmiş çam satın aldık. Ayrıca kutuların yapımı için bazı paslanmaz çelik vidalar da aldık.

Şunu söylemeliyim ki, Japonya'ya yaptığım tüm ziyaretlerde bonsai için plastik bir küvetin kullanıldığını hiç görmedim. İtiraf ediyorum ki bunun nedenini hiç sormadım ama plastik yerine ahşap kullanmamın nedenleri olan aşağıdaki sonuçlara vardım:

Ahşap, plastiğe göre daha iyi yalıtım özelliklerine sahiptir ve bu nedenle ısıyı içerideki yetiştirme ortamına daha yavaş bir şekilde aktarır. Böylece ağaçların kökleri bu kadar hızlı sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalmıyor. Bu iyi olmalı değil mi?
Güney Afrika'daki güneşimizde, UV ile stabilize edilmiş bir plastik küvet bile, kırılganlaşmaya ve parçalanmaya başlamadan önce en iyi ihtimalle 2 veya daha fazla sezon dayanacaktır. Ahşap çok daha uzun süre dayanır ve biyolojik olarak parçalanabilir.

Bazen güneşin hareketinden veya daha spesifik olarak evimdeki gölgelerden dolayı ağaçları hareket ettirmek zorunda kalıyoruz. Ahşabın, plastiğin yapmadığı iyi ve sert bir yapısı vardır ve bu nedenle, plastik bir küvetin hareket ettirilmesi durumunda yeni köklere zarar verilmesi neredeyse garanti edilir.
Plastik bir küvet için alışveriş yaparken bulabileceğiniz hemen hemen her şeyi almanız gerekir. Gerekli araçlara sahipseniz, bonsai saksılarına benzer boyutlarda veya en azından oranlarda kendi kutularınızı oluşturabilirsiniz. Bu, ağacın seramik bir kaba aktarılması söz konusu olduğunda işleri çok daha kolaylaştırır.
Bunun gibi bir kutuyu, eşdeğer boyuttaki plastik küveti satın alabileceğinizden daha ucuza yapabiliyoruz, dolayısıyla mali bir teşvik de var.

Ahşap Saksı Yayımı
Kendi ahşap kutularınızı yapmaya karar verirseniz, alt ahşap şeritler arasında 5 mm'den fazla olmayan küçük bir boşluk bırakın; ancak altta kaba bir drenaj tabakası kullanıyorsanız bu daha geniş olabilir. Bu, suyun dışarı akmasına izin verecektir ancak yetiştirme ortamınızın kaçmayacağı kadar küçük olacaktır; delik açmanıza veya drenaj ağı kullanmanıza da gerek kalmayacaktır.

Adım 7 – Kökleri Çalışmak

Tamamlanan Kök Topu
Dalların olduğu gibi köklerin de dallanıp budaklanması gerekir. Bu dallanma, yukarıda ince bir dal ağını destekleyebilecek iyi bir kök ağını teşvik etmenizi sağlar.

Bu nedenle kalın, depo köklerinin bonsai saksısında yeri yoktur ve azaltılmalıdır. Deneyimlerime göre kesimin açısı aşağıya mı yoksa yukarıya mı baksın o kadar da kritik değil, ancak görünen o ki kesimler, kesimin yüzünün aşağıya baktığı yerden yapılıyor. Ancak kökleri bu şekilde kesmek her zaman mümkün olmuyor.

Kesik Kısmı Aşağı Bakacak şekilde Budanmış bir Kök örneği
Kök kesiklerimi kapatmıyorum, ancak yüzeydekileri kapatmak muhtemelen en iyisi olabilir, özellikle de onların daha hızlı iyileşmesini ve daha az yara izi bırakmasını teşvik etmek için. Daha sonraki saksı değişiminde, köklerin çürüdüğünü görürseniz, çürümüş malzemenin çıkarılması ve iyileşmeyi teşvik etmek için yeni kesimler yapılması önemlidir. 

Adım 8 - Dalların Kesilmesi ve Yaraların Kapatılması
Nihai tasarımın bir parçası olarak kullanılmayacak dallar ortadan kaldırılmalı ve bitirilmelidir, böylece iyileşebilirler.

Ağacın konumunu bozabileceğinden, bu işi ağacı hazırlanan ahşap kutuya yerleştirmeden önce yapmak en iyisidir. Bu nedenle işin büyük kısmını ağacı saksıya yerleştirmeden önce yapmayı ve son bitirme işlemini daha sonra yapmayı tercih ediyoruz.

Bana göre mütevazı bir kök kesici, gelişimin bu aşamasında ağaçlar üzerinde çalışırken en kullanışlı araçtır. Bir testere, dalın uzunluğunu hızlı bir şekilde kaldırabilir ancak sapı daha da azaltmak için uygun boyutta bir kök kesiciden daha iyi bir şey yoktur. Ayrıca dal kesiciden çok daha sağlamdır çünkü aslında kökleri çıkarmak için tasarlanmıştır. Dal kesicinin sap uzunluklarının sağladığı kaldıraç aynı zamanda çok sayıda kesim yaparken çabuk yorulmanızı da önler.

Kök Kesiciler Sadece Kökler için Değildir.
Büyük ölçüde sahada iyileşen yara izleriniz olduğunda, bunlar çok enerjik bir şekilde iyileşme eğilimindedir ve canlı kambiyum oldukça kalın olabilir. Bu bazen derin oyuklar bırakabilir ve ağacın gelişimi toprakta devam ettirilmedikçe bunların kapanması pek mümkün değildir. 

Bu gibi durumlarda boşluğu dolduracak Rockset veya başka herhangi bir kalıcı dolgu macunu veya karışımını kullanabilirsiniz ve ağacın içini kambiyumla doldurmak zorunda kalması yerine artık sadece dolgunun üzerinden iyileşmesi gerekir. Bunun alternatife göre çok daha hızlı gerçekleşmesi muhtemeldir.

Genel olarak kesiklerin kapatılması için macun tipi kapatıcının kullanılmasını tavsiye ederim. Elinizde şekillendirilip kesiğe uygulanabilir. Kambiyum macunun altındaki yara izini iyileştirdikçe onun yerini alır. Daha küçük kesimler için macun tipi kapatıcı idealdir, uygulaması kolaydır ve tüm bonsai türleri üzerinde çok etkilidir.

Pürüzsüz bir yara istiyorsanız ya da hafif yüksek bir alan bırakmak istiyorsanız kesiklerin hafifçe çukurlaştırılması gerekir, bu yüzeyin üzerinde iyileştiğinde dalgalanmalar aslında gövdeye ilgi katabilir.

Kesimin kenarları mümkün olduğu kadar temiz olmalıdır; bu nedenle, bir dal veya kök kesiciyle işiniz bittikten sonra kesimin kenarlarının üzerinden aşı bıçağıyla geçmek iyi bir uygulamadır.

Adım 9 – Ağacın Güvenliğinin Sağlanması

Ağaç Ahşap Kutuya Kablolarla Bağlanmalıdır
Saksılarına kablo takılmamış ne kadar çok ağaç gördüğüm beni her zaman şaşırtıyor. Bu sadece tekme olsun diye yaptığım bir şey değil, bunun çok iyi sebepleri var. İşte birkaçı:

Kablolu ağaçlar kaplarında stabildir ve herhangi bir şekilde kullanılırsa yeni yetiştirme ortamı, kablolu olmayan ağaçlarda olduğu gibi bozulmaz.
Bir ağacı hareket ettirirken, çalışma tezgahınızdan yetiştirme alanınıza doğru olsa bile, kolayca çarpılabilir ve kabloların olmaması durumunda tüm saksılama prosedürünü tekrarlamak zorunda kalabilirsiniz.
Rüzgarlı bir bölgede yaşıyorum. Rüzgar, saksıya yeni ekilmiş bir ağacı kolayca yerinden oynatabilir ve en azından taze kökleri kırabilir. İkincisinin meydana gelmesi söz konusu olabilir ancak ağacın sağlığı bozulmaya başlayana kadar bu etki yer üstünde görülmez.
Paslanmadığından ağaçlarımı sabitlemek için alüminyum tel kullanıyorum . İsterseniz bakır tel de kullanabilirsiniz ve bu elbette çok daha güçlüdür. Önemli olan teli sıktığınızda hareketin çekilmesi ve ardından pense ile bükülmesidir . Aynı anda çekme ve bükme değil. İkincisini yaparsanız telin kopması muhtemeldir.

Adım 10 - Toprak Ekleme
Bu blog yetiştirme ortamları ile ilgili değil, o da başlı başına bir konu ama sanırım bu yazının bir parçası olarak konuyla ilgili bir şeyden bahsetmek yerinde olacak.

Bir ağacın başlangıç ​​evrelerinde, şu anda bu iki ağacın kendilerini bulduğu gibi, hızlı bir gelişme gerekmektedir. Bu nedenle, kuru tarafta olma eğiliminde olan hafif, hızlı drenajlı bir ortam idealdir. Bir ağaç olgunlaştıkça kontrollü büyüme yerine daha az yaygın büyüme istersiniz. Yetiştirme ortamınızın o zaman iyi drenajı korurken daha fazla nem tutma eğiliminde olan bir ortama değiştirilmesi gerekir.

Toplanmış veya tarlada yetiştirilen ve bir kapta hayata yeni başlayan ağaçlar için, çok hızlı akan, iyi oksijen değişimine sahip ve doğru miktarda nem tutan bir karışım kullanıyorum; böylece günlük işimden ayrılmak zorunda kalmıyorum. profesyonel bir sulayıcı! %30 uzun lifli torf ve % 70 LECA içeren Profesyonel Karışım idealdir. Özellikle çok yağış alan bir bölgede yaşıyorsanız, buna daha fazla LECA eklemek bile isteyebilirsiniz. 

Seçtiğiniz ortamı kullandığınız kaba eklerken drenaj için altta daha kaba bir malzeme kullanabilirsiniz. Bu durumda daha kaba bir LECA sınıfı kullanabilirdim veya 6 mm'lik taş kırıntısı kullanabilirdim. Ancak kapları çok ağır hale getirdiği için taş kullanmamayı tercih ediyorum.


Kök topunda boşluk olmadığından emin olmayı unutmayın. Bir çubuk veya başka bir künt alet kullanabilirsiniz. Elinizle dönen hareketler yapın; ortam, oluşturulan boşluğa batacaktır. Cepleri ortadan kaldırdığınızdan emin olana kadar bunu yapmaya devam edin.

Elbette, tüm bitkiyi bir su leğenine batırabilirsiniz ancak bu, özellikle bu durumda, her zaman pratik değildir. Modern topraksız yetiştirme ortamlarının çoğu saksıdan kolayca dışarı çıkacaktır, bu nedenle ekimi ince bir spreyle iyice sulamak daha iyidir.

Adım 11 – Sulama
Ağacı başlangıçta iyice suladıktan sonra, saksıya diktikten hemen sonra en az birkaç gün suya ihtiyaç duymanız pek olası değildir. Bu aşamada ağacın çok fazla suya ihtiyacı olmayacak çünkü ne yeşillik ne de nemi alacak çok fazla kök var.

Şimdilik fikir, yeni köklerin gelişimini teşvik edeceği için yetiştirme ortamının hafif nemli kalmasını sağlamak olacaktır.

Ağaç gelişip aktif olarak büyümeye başladıkça, sulamayı buna göre ayarlamanız gerekecektir.

İnce bir Sprey Veren bir Sulama Çubuğu, Toprağın Saksıdan Aşınmasını Önler
Ayrıca bonsai'nize ince bir su spreyi verecek ve saksıdaki yetiştirme ortamını aşındırmayacak bir sulama çubuğu kullanmak en iyisidir. Ayrıca sulama eylemi yan yana harekettir, spreyi her zaman bonsaiye doğrultmazsınız.

Bakım Sonrası
Sulamanın yanı sıra, yeni saksıda yetiştirilen ağacınızın bakım sonrası bakımı için birkaç husus daha vardır.

Konum
Ağacınızı rüzgardan korunan ve yalnızca benekli gölge veya sabah güneşi alacağı korumalı bir konuma yerleştirmek en iyisidir. Ağaç henüz saksısında stabil değildir ve kablolar bağlanmış olmasına rağmen rüzgar hala ağacın büyümesi üzerinde zayıflatıcı bir etkiye sahip olabilir. Ağaca nem sağlayacak çok az sayıda kök olduğundan, ağacın çok fazla güneşe maruz kalmadığından emin olmanız gerekir, bu da ağacın, kaybedilen nemi yenilemesinden daha hızlı kurumasına neden olur. Ağaç daha fazla kök çıkardıkça, aynı zamanda daha fazla bitkisel büyümeyi de teşvik edecektir, ancak ağacın başlangıçtaki büyümesine aldanmayın, bu büyüme büyük olasılıkla şu anda sahip olduğunuz büyüme tarafından ağaca sağlanan özsu ile beslenir. ayırmak.

Gübreleme
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, yani. Köklerin olmaması ve aktif büyümenin olmaması durumunda ağacınız en azından ilk birkaç hafta gübreye ihtiyaç duymayacaktır. Bu aşamada uygulanan gübre sadece israf olacaktır. Bunun yerine, ağacın yerleştiğini ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü görene kadar bekleyin (ilk saksıya dikildikten yaklaşık 4 hafta sonra) ve ardından hafifçe beslenmeye başlayın. BonsaiBoost organik olan ve bu nedenle yeni kökleri yakamayan bir gübredir. Ayrıca giderek daha güçlü bir büyüme belirtileri gösterdiği için ağacın etrafına giderek daha fazla poşet ekleyebilirsiniz.


Share:

Related Posts: